Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για «άμεση ανάμειξη» της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας
Βρετανοί στρατιώτες είναι «στο έδαφος» της Ουκρανίας βοηθώντας τις δυνάμεις του Κιέβου να εκτοξεύσουν πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται διαρροές επικοινωνιών ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής αεροπορίας, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Τα ίδια μέσα στη Ρωσία προσθέτουν πως για το Κρεμλίνο η εν λόγω διαρροή αποδεικνύει μια «άμεση εμπλοκή της Δύσης» στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ πρώην αξιωματούχοι Άμυνας της Βρετανίας εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους» για τον γερμανικό στρατό μπροστά στη διαρροή των πληροφοριών.
Την περασμένη εβδομάδα η δημοσιογράφος του RT, Margarita Simonyan, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα όπου αξιωματούχοι της Luftwaffe συζητούν για το πώς οι πύραυλοι Taurus του Βερολίνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανατινάξουν τη γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με κατεχόμενη Κριμαία.
Εκτεθειμένη η Γερμανία από τις διαρροές
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο επικεφαλής της Luftwaffe, υποστράτηγος Ingo Gerhartz, περιγράφει πώς η Βρετανία συνεργάζεται με την Ουκρανία για την εκτόξευση πυραύλων τύπου Storm Shadow εναντίον στόχων έως και 150 μιλίων (240 χιλιόμετρα) πίσω από τις ρωσικές γραμμές. «Ξέρουμε πώς το κάνουν οι Άγγλοι, έχουν λίγους ανθρώπους στο έδαφος. Οι Γάλλοι δεν το κάνουν αυτό» ακούγεται να λέει ο Γερμανός διοικητής.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν «τονίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία» ωστόσο την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία για «πόλεμο προπαγάνδας».
Ωστόσο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητα της 38λεπτης συνομιλίας των αξιωματούχων της Γερμανίας, η οποία έγινε στην πλατφόρμα Webex. Η συνομιλία έγινε προϊόν υποκλοπής από Ρώσους χάκερς και μεταδόθηκε στο RT με voice over ηθοποιών, ενώ κυκλοφόρησε και στο Telegram.
«Χαστούκι προς τους συμμάχους»
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Tobias Ellwood, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη διαρροή αυτή για το Βερολίνο, αν και ανέφερε στο BBC πως η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ήδη περί της βρετανικής παρουσίας, δεδομένης της έντασης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της. Η δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Alicia Kearns χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως «χαστούκι προς τους συμμάχους».
Οι δικαιολογίες του Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανέφερε πως δεν θα παράσχει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την παρουσία Γερμανών στρατιωτών στο πεδίο για να ελέγχουν τους στόχους. «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα πρέπει με τίποτα να συνδεθούν με τους στόχους που κλειδώνει το σύστημα Taurus» είτε βρίσκονται εντός γερμανικής επικράτειας, είτε στην Ουκρανία, όπως είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το Βερολίνο θα έμπαινε ενεργά στον πόλεμο.
Στην ηχογραφημένη συνομιλία πάντως ο Ingo Gerhartz και άλλοι τρεις Γερμανοί αξιωματικοί συζητούν την παραπάνω άρνηση του καγκελαρίου αλλά και το πώς θα μπορούσαν να την παρακάμψουν, σε μια συνομιλία που έγινε μόλις μισή ώρα πριν τη συνάντηση του Gerhartz με τον υπουργό Μπόρις Πιστόριους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε, κάποιοι δημοσιογράφοι στη Γερμανία δεν θεωρούν αξιόπιστο το σύστημα Taurus.
Από την πλευρά της η Γερμανία απαντά πως η Ρωσία διέρρευσε τη συνομιλία αυτή ώστε να εκτραπεί η δημόσια συζήτηση μακριά από τα εσωτερικά θέματα, όπως ο θάνατος του Ναβάλνι.