Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου η εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής στον ήρωα δεκανέα της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Θωμά Λύγγο του Παντελή, έναν άνδρα που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα. Ο Θωμάς Λύγγος, γεννημένος στο Βαρδαλή στις 21 Μαρτίου 1953, υπηρέτησε με αυταπάρνηση στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), λαμβάνοντας μέρος στις κρίσιμες μάχες του Αυγούστου 1974.
Η εκδήλωση τίμησε τη μνήμη του ήρωα, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 16 Αυγούστου 1974, κατά την οπισθοχώρηση των τελευταίων οπλιτών από το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., υπερασπιζόμενος με θάρρος τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η θυσία του αποτελεί φάρο για όλους μας, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα της ελευθερίας και την υποχρέωσή μας να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Χαράλαμπος Λιόλιος και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ν. Μαγνησίας και Βετεράνος της Κυπριακής Εθνοφρουράς κ. Αδάμος Μουζουρής.
Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ. Βασιλική Λάζου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κα Λάζου, μέσα από την ομιλία της, ανέδειξε τα ιδανικά και τη θυσία του Θωμά Λύγγου, προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση της ιστορικής σημασίας της πράξης του και την επιρροή που αυτή ασκεί στις σύγχρονες γενιές.
Η εκδήλωση έκλεισε με θερμές ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους έναν αληθινό ήρωα, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του και αντλώντας έμπνευση από το θάρρος και την αυταπάρνησή του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού κ. Καλημέρης Νικόλαος, κ. Πετρόπουλος Χρήστος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαρδαλής Ρίζος Κωνσταντίνος, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και κάτοικοι της κοινότητας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στην Κεντρική Πλατεία Νέου Μοναστηρίου, η εκδήλωση για τα εκατό χρόνια μνήμης και προσφυγιάς. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Νέου Μοναστηρίου, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, οι οποίοι αναγκάστηκαν πριν από εκατό χρόνια να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να αναζητήσουν μια νέα πατρίδα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ορχηστρικά και χορευτικά σχήματα από την Ανατολική Ρωμυλία, τα οποία, με τις παραδοσιακές μελωδίες και χορούς τους, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους σε μια άλλη εποχή, γεμάτη συγκίνηση και νοσταλγία.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο οποίος τόνισε τη σημαντική συμβολή των προσφύγων στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτισμικής ταυτότητας του Δήμου Δομοκού. Υπογράμμισε την αξία της διατήρησης της κληρονομιάς των προσφύγων και την ανάγκη ενίσχυσης της ιστορικής συνείδησης, διασφαλίζοντας ότι οι αξίες και τα ιδανικά τους θα παραμείνουν ζωντανά για τις επόμενες γενιές.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Παύλος Αλμπανούδης, του οποίου η εμπνευσμένη ομιλία συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και της σημασίας της προσφυγικής οδύσσειας. Ο κ. Αλμπανούδης ανέδειξε την επώδυνη εμπειρία της προσφυγιάς, υπενθυμίζοντας τις τεράστιες θυσίες και κακουχίες που βίωσαν οι πρόσφυγες, αλλά και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην πλούσια πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής του Δήμου Δομοκού. Τόνισε πως οι πρόσφυγες δεν ήταν απλώς θύματα των ιστορικών συγκυριών, αλλά άνθρωποι καινοτόμοι, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας, φέρνοντας μαζί τους τη ζωντανή τους κοινότητα και τις παραδόσεις τους, ξεκινώντας από το μηδέν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ. Καλημέρης Νικόλαος, κ. Βασιλόπουλος Χαράλαμπος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γκούβας Βασίλειος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Καμπορούδης Πασχάλης, καθώς και αντιπροσωπία του Δήμου Τούντζα από τη Βουλγαρία, αποτελούμενη από τους: Atanas Hristov, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Evgeni Penev, Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Stoyan Petkov Αντιδήμαρχο, Todor Nalbantov Αντιδήμαρχο, Plamen Petrov, Αντιδήμαρχο, Dimitrinka Dimitrova, Γενική Γραμματέα του Δήμου, Martin Enev, Πρόεδρο του χωριού General Inzovo, Stancho Ivanov Πρόεδρο του χωριού Golyam Manastir, Tatyana Stoyanova, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, και Kostantin Kostov μεταφραστή.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που τίμησε με την παρουσία του αυτή τη σημαντική ημέρα μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αξία της προσφυγικής μνήμης για την τοπική κοινωνία.
Ο Δήμος Δομοκού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.), διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία μια ξεχωριστή εκδήλωση στον εμβληματικό χώρο της Αρχαίας Πρόερνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου, σε ένα απόβροχο τοπίο που συνέβαλε στη δημιουργία μιας μαγευτικής ατμόσφαιρας.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι υπό τον ήχο εξαίσιων μελωδιών, προσφέροντας μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα και πολιτιστική ανάταση. Η Αρχαία Πρόερνα, ένας τόπος βαθιά συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, φιλοξένησε τη συναυλία της Ανεξάρτητης Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης. Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, μαζί με την ερμηνεία του γνωστού καλλιτέχνη Γεράσιμου Ανδρεάτου, δημιούργησαν μοναδικές στιγμές κάτω από τον διαυγή αυγουστιάτικο ουρανό.
Το απόβροχο τοπίο, σε συνδυασμό με την μουσική επένδυση, έδωσε μια ιδιαίτερη διάσταση στη βραδιά, που εμπνεύστηκε από τον στίχο της Σαπφούς «Η σελήνη άστραφτε ολόγεμη…», ο οποίος αποτέλεσε και το μότο της εκδήλωσης. Ο στίχος αυτός αποτύπωσε τέλεια την αίσθηση δέους και θαυμασμού για τη φύση, που κυριάρχησε στη μοναδική αυτή βραδιά.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αρχαιολόγος της ΕΦΑΦΕΥ κα Ψαρογιάννη Κωνσταντίνα, ο Δήμαρχος Δομοκού, Χαράλαμπος Λιόλιος, και ο Αντιδήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Tundzha της Βουλγαρίας, Theodore Nalbantov, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού: κ. Νικόλαος Καλημέρης, κ. Ανδρέας Λαϊνάς, Λελεντζής Γεώργιος, κ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, και κ. Πετρόπουλος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Καλαμπαλίκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Μοναστηρίου κ. Πασχάλης Καμπορούδης, η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κα Αλίκη Λιάσκα, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.
Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση αποτέλεσε ένα ακόμα σημείο αναφοράς για τον Δήμο Δομοκού, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από δράσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.