«Οἰκολογικὴ Μητρόπολη: καρπὸς πίστεως, ἑνότητας καὶ συνοδικότητας».
Το θέμα αυτό εισηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, στην Οικολογική Ημερίδα με τίτλο: «Το όραμα μιας οικολογικής Μητροπόλεως για τον 21ο αιώνα: Εκκλησία, Πολιτεία, Φιλοσοφία και Θεολογία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κιλκίς με την Υψηλή Παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου.
Την επίσημη κήρυξη της Ημερίδας πραγματοποίησε ο ίδιος ο Παναγιώτατος με μια βαρυσήμαντη ομιλία, ενώ εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο οικείος Ποιμενάρχης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ., ενώ, εκτός από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, εισηγήσεις παρουσίασαν και ο κ. Ιωάννης Σαρμάς – πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος – πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως της Ελλάδος και Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. και ο Αρχιμ. π. Ισίδωρος Κάτσος – Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Αντιπρόεδρος της Οικολογικής Α.Μ.Κ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου «ο Κορμοράνος».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στην εισήγηση του στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Μεγάλη Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, όπως αυτές, μεταξύ των άλλων, κατοχυρώνονται και στο άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματος, και πραγματοποίησε μια αναδρομή στην τελευταία 35ετία, όπου και η Εκκλησία της Ελλάδος τόσο επί των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστοδούλου όσο και επί του νυν Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου βάδισε εξ αρχής και συνεχίζει να βαδίζει «αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της οικολογίας και της «οικοφιλίας». Ο κ. Συμεών τόνισε ιδιαίτερα την σημασία τόσο του ιστορικού προδρομικού και προφητικού Μηνύματος, που εξέπεμψαν οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο ιστορικό Συλλείτουργο των Προκαθημένων της 15ης Μαρτίου 1992, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, όσο και στην τεράστια θεολογική και ιεροσυνοδική συμβολή της εν Κρήτη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξου Εκκλησίας στην θεολογική και ποιμαντική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην ίδρυση από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με τον Κανονισμό 138/1999 της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας και παρουσίασε δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν από την Επιτροπή την παρελθούσα αυτή 25ετία τόσο επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου όσο και επί του νυν Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου.
Ο κ. Συμεών επίσης παρουσίασε προγράμματα και πρωτοβουλίες, που υλοποιούνται σήμερα τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο, στην προοπτική της δημιουργίας οικολογικών Μητροπόλεων, «πράσινων» ενοριών και «πράσινων» Μονών και κυρίως οικολογικών και «πράσινων» συνειδήσεων.
Ο κ. Συμεών κατακλείοντας τον λόγο του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ἡ προστασία τοῦ οἰκοσυστήματος, ἡ ἀγάπη στὸ φυσικὸ περιβάλλον καὶ ἡ διάσωση αὐτοῦ, συνακόλουθα δὲ ἡ δημιουργία οἰκολογικῶν Μητροπόλεων καὶ ἐνοριῶν καὶ μονῶν καὶ κυρίως οἰκολογικῶν συνειδήσεων εἶναι ἀφ᾽ ἑνός μεν ζήτημα Ὀρθοδοξίας, ζήτημα πίστεως, ἀφετέρου δὲ εἶναι καὶ ζήτητα πανορθόδοξης ἑνότητας καὶ συνοδικότητας.
Εἶναι ζήτημα ταυτότητας γιὰ ὅλους ἐμᾶς τοὺς ὀρθοδόξους.
Μὲ μία φράση: ὅποιος δὲν σέβεται τὴν κτίση, δὲν σέβεται οὔτε τὸν Κτίσαντα!!
Χωρὶς νὰ λησμονοῦμε συγχρόνως ὅτι ὅποιος λατρεύει τὴν κτίση, δὲν λατρεύει τὸν Κτίσαντα: «οὐκ ἐλάτρευσαν τῇ κτίσει οἱ θεόφρονες παρὰ τὸν Κτίσαντα».