Τον απολογισμό του έργου του στην Ευρωβουλή τους τελευταίους 12 μήνες έκανε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, σε μία εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες, σε μία κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου Αθηνών.
Στη συζήτηση με τον Θανάση Λάλα, ο Νίκος Παπανδρέου περιπλανήθηκε μεταξύ του σπιτιού του στο Καστρί ως παιδί του Ανδρέα, όταν ο Κατσιφάρας είχε διαγραφεί, αλλά έτρωγε μαζί τους, και η Μαργαρίτα τον σκούνταγε κάτω από το τραπέζι για να αλλάξει συζήτηση μη χαλάσει το δείπνο με τις ερωτήσεις του για το ‘τι σημαίνει διαγραφή’, του γραφείου του όπου αποτυπώνει σκέψεις και βιώματα στα βιβλία του, και της Ευρωβουλής, όπου εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας του. Ακόμα και τώρα όμως, πορευόμενος πάντα υπό την κρίση του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού για κάθε του κίνηση, σκέφτεται αν θα άρεσε σε εκείνον. Τι θα διάλεγε μεταξύ Βουλής και Ευρωβουλής; Μα το δεύτερο. «Αισθάνομαι ότι εκεί εκπροσωπώ καλύτερα τη χώρα μου. Είναι φυσικός τόπος για μένα. Άλλωστε έχουμε και έναν αδερφό στη Βουλή», είπε, δείχνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων.
Μιλώντας για το Κράτος Δικαίου, ο Νίκος Παπανδρέου το όρισε ως τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. «Θέλει μια μικρή επανάσταση», είπε για την τελευταία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η εξουσία είναι κάτι επικίνδυνο και πάντως ικανή να μεγενθύνει τα πάντα, και τα καλά και τα κακά». Για αυτό και κάλεσε τους πολιτικούς να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, να μην χάνονται στα γραφεία τους, μακριά από την πραγματική ζωή. «Μικρός, ήθελα την μεγάλη επανάσταση. Τώρα βλέπω πως δέκα μικρά κάνουν ένα μεγάλο. Αλλά πρέπει να γίνουν αυτά τα δέκα μικρά», είπε.
Απαντώντας στο δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση», για την ΕΕ, ο Νίκος Παπανδρέου εκτίμησε ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί. «Το όχημα είναι η διεύρυνση, οι πιο πολλές χώρες. Πρέπει να προχωρήσει όμως και η εμβάθυνση της Ευρώπης. Και για αυτό χρειάζεται ένα συμβόλαιο με τον λαό της Ευρώπης».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε πρώτος στην Αλβανία να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, εκτίμησε ότι επελέγη για ψηφοθηρικούς λόγους. «Δεν ανήκει ο Μπελέρης σε ένα κόμμα. Τον χρησιμοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους. Για να ανακόψει τη ροή ψήφων προς την Ακροδεξια. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς έναν άνθρωπο με στόχο τις ψήφους», είπε.
Αιχμές όμως άφησε και κατά της πολιτικής με όρους lifestyle «Εμείς είμαστε σοβαρό κόμμα. Βλέπουμε τα γκάλοπ και δεν αλλάζουμε αφήγημα για να πουλήσουμε lifestyle», είπε, σημειώνοντας πάντως πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί για το έργο του στην Ευρωβουλή και όχι για το επάγγελμά του πριν από αυτήν.
Το ‘παρών’ στην εκδήλωση, έδωσαν μεταξύ πολλών άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Παύλος Γερουλάνος, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Γρηγόρης Λαμπράκης, Άννα Βερούλη και Λευτέρης Καρχιμάκης, πλήθος στελεχών και μελών του κόμματος.
Ακολουθεί συνοπτικός απολογισμός του έργου του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
Στις προτεραιότητες του Νίκου Παπανδρέου, βρέθηκαν από νωρίς η άμβλυνση των ανισοτήτων, η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η γρήγορη επιστροφή στην ειρήνη, η στήριξη του αγροτικού κόσμου, τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος .
Στη θητεία του, διάρκειας ενός έτους αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη, με συγκεκριμένες δράσεις, συνεχή παρουσία σε Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ερωτήσεις, τοποθετήσεις κ.ο.κ. Συμμετέχει σε πλήθος αποστολών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντιέται με Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη τρίτων χωρών, προωθώντας πάντα την Ελλάδα και τις Ευρωπαϊκές αξίες. Διεκδικεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Συμμετέχει στο επανιδρυτικό συνέδριο του Κουρδικού Κόμματος στην Τουρκία και ζητά την αποφυλάκιση της ηγεσίας και των βουλευτών του.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του όμως, παραμένει πάντα η Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Νίκος Παπανδρέου, μετά από πρωτοβουλία του, επισκέπτεται μαζί με την Ιράτσε Γκαρσία, Πρόεδρο της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των συνεπειών της θεομηνίας αλλά και για να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Επιστρέφοντας, ζητούν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.
Το ενδιαφέρον του για τον αγροτικό κόσμο εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα στη συνέχεια, καθώς καταθέτει ερώτηση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, ζητώντας στη νέα ΚΑΠ, η «ευφυής γεωργία» να συμπεριλάβει το σύνολο των αγροτών. Τον Φεβρουάριο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα ανάπτυξη της υπαίθρου – κοινή αγροτική πολιτική σήμερα και αύριο, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον επιδεικνύει και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, καταθέτοντας ερώτηση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή με την οποία ζητά την στήριξη της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τους στην Εύβοια και τον Έβρο.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση, το θέμα της ενημέρωσης, των fake news, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη λειτουργία κόμβων καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και για το δημογραφικό.
Με τη βεβαιότητα ότι στο εξής μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα, ο Νίκος Παπανδρέου θέτει εκ νέου τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών. Για μια κοινωνία στην οποία πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, για μια Ευρώπη που εγγυάται την ισότητα για όλους, για μια ισχυρή Ελλάδα και μία κοινωνία αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, ηλικίας ή κοινωνικής αφετηρίας.