Η προέλαση των δυνάμεων της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ συνεχίζεται, σύμφωνα με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία έχει υπό τον έλεγχό της 74 [ρωσικούς] οικισμούς», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά αν ισχύει, τότε θα πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό εκείνων που έχει ομολογήσει η Ρωσία ότι πέρασαν στον έλεγχο των δυνάμεων του Κιέβου καθώς ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είχε κάνει λόγο για 28 οικισμούς, την ώρα που ο συνάδελφός του περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ουκρανικών βομβαρδισμών.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από τον Ανώτατο Διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων, Ολεξάντερ Σύρσκι και πρόσθεσε ότι διεξάγονται έλεγχοι και λαμβάνονται πλέον μέτρα σταθεροποίησης στις περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. «Αναπτύσσονται ανθρωπιστικές λύσεις για αυτές τις περιοχές», είπε ο Ζελένσκι. Το Κίεβο είχε υπογραμμίσει προηγουμένως ότι δεν πρέπει να πειραχτούν οι άμαχοι.
«Παρά τις δύσκολες, έντονες μάχες, η προέλαση των δυνάμεών μας στην περιοχή του Κουρσκ συνεχίζεται», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι αιχμαλωτίζονται ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι υπόσχεται «νέα βήματα» καθώς συνεχίζεται η προέλαση κοντά στο Κουρσκ
Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλη χερσαία επίθεση στη ρωσική περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου. Το ουκρανικό Project DeepState υποστηρίζει ότι στον έλεγχο του Κιέβου έχουν περάσει λιγότερες πόλεις – περίπου 44 – από ό,τι δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ ρωσικά ανεξάρτητα ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου 30 οικισμούς που ελέγχουν οι Ουκρανοί.
Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στον αρχηγό του ουκρανικού στρατού να προετοιμαστεί για περισσότερη δράση καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν να προχωρούν στην περιοχή του Κουρσκ. «Θα ήθελα να σας ζητήσω να μην ξεχάσετε να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε και να αναπτύσσετε τα επόμενα σημαντικά βασικά βήματα», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοκλήση με τον Σύρσκι.
Αν και ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τη φύση αυτών των μελλοντικών βημάτων, ο Σίρσκι τον διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο. «Και τώρα όλοι εμείς στην Ουκρανία χρειαζόμαστε να δράσουμε μαζί και αποτελεσματικά, όπως τις πρώτες εβδομάδες και μήνες αυτού του πολέμου, όταν η Ουκρανία ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισε να γυρίζει το παιχνίδι προς τα συμφέροντα του κράτους μας», είπε ο Ζελένσκι αργότερα στο τακτικό βραδινό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς. «Τώρα κάναμε το ίδιο».
Τι επιδιώκει η Ουκρανία με την εισβολή στο Κουρσκ;
Η εξέλιξη συνιστά μεγάλο κόλαφο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, έχοντας αποτύχει να ανατρέψει την ηγεσία στο Κίεβο σε περισσότερα από δύο χρόνια έντονων μαχών, τώρα παλεύει να αποκρούσει την πρώτη ξένη εισβολή στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ουκρανική ηγεσία κατέστησε πρόσφατα σαφές ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τις περιοχές στην περιοχή του Κουρσκ ως ένα είδος διαπραγματευτικού ατού σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι ότι ο στόχος της δεν είναι η μόνιμη κατάληψη των ρωσικών οικισμών και πόλεων.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν επιθυμεί να οικειοποιηθεί ξένα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίχι. »Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας».
Η Ρωσία στέλνει δυνάμεις από το Καλίνινγκραντ στο Κουρσκ
Ο Τίχι δικαιολόγησε την ουκρανική επιχείρηση, η οποία διαρκεί οκτώ μέρες πλέον, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων στη γειτονική ουκρανική περιοχή Σούμι, επαναλαμβάνοντας όσα λέει και ο Ζελένσκι.
Ένας πρόσθετος λόγος είναι να προκληθούν προβλήματα στη ρωσική επιμελητεία προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη πρόσθετων ρωσικών στρατευμάτων στα μέτωπα του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Λιθουανία, η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από τον θύλακο του Καλίνινγκραντ προς το Κουρσκ. Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Λαουρίνας Κασιούνας μετέφερε την πληροφορία στον Ουκρανό πρόεδρο σε συνάντησή τους, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο Telegram. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την είδηση.
Μπάιντεν: Ο Πούτιν σε «πραγματικό δίλημμα» μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τίποτε εκ των προτέρων για την προέλαση των Ουκρανικών δυνάμεων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν μετείχε στον σχεδιασμό ή την προετοιμασία της επίθεσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως την άνευ προηγουμένου διείσδυση Ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος, τόνισε ότι έχει δημιουργήσει «πραγματικό δίλημμα» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κι ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες ενημερωνόταν από τους επιτελείς του «κάθε τέσσερις ή πέντε ώρες» και ότι ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την ουκρανική Κυβέρνηση.
Η Λετονία θα προμηθεύσει με drones την Ουκρανία
Στο μεταξύ η Λετονία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφοδιάσει την Ουκρανία με drones. Η χώρα της Βαλτικής έχει παραλάβει σχεδόν 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων ν από Λετονούς κατασκευαστές, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα αστυνομικά αυτοκίνητα στις ουκρανικές αρχές ασφαλείας. Η Λετονία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα παραδώσει σταδιακά συνολικά περισσότερα από 2.500 drones αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.