Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – Δίνεται η δυνατότητα σαφούς εικόνας του κτηνοτροφικού πληθυσμού στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία*
Ο Βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, με θέμα «Παρακολούθηση πληθυσμού παραγωγικών ζώων σφαγιασθέντων ζώων για τα έτη 2015-2024».
Από την απάντηση, θα δοθεί η δυνατότητα να προκύψει η παρουσίαση μιας σαφούς εικόνα του κτηνοτροφικού πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών (ύψος και το ποσοστό απορρόφησης ενισχύσεων ανά κατηγορία) και ιατρικών δεδομένων (εκτίμηση των συνεπειών σε περιπτώσεις όπου ενσκήπτουν μεταδοτικά νοσήματα σε περιοχές της χώρας, όπως συνέβη, πρόσφατα με την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων).
Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποτελέσουν χρήσιμα επιστημονικά εργαλεία για τους ερευνητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τη μεταποιητική βιομηχανία.
Ταυτόχρονα, όμως, συνιστούν και βασικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στον κτηνοτροφικό κλάδο αλλά και την παραγωγή τροφίμων, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό άξονα της ελληνικής οικονομίας.
Επισυνάπτεται η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο
Θέμα: Παρακολούθηση Πληθυσμού Παραγωγικών Ζώων και Σφαγιασθέντων Ζώων για τα Έτη 2015-2024
Η παρακολούθηση του πληθυσμού των παραγωγικών ζώων συνιστά βασικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Αποτυπώνει επίσης το ύψος και το ποσοστό απορρόφησης των κάθε μορφής ενισχύσεων ανά κατηγορία είδος ζώου , σύμφωνα με τις προβλέψεις της εν ισχύ ΚΑΠ.
Επιπλέον βοηθά στην εκτίμηση των συνεπειών σε περιπτώσεις όπου ενσκήπτουν μεταδοτικά νοσήματα σε περιοχές της χώρας, όπως συνέβη πρόσφατα με την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων . Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή του αριθμού των παραγωγικών ζώων ανά κατηγορία ζώου θα πρέπει να είναι ευκρινής, ρεαλιστική και επιπλέον άμεσα προσβάσιμη για τους ερευνητές, τους επιστήμονες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τον κάθε φορέα (υπουργεία- οργανισμοί κτλ) όπου θεσπίζει κανόνες και λαμβάνει αποφάσεις για τον συγκεκριμένο κλάδο της εθνικής οικονομίας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο αριθμός των ζώων/πτηνών συμβατικών εκτροφών, ανά έτος από το 2015-2024 , για τα παρακάτω είδη :
– Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής
– Βοοειδή κρεοπαραγωγής
– Χοίροι
– Προβάτα
– Αίγες
– Όρνιθες κρεοπαραγωγής
1
– Όρνιθες αυγοπαραγωγής
2. Ποιος είναι ο αριθμός των ζώων/πτηνών βιολογικών εκτροφών, ανά έτος από το 2015-2024, για τα παρακάτω είδη :
– Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής
– Βοοειδή κρεοπαραγωγής
– Χοίροι
– Προβάτα
– Αίγες
– Όρνιθες κρεοπαραγωγής
– Όρνιθες αυγοπαραγωγής
3. Ποιος είναι ο αριθμός των σφαγιασθέντων ζώων συμβατικών εκτροφών, ανά έτος από το 2015-2024, για τα παρακάτω είδη :
– Βοοειδή κρεοπαραγωγής
– Χοίροι
– Προβάτα
– Αίγες
– Όρνιθες κρεοπαραγωγής
4. Ποιος είναι ο αριθμός των σφαγιασθέντων ζώων βιολογικών εκτροφών, ανά έτος από το 2015-2024 για τα παρακάτω είδη :
– Βοοειδή κρεοπαραγωγής
– Χοίροι
– Προβάτα
– Αίγες
– Όρνιθες κρεοπαραγωγής
Για τα ανωτέρω ζητούμενα στοιχεία ( ερωτήματα 1-4 ) ζητούνται να αναφερθούν και οι πηγές άντλησής τους ( υπουργείο, εποπτευόμενος οργανισμός, φορέας, αρχή,κά).
5. Υπάρχει δυνατότητα δημόσιας πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων για την άντληση των παραπάνω στοιχείων; Αν ναι, σε ποιες ιστοσελίδες (να γίνει παράθεση σχετικών link); Αν όχι, για ποιον λόγο δεν υπάρχει και αν σχεδιάζεται η κατασκευή σχετικών πλατφορμών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Οικονόμου Γιάννης
2