Ο κορυφαίος διπλωμάτης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χένρι Κίσιντζερ, συνήθιζε να λέγει πως στις διεθνείς σχέσεις η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις και άλλες επιλογές. Οι διμερείς σχέσεις εξαρτώνται τόσο από τη θέληση όσο και από τον καταμερισμό της ισχύος. Πρόκειται για κανόνα απαράβατο στην ιστορία.
Η Ελλάδα αποτελεί τον κατεξοχήν παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χάρη στη γεωστρατηγική της ισχύ, το τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό της κύρος, και τον ενεργό ρόλο που έχει σε όλα τα σημαίνοντα διεθνή fora, και το γεγονός ότι ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική αρχών που είναι πάντοτε συντονισμένη με το διεθνές δίκαιο. Αυτές οι παράμετροι είναι δεδομένες και κανένας δεν μπορεί να τις παραβλέπει.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να συζητήσει με τους γείτονές της. Αλλά πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους ότι παρότι η Ελλάδα δεν φοβάται να συζητά, σε καμία περίπτωση δεν συζητά από φόβο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός με παγκόσμια εμβέλεια . Τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης στο εσωτερικό, καθώς και η κινητικότητα στη διεθνή σκηνή και η πολυσχιδής εξωτερική πολιτική, έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των κεντρικών αποφάσεων της διεθνούς πολιτικής.
Οι γείτονές μας, παραβλέποντας την πραγματικότητα, φέρονται με τρόπο που δεν ταιριάζει στη δεδομένη συγκυρία και τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων.
Η Αλβανία δεν μπορεί να ελπίζει στην ευόδωση της ενταξιακής της προσπάθειας στην ΕΕ, με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για την αλβανική κοινωνία και οικονομία, όσο συνεχίζει να πολιτεύεται εκτός της διεθνούς νομιμότητας και επιλέγει τον δρόμο των προκλήσεων. Όσο περιφρονεί ευρωπαίκές αρχές και δεν αναγνωρίζει στην ελληνική μειονότητα, δικαιώματα που αποτελούν θεμέλια του κράτους δικαίου για κάθε σύγχρονη δυτική δημοκρατία
Η Τουρκία από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένη σε σύνδρομα περασμένων αιώνων και δεν χάνει ευκαιρία να υπονομεύει το κλίμα που με κόπο εδραιώσαμε, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε -αποκλειστικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις- τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική επιθετικότητα, οι αναθεωρητικές τάσεις που συχνά επιδεικνύει και τις εντάσεις που συνεχίζει να υποδαυλίζει σε κάθε ευκαιρία , δείχνοντας συχνά έλλειψη σεβασμού ακόμη και σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και οικουμενικής αξίας.
Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η σταθερότητα δεν είναι ακινησία. Αλλά δεν πρόκειται να αποστεί ούτε εκατοστό από τα εθνικά της δίκαια, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.