Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στις 11.30 ξεκίνησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη πανηγυρική συνεδρίαση στη Βουλή, ενώ το βράδυ θα γίνει η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε κάνοντας μία ανασκόπηση των 50 ετών και των συμπερασμάτων για την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι τώρα είναι η εποχή των αλμάτων προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη των μεταρρυθμίσεων, για να πετύχει τη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης σε μισθούς, θεσμούς και ατομικές συμπεριφορές.
«Το πολίτευμα μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ»
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: « Η Δημοκρατία είναι η απόλυτη ελευθερίας της έκφρασης. Έστω και αν αυτά που ακούγονται δεν συνάδουν με το κλίμα της ημέρας. Αυτή την ημέρα της γιορτής για την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθώ στον χώρο που βεβήλωσε η Δικτατορία.»
Τόνισε δε ότι «Το πολίτευμα μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ». Πρόσθεσε «Τα γενέθλια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι μια συγκυρία τιμής. Αλλά αναστοχασμού για αυτά που μένουν να γίνουν αύριο. Η Μεταπολίτευση είναι ένας σταθμός που σφράγισε την εποχή. Η περίοδος αυτή αποδεικνύει την ανθεκτικότητα ενός λαού που κράτησε ζωντανά τα ιδανικά της δημοκρατίας.»
Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη να διαχειριστεί και την τραγωδία της Κύπρου. » και υπογράμμισε «Ο Καραμανλής σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του. Νομιμοποίησε όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, και άνοιξε τον δρόμο στην Δημοκρατία.»
Στη συνέχεια μίλησε για το σχέδιο των τεσσάρων πυλώνων λέγοντας «Στη συνέχεια με οξυδέρκεια ίδρυσε τη ΝΔ όπου συσπείρωσε και ριζοσπαστικές δυνάμεις» και πρόσθεσε «Αυτός ήταν ο πρόλογος ενός σχεδίου με τέσσερις πυλώνες: πολιτική σταθερότητα, ενότητα, ανάπτυξη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό»
Τέλος ανέφερε ότι «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα 50 χρόνια της ΝΔ. Η πυξίδα της παράταξης δείχνει μόνο μπροστά, ώστε το κόμμα να υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους.»
«Άλλαξαν πολλά στη χώρα μας»
«Στην διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε με κατάκτηση κόμματα να εναλλάσσονται ομαλά στην εξουσία.»
Πρόσθεσε δε ότι «Παράλληλα η οικονομία αναπτύχθηκε και με τη συνδρομή της Ευρώπης κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν στην επικράτεια, εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, εξασφαλίσαμε τις αδιάβλητες πανελλαδικές, το αξιοκρατικό ΑΣΕΠ, μπήκαμε στην ΟΝΕ και το ευρώ.»
Υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα προχώρησε όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες, Σπαταλήθηκαν συχνά στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι. Αναγκαίες αλλαγές έμειναν συχνά μισές. Ένα κράτος που πολλές φορές υποτάχθηκε στις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος.»
«Ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση»
Στην συνέχεια μίλησε για την σημερινή εποχή λέγοντας ότι «Ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων. Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από χθες.
Γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027 όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα. Στην τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις δύσκολες και όχι αυτονόητες.»
«Το παρόν μας ζητά να πετύχουμε την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης με νομιμότητα παντού, με αναβαθισμένα νοσοκομεία σε ένα μέτωπο που από τη μια θα στηρίζει τα νοικοκυριά και με μόνιμες αυξήσεις αλλά και με μια παιδεία που θα στηρίζει τα σχολεία και με έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα.»
«Μονόδρομος για να βρεθεί η Ελλάδα σε τροχιά μόνιμης ανάπτυξης»
Στην συνέχεια ανέφερε «Πολλά από τα δόγματα της μεταπολίτευσης αποδείχθηκαν σκιάχτρα που υψώνονταν σε βάρος της προόδου. Έτσι ερμηνεύω την αποδοχή προτάσεων, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η αποστροφή στο ψέμα και η συμφωνία σε πρακτικές λύσεις πέρα από θεωρητικά σύνορα με τον διαχωρισμό των πολιτών να δύει μαζί με τον παλαιοκομματισμό»
Τόνισε δε ότι «Στο εξής τα προγράμματα των κομμάτων επιβάλλονται να κοστολογούνται από το ΓΛΚ ώστε να γλιτώσουμε από την ανέξοδη παροχολογία.» Συνέχισε αναφέροντας πως «Το ίδιο μήνυμα διατρέχουν αλλαγές που επηρεάζουν και τις ίδιες συμπεριφορές των πολιτών μας. Δηλαδή την Οικολογική ευαισθησία, τη πρόοδο του εθελοντισμού αλλά και τη αυξανόμενη συμμετοχή της ατομικής ευθύνης.»
«Ομάδες που δρούσαν στο περιθώριο έχουν πλέον όλα τα δικαιώματα που τους δίνει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση για το Κράτους Δικαίου εντάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις. Αυτό γίνεται σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία»
«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα δυναμικό»
Ακόμη, μιλώντας για την Νέα Δημοκρατία ανέφερε «Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές συμπίπτουν με την παρουσία της ΝΔ. Τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης να γίνουν αφετηρία για μια καλύτερη δημόσια ζωή και μια καλύτερη Ελλάδα. Η ΝΔ μπορεί να γίνεται σε λίγο 50 ετών αλλά τη διαπερνά η ορμή της δημιουργίας της.»
Συνέχισε λέγοντας: «Η ΝΔ είναι ενα κόμμα δυναμικό που θέλει να καινοτομεί χωρίς να χάνει την ταυτότητα του και θέλει να διευρύνεται χωρίς να χάνει τις αρχές του κρατώντας τις ρίζες του δυνατές ώστε να μπορεί να απλώνεται και πέρα από τη σκιά του.»
«Υποδεχόμαστε τον μισό αιώνα της δημοκρατίας με αυτοπεποίθηση. Κρατώντας στέρεους τους δεσμούς με την κοινωνία.», ενώ κατέληξε λέγοντας «Χρόνια πολλά στη Δημοκρατία μας»
Πηγή: https://www.in.gr/