Εκ διαμέτρου αντίθετος στο ενδεχόμενο άρσης της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρέθηκε στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τοποθετήθηκε μια μέρα μετά τη συμφωνία Μόσχας – Κιέβου στο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην βοηθήσει τώρα τον Πούτιν η Ουάσιγκτον, για να μην βγει από τη διεθνή απομόνωση. Πιστεύω πως αυτό είναι επικίνδυνο. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές».
Επιπλέον, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο Πούτιν σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι θανάτου, ενώ συμπλήρωσε ότι οι βλέψεις του Ρώσου προέδρου δεν περιορίζονται μόνο στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να διατηρήσουν την κοινή γραμμή ως προς την άσκηση πίεσης προς το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας πως ο Πούτιν φοβάται τη διατλαντική συμμαχία και προσπαθεί να τη διασπάσει.
«Ο Πούτιν θα πεθάνει σύντομα, αυτό είναι γεγονός και όλα θα τελειώσουν», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι δέχθηκε να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν και πάλι πληροφορίες προς το Κίεβο, αλλά και βοήθεια. Πάντως, η Ρωσία έβαλε στο τραπέζι περισσότερους όρους, ώστε να δεχθεί να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και εναντίον των ενεργειακών υποδομών, δίνοντας έμφαση στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία τριετία.
«Θέτουν όρους για τις κυρώσεις στην αμερικανική πλευρά. Αν η Αμερική σταθεί δυνατή, εμείς στεκόμαστε στη γη μας και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας», δήλωσε. «Έχουμε δείξει την ανθεκτικότητά μας και τώρα είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας να είναι τουλάχιστον τόσο ανθεκτικοί όσο εμείς, αν και έχουν περισσότερες δυνατότητες», συμπλήρωσε.
Έπίσης, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι ΗΠΑ θα αντισταθούν στη ρωσική πίεση, ενώ τόνισε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, συχνά επαναλαμβάνει τη ρητορική του Κιέβου.
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr