Εν μέσω επευφημιών λίγο μετά τις 11.00 έφτασε το φέρετρο του πάπα Φραγκίσκου στην πλατεία του Άγιου Πέτρου στο Βατικανό για να ξεκινήσει η κηδεία του.
Στην κηδεία του πάπα των φτωχών, που έστρεψε την Καθολική Εκκλησία από τον Ουρανό στη Γη, έδωσαν το παρών πάνω από 200.000 πιστοί, 50 αρχηγοί κρατών και 170 ξένες αντιπροσωπίες. Χοροστατησε ο 91χρονος Καρδινάλιος, Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος διετέλεσε στενός σύμβουλος του εκλιπόντα. Το φέρετρο του μεταφέρεται αυτή τη στιγμή με πομπή, στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης, όπου ζήτησε να ταφεί.
Εψάλη το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά
Κατά τη διάρκεια της κηδείας εψάλη το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά, ενώ διαβάστηκαν προσευχές και στοχασμοί στα γαλλικά, τα αραβικά, τα γερμανικά, τα πολωνικά, τα κινέζικα.
Ο Μπατίστα Ρε στον επικήδειο που εκφώνησε υπενθύμισε ότι ο πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στους αναξιοπαθούντες και τους κοινωνικά αποκλεισμένους. «Το έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του. Ο Φραγκίσκος Θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία. Διότι για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους», τόνισε ο Μπατίστα.
«Απευθύνθηκε σε όσους είναι μακριά από την εκκλησία»
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καρδινάλιος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρώτο ταξίδι του πάπα, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Με γνώμονα, πάντα, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια προς μετανάστες και πρόσφυγες, διότι, όπως έλεγε ο Φραγκίσκος, «ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του. Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα», τόνισε τέλος ο Ιταλός γηραιός καρδινάλιος.
Πολιτική στο περιθώριο της κηδείας
Η κάμερα κατέγραψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανταλλάσσει χειραψία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Δεν έχε επιβεβαιωθεί κάποια διμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο περιθώριο της κηδείας του ποντίφικα.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μια «πολύ εποικοδομητική συνομιλία» με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από την κηδεία.
Σύμφωνα με τον Στίβεν Τσέουνγκ, διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ και ο Ζελένσκι «συναντήθηκαν κατ’ιδίαν σήμερα και είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν».
Ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε η κηδεία του να είναι ταπεινή «ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης». Μετά από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.
Πηγή: https://www.ethnos.gr/