(Επιμέλεια:Β.Δημητράντζου)
Συστατικά:

– 500γρ (4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
– 250γρ βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
– 450γρ (2 1/4 φλυτζ.) ζάχαρη
– 6 μεσαίου μεγέθους αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
– 9γρ (3 κ.γ.) μπέηκιν πάουντερ
– 5γρ (2 κ.γ.) ξύσμα πορτοκαλιού
– 1 κ.γ. χυμός πορτοκάλι
– 250ml (1 φλυτζ.) γάλα
– 1/2 κ.γ. αλάτι
– ζάχαρη άχνη, για να πασπαλίσουμε τη βασιλόπιτα
-Advertisement-:
Προετοιμασία:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά και τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με ελατήριο, μεγέθους 25×6εκ.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια (εικ. 1). Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (εικ. 2) για 8-10 λεπτά, με ένα μίξερ χειρός ή με επιτραπέζιο μίξερ, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα.

Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουμε το μίξερ και να κατεβάσουμε τα υλικά από τα τοιχώματα, τουλάχιστον μία φορά, ώστε να ανακατευτούν καλά (εικ. 3) . Μόλις είναι κρεμώδες και αφράτο το αποτέλεσμα (εικ. 4), το μείγμα βουτύρου μας είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού (εικ. 5). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μερικά δευτερόλεπτα για να ενσωματωθούν. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε αργά αργά τους κρόκους. Κάθε κρόκος πρέπει να ενσωματωθεί πριν προστεθεί ο επόμενος (εικ. 6).

Μόλις ανακατευθούν καλά τα υλικά (εικ. 7) σταματάμε και αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε καλά το αρχικό μπολ και τους αναδευτήρες του. Θα τα χρειαστούμε όλα και πάλι στη συνέχεια. Τα σκουπίζουμε καλά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέηκιν (εικ. 8).

Προσθέτουμε το μισό μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών (εικ. 9). Ανακατεύουμε καλά με λαστιχένια σπάτουλα (μαριζ) μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το γάλα (εικ. 10), και ανακατεύουμε και πάλι με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (εικ. 11) και το ενσωματώνουμε και αυτό (εικ. 12). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C (στον αέρα).

Χτυπάμε τα ασπράδια σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματίζουν κορυφές (εικ. 13, μέχρι να φτιάξουμε δηλαδή μαρέγκα). Παίρνουμε τη μισή από τη μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα για το κέικ (εικ. 14). Διπλώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα σιγά σιγά, αλλά δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε και την άλλη μισή, και τη διπλώνουμε και αυτή για να ενσωματωθεί.

Αδειάζουμε το μπολ στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει (εικ. 15). Παίρνουμε ένα πλυμένο, καθαρό κέρμα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο (εικ. 16).

Το τοποθετούμε στο μείγμα μας (εικ. 17).
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα, ή και παραπάνω ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ψηθεί το κέικ. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο.
Στολίζουμε τη βασιλόπιτα μας με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Tips:
1. Προσέχουμε να πάρουμε για ξύσμα μόνο την εξωτερική επιφάνεια του πορτοκαλιού και όχι τη λευκή που βρίσκεται από κάτω, καθώς είναι πικρή.
2. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, για να μαλακώσει. Αν το τεμαχίσουμε σε κύβους θα μαλακώσει πιο εύκολα.
3. Για να φτιάξουμε τη μαρέγκα, πρέπει το μπολ και οι αναδευτήρες του μίξερ να είναι πολύ καθαρά. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να τα περάσουμε με μια πετσέτα βρεγμένη σε λίγο ξύδι, ώστε να μη μείνει ίχνος λίπους..
4. Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί σε να υπάρχει στη μέση η βασιλόπιτα να μας φουσκώσει σαν θόλος. Υπάρχουν δύο λύσεις:
α) μπορούμε να δοκιμάσουμε να την ψήσουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, δλδ 160C, απλά θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος ψησίματος. Επίσης βοηθά να χτυπήσουμε ελαφρά τη ζύμη στον πάγκο μας πριν τη βάλουμε να ψηθεί, ώστε να απελευθερωθεί τυχών παγιδευμένος αέρας.
β) μπορούμε να κόψουμε οριζόντια το θόλο αυτό, με ένα μαχαίρι ψωμιού και να τον αφαιρέσουμε. Στη συνέχεια, καλύπττουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη ή άλλο αγαπημένο μας γλασάρισμα!