Ο Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία και Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε τοποθέτηση στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τον Νέο Τελωνειακό Κώδικα.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου είναι πολυεπίπεδο και συνδυάζει διοικητική μεταρρύθμιση, φορολογική αποτελεσματικότητα και στρατηγική ανάπτυξης και αποτελεί μια θεσμική ανασυγκρότηση της τελωνειακής λειτουργίας, που φέρνει τη χώρα στο ύψος των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και είναι αποτέλεσμα συνέχειας, συνέπειας και σταθερής στόχευσης της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και διαφανές φορολογικό και τελωνειακό περιβάλλον, με βαθύ οικονομικό, θεσμικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, που αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους
Όπως σημείωσε εν συνεχεία, πρόκειται για έναν Κώδικα που διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, ενισχύει τους ελέγχους, περιορίζει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, θέτει σαφές πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, κατοχυρώνει τη διοικητική ασφάλεια για τους πολίτες και τους οικονομικούς φορείς, εισάγει ψηφιοποιημένες διαδικασίες, ψηφιακές ροές εργασιών και διαλειτουργικά συστήματα, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία των Τελωνείων και τα προσαρμόζει στις ανάγκες της παγκόσμιας εμπορικής αλυσίδας και του εγχώριου επιχειρείν.
Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι το Σχέδιο Νόμου εντάσσεται σε ένα πολιτικά συνεκτικό σχέδιο, σε μια συνολική φορολογική στρατηγική, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και περιλαμβάνει και ρυθμίσεις όπου ενσωματώνονται βελτιωτικές τροποποιήσεις σε βασικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος του 2013, με το Νόμο 4172.
Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα, την περίοδο 2019 – 2021, εισήγαγε ένα πλέγμα ειδικών καθεστώτων με στόχο να δημιουργηθεί ένα νομικό, φορολογικό και διοικητικό οικοσύστημα που θα προσελκύει ανθρώπους, κεφάλαια, τεχνογνωσία και να αντιστραφεί η τάση του brain drain, τοποθετώντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επενδυτικής επιλογής, κάτι που με τη νομοθεσία εκείνης της περιόδου, επετεύχθη. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση ανάπτυξης, με επίκεντρο τη φορολογική προβλεψιμότητα, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια και ορατό αποτύπωμα με νέα κεφάλαια, νέες δεξιότητες και νέες ευκαιρίες για τη χώρα.
Τέλος, ο κ.Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο δεν είναι μία αποσπασματική ενέργεια και γίνονται με στόχο τη βελτιστοποίηση των προϋποθέσεων υπαγωγής, την απλοποίηση διαδικασιών, τη διευκόλυνση της εφαρμογής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας καθώς και την ενίσχυση της εποπτείας και της φορολογικής συμμόρφωσης, συνεχίζοντας, συνεπώς, μια πολιτική που ήδη – από το 2019 – αποδίδει και ενώνει την τελωνειακή διοίκηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, την αναπτυξιακή προοπτική και την οικονομική εξωστρέφεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σήμερα, η Βουλή των Ελλήνων καλείται να νομοθετήσει επί ενός πολυεπίπεδου Σχεδίου Νόμου, που συνδυάζει διοικητική μεταρρύθμιση, φορολογική αποτελεσματικότητα και στρατηγική ανάπτυξης.
Επί ενός κρίσιμου εργαλείου άσκησης οικονομικής πολιτικής: το νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.
Κώδικας που δεν περιορίζεται σε τεχνικές προσαρμογές.
Είναι μια θεσμική ανασυγκρότηση της τελωνειακής λειτουργίας, που φέρνει τη χώρα στο ύψος των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Συνδέεται άμεσα με τον φορολογικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, λειτουργώντας ως πυλώνας αξιοπιστίας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Είναι αποτέλεσμα συνέχειας, συνέπειας και σταθερής στόχευσης της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και διαφανές φορολογικό και τελωνειακό περιβάλλον, με βαθύ οικονομικό, θεσμικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, που αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους.
Κράτος που σέβεται τους πολίτες, διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Για δεκαετίες, οι τελωνειακές διατάξεις της χώρας βασίζονταν σε κατακερματισμένα νομοθετήματα, δυσνόητους κανόνες, συχνά παρωχημένους, οι οποίοι δημιουργούσαν ασάφεια τόσο για τις τελωνειακές αρχές όσο και για τις επιχειρήσεις.
Σήμερα, θεσπίζουμε έναν ενιαίο, συστηματοποιημένο και πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.
Έναν Κώδικα που:
διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια,
ενισχύει τους ελέγχους,
περιορίζει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής,
θέτει σαφές πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος,
κατοχυρώνει τη διοικητική ασφάλεια για τους πολίτες και τους οικονομικούς φορείς,
εισάγει ψηφιοποιημένες διαδικασίες, ψηφιακές ροές εργασιών και διαλειτουργικά συστήματα,
ενισχύει τη λειτουργία των Τελωνείων και τα προσαρμόζει στις ανάγκες της παγκόσμιας εμπορικής αλυσίδας και του εγχώριου επιχειρείν.
Το Τελωνείο παύει να είναι απλός μηχανισμός είσπραξης και γίνεται κόμβος ελέγχου, εισόδου και εξόδου αγαθών, ασπίδα κατά της παραοικονομίας, αποτελώντας βασικό κρίκο για μια ανταγωνιστική οικονομία και για τη μετεξέλιξη της χώρας μας σε έναν ευρωπαϊκό κόμβο επιχειρηματικότητας.
Σε μια εποχή όπου η χώρα μας επιδιώκει να ενισχύσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, να λειτουργήσει ως logistics hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις σε λιμένες, δίκτυα και υποδομές, χρειαζόμαστε Τελωνεία λειτουργικά, ευέλικτα, διαφανή.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το παρόν Σχέδιο Νόμου δεν περιορίζεται μόνο στο τελωνειακό σκέλος.
Εντάσσεται σε ένα πολιτικά συνεκτικό σχέδιο, σε μια συνολική φορολογική στρατηγική, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν.
Περιλαμβάνει και ρυθμίσεις όπου ενσωματώνονται βελτιωτικές τροποποιήσεις σε βασικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος του 2013, με το Νόμο 4172.
Συγκεκριμένα, επαναξιολογούνται και ενισχύονται οι προβλέψεις των Άρθρων 5Α, 5Β, 5Γ και 71Η του ΚΦΕ, που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, ως εργαλεία φορολογικής προσέλκυσης φυσικών προσώπων, επενδυτών και επαγγελματιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, την περίοδο 2019 – 2021, εισήγαγε ένα πλέγμα ειδικών καθεστώτων με στόχο να δημιουργηθεί ένα νομικό, φορολογικό και διοικητικό οικοσύστημα που θα προσελκύει ανθρώπους, κεφάλαια, τεχνογνωσία.
Να αντιστραφεί η τάση του brain drain.
Και να μπει η χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επενδυτικής επιλογής.
Με τη νομοθεσία εκείνης της περιόδου, τα καταφέραμε!
Περισσότεροι από 200 επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, επενδύοντας πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε στρατηγικούς τομείς.
1.050 αλλοδαποί συνταξιούχοι έχουν ήδη επιλέξει την Ελλάδα ως φορολογικό και μόνιμο προορισμό, ενισχύοντας τη silver economy, με ειδική συμβολή στις τοπικές οικονομίες της περιφέρειας, και με φορολογικά έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Πάνω από 5.000 ψηφιακοί νομάδες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εγκατασταθεί στη χώρα, συμβάλλοντας στην ανανέωση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Καινοτομία αποτέλεσε και η εισαγωγή των family offices, ενός νέου, θεσμικά θωρακισμένου μηχανισμού διαχείρισης περιουσίας, τα οποία ήδη δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εγχώρια αγορά επαγγελματικών υπηρεσιών και επενδύσεων.
Όλα αυτά, με απόλυτη συμμόρφωση προς το ευρωπαϊκό και διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, με πλήρη διαφάνεια και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, χωρίς επιζήμιες εξαιρέσεις, χωρίς «φορολογικά καταφύγια».
Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση ανάπτυξης, με επίκεντρο τη φορολογική προβλεψιμότητα, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια.
Το αποτύπωμα είναι ήδη ορατό: νέα κεφάλαια, νέες δεξιότητες, νέες ευκαιρίες για τη χώρα.
Συνεπώς, οι τροποποιήσεις που σήμερα συζητούμε δεν γίνονται αποσπασματικά.
Γίνονται με στόχο:
τη βελτιστοποίηση των προϋποθέσεων υπαγωγής,
την απλοποίηση διαδικασιών,
τη διευκόλυνση της εφαρμογής,
τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας,
την ενίσχυση της εποπτείας και της φορολογικής συμμόρφωσης.
Συνεχίζεται, συνεπώς, μια πολιτική που ήδη – από το 2019 – αποδίδει.
Και ενώνει την τελωνειακή διοίκηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, την αναπτυξιακή προοπτική και την οικονομική εξωστρέφεια.
Γιατί ένα φορολογικό κίνητρο χωρίς λειτουργικό κράτος δεν πείθει.
Και ένα τελωνειακό σύστημα χωρίς ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο δεν αρκεί.
Η επιτυχία βρίσκεται στη σύνθεση, στην ολιστική προσέγγιση, στο στρατηγικό βάθος.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση, με συνέπεια και όραμα, οικοδομεί ένα νέο φορολογικό και τελωνειακό τοπίο.
Ένα τοπίο που ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών και συνδέει τη δημόσια διοίκηση με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
Με αυτά τα δεδομένα, σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.
Για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, προοπτική και ρόλο στον διεθνή φορολογικό και επενδυτικό χάρτη.