Τ.Ο. ΚΚΕ Εύβοιας: Ύστατος αποχαιρετισμός για τον σύντροφο Πολυχρόνη Τσιτίνη.

83 0

Ύστατος αποχαιρετισμός για τον σύντροφο Πολυχρόνη Τσιτίνη.
Σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης σύντροφοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν το πρωί του Σαββάτου τον σύντροφο Πολυχρόνη Τσιτίνη.
Στην πολιτική του κηδεία, στο Νεκροταφείο της Νέας Λαμψάκου, παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς και Γιώργος Μαρίνος. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ Στερεάς, της ΤΕ Εύβοιας του κόμματος και της ΚΝΕ.
Εκ μέρους της ΤΕ Εύβοιας, η Σοφία Ντούρου σημείωσε :
«Ο σ. Πολυχρόνης γεννήθηκε το 1940. Οι γονείς πρόσφυγες από τη Λάμψακο της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο, στη Νέα Λάμψακο κι έδωσαν σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δυσκολίες, να ενταχθούν στο νέο τόπο, να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Αυτός ο αγώνας δημιούργησε στην περιοχή πρωτοπόρους αγωνιστές, κομμουνιστές που εμπνεύσανε τον Πολυχρόνη. Ο θείος του Αντώνης, κομμουνιστής, πολιτικός επίτροπος του ΕΑΜ στη Ν. Λάμψακο, ήταν ένας απ’ αυτούς. Μετά τον πόλεμο ο Αντώνης όπως και πολλοί άλλοι , κυνηγήθηκε , έφυγε από την Λάμψακο και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη Ενέπνευσε τον Πολυχρόνη, αλλά και τον μύησε στην κομμουνιστική ιδεολογία όταν τον συνάντησε στη Θεσσαλονίκη ως φαντάρος το 1960.
Έτσι έμαθε από τα νιάτα του να μη φοβάται, να είναι μπροστάρης, να συμμετέχει στο κίνημα, να παλεύει για τα δικαιώματα της εργατιάς, του λαού. Εντάσσεται αργότερα στην Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.
Νέος ακόμα, δούλεψε στο εργοστάσιο του «Αφεντάκη», γίνεται πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και φυσικά για τη δράση του αυτή παύτηκε όταν ήρθε η χούντα και απολύθηκε από το εργοστάσιο. Δεν το έβαλε κάτω στρέφεται για το μεροκάματο στην οικοδομή.
Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ, πάλεψε για τις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος μέσα από τις γραμμές του, μέχρι το τέλος της ζωής του. Με αυτά τα ιδανικά γαλούχησε και την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Δούλεψε σκληρά για να τα βγάλει πέρα. Να σπουδάσει τα παιδιά του, καμάρωνε γιατί το πέτυχε. Οικοδόμος. Αλλά και συνδικαλιστής στην Ένωση Τεχνιτών Οικοδόμων της Χαλκίδας και μέλος του Δ.Σ. Επίσης, βοηθούσε πάντα στο παράρτημα Εύβοιας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ). Έκανε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατήματος .
Διετέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ. Έδωσε πολλά στο κόμμα . Μαζί με έναν καλό πυρήνα παλιότερων κομμουνιστών που έχουν φύγει από τη ζωή , όπως του Χατζημαργαρίτη Βαγγέλη, του Τόσκα Δημοσθένη, του Χατζηπαυλίδη Θανάση, του Νίκου και του Κώστα Κούκου και αρκετών άλλων , ανέβασαν πολύ το κύρος και την επιρροή του κόμματος στην Νέα Λάμψακο.
Στη δύσκολη περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών το ’89-’91 αλλά και στην επίθεση της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού στο Κόμμα μας με σκοπό τη μετάλλαξη και διάλυσή του, ο σ. Πολυχρόνης, έμεινε ακλόνητος και υπερασπίστηκε αταλάντευτα τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ.
Ο σύντροφος Πολυχρόνης για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την Τοπική Διοίκηση. Πάντα με το ψηφοδέλτιο που στήριζε το ΚΚΕ. Εκεί εκφράστηκε η ευρύτερη αναγνώριση του κομμουνιστή σ. Πολυχρόνη Τσιτίνη από το λαό της περιοχής.
Από το 1974 έως το 1978 εκλέγεται ως Κοινοτικός Σύμβουλος, ενώ από το 1978 έως το 1990 και από το 1994 έως το 1998 – συνολικά 16 χρόνια- ήταν Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Λαμψάκου.
Κι αυτό που παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοι είναι ότι αυτά τα χρόνια άλλαξε όψη ο τόπος, έγιναν σημαντικά έργα για το λαό της περιοχής μέσα από τη διεκδίκηση και τους αγώνες του. Το παλιό βαλτοχώρι που ήταν η Λάμψακος αναμορφώθηκε επί θητείας Πολυχρόνη ,χάρις στην ακούραστη δουλειά μέσα από την κοινότητα, μιας μεγάλης ομάδας που είχε δίπλα του. Και η διαφορά είναι ότι πάλευε και σ’ αυτό το μετερίζι που του χρέωσε το κόμμα, σαν κομμουνιστής ,χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς , με βάση τις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, τα λαϊκά συμφέροντα. Όλοι τον θυμόμαστε να πολεμάει με σθένος τις αντιδραστικές αλλαγές «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη». Αλλά και μετά τις αντιδραστικές αλλαγές στην Τ.Δ. και παρ’ όλο που μεγάλωσε, που ήδη υπήρχαν τα προβλήματα υγείας, δεν το έβαλε κάτω. Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Χαλκίδας 2014-2019 και είχε το ίδιο σθένος και την ίδια ζωντάνια. Και σήμερα που τον αποχαιρετάμε, φεύγει ως εκλεγμένος Κοινοτικός Σύμβουλος στη Νέα Λάμψακο με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης από τις εκλογές του 2019.
O σ. Πολυχρόνης αγάπησε τον τόπο του, δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του. Με τη στάση του αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της Νέας Λαμψάκου
Δεν εκπροσωπούσε απλά το λαό, στεκόμενος σε απόσταση απ’ αυτόν, αλλά τον εξέφραζε ανασαίνοντας την αγωνία του, ζώντας μέσα στον ίδιο το λαό. Αυτό είναι ένα από τα πολλά χαρίσματα του κομμουνιστή που ο σ. Πολυχρόνης το είχε πολύ ψηλά.
Κατόρθωνε ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες να επικοινωνεί, να συνδέεται με το λαϊκό κόσμο.
Ανακάτευε τα καφενεία , ύψωνε την φωνή του , έδινε πραγματικές μάχες με επιχειρήματα (γιατί κάθε μέρα διάβαζε τον Ριζοσπάστη) για το δίκιο του μεροκαματιάρη του φτωχού βιοπαλαιστή.
Σύντροφε, ασυμβίβαστος ήσουν και μαχητικός, δεν υπήρχε περίπτωση να μην πεις τη γνώμη σου, την άποψή σου. Πάντα όμως και πάνω από όλα το Κόμμα ήταν η ζωή σου. Κι έτσι σε ήξεραν, σε ξέρουν όλοι, κομμουνιστή. Και ξέρεις καλά πως το ΚΚΕ και σ’ αυτές τις νέες συνθήκες, θα δυναμώσει την πάλη του, τη δράση του μέσα στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, θα δηλώνει ανυπακοή σε όποιο μέτρο, σε όποιο νόμο των αστών να το φιμώσουν, να το εμποδίσουν. Έχουμε μπροστά μας την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, την ολοκλήρωση των εργασιών στα νέα ιδιόκτητα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα. Έχουμε σκληρούς και δύσκολους αγώνες, μα θα τα καταφέρουμε.
Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη συντρόφισσα της ζωής σου Παρασκευή, που στάθηκε βράχος δίπλα σου, στα καλά και στα δύσκολα, στις επιλογές σου, στα παιδιά σου, το Δημήτρη, την Εύη και τη Στέλλα, στα εγγόνια σου. Θα τους λείψεις, θα μας λείψεις, μα θα είσαι μέσα σ’ όλα αυτά για τα οποία πάλεψες, γιατί είχες μια χρήσιμη ζωή, γιατί έβαλες κι εσύ τη δική σου προσφορά για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, για το Σοσιαλισμό- Κομμουνισμό,
Σύντροφε, καλό ταξίδι, καλό κατευόδιο!
Το ΚΚΕ σε χαιρετά».
Ο γιος του σύντροφος Δημήτρης Τσιτίνης, πρόσθεσε:
« Η προσωπικότητα του διαμορφώθηκε από τις κακουχίες, τις στερήσεις της παιδικής και της μετέπειτα περιόδου. Άνθρωπος αυστηρός αλλά με καλοσύνη. Οδηγός του η αλληλεγγύη, η αγάπη του για τον συνάνθρωπο, ο πόθος του για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σύμφωνα με τα ιδανικά του σοσιαλισμού κομμουνισμού. Στέκεται όρθιος και βοηθάει το κόμμα και το κίνημα να ορθοποδήσει στις ανατροπές της περιόδου 1990-91.
Σε εμάς τα παιδιά του μεταλαμπαδεύει την αγάπη του για τα «γράμματα» όπως έλεγε την μόρφωση που στερήθηκε παιδί. Μας δείχνει ως ζωντανό παράδειγμα, το δρόμο του κοινωνικού αγωνιστή. Αρωγός στις καθημερινές μας προσπάθειες μέχρι να μπορέσουμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Πατέρα μας, να είσαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι της παρακαταθήκης που αφήνεις. Τα έργα που αφήνεις, θα μιλούν για σένα στις επόμενες γενιές. Καλό σου ταξίδι».

Related Post

ΛΑΡΚΟ: Εργατικό αγωνιστικό μέτωπο

Posted by - 27 Νοεμβρίου, 2020 0
Καμία αναμονή, καμία κωλυσιεργία. Κλιμάκωση τώρα. Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ μας πετούν στο δρόμο. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Το ΕΑΜ απευθύνει σε…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *