Συναγερμός στο… Διάστημα: Ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος και κινεζικός πύραυλος ενδέχεται να συγκρουστούν τα ξημερώματα

187 0

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σύγκρουσης ενός παλιού κινεζικού πυραύλου με έναν ανενεργό ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι δύο δορυφόροι θα πλησιάσουν σε απόσταση μόλις 12 μέτρων και υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το RT, η απόστασή τους θα είναι μόλις στα 12 μέτρα, στις 16 Οκτωβρίου 2020, στις 00:56 UTC (03:56 ώρα Ελλάδας). Μια σύγκρουση θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χιλιάδες θραύσματα, απειλητικά για τους δορυφόρους, τις επικοινωνίες και τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Φυσικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Γη.

«Αυτή είναι πιθανώς μία από τις δυνητικά χειρότερες τυχαίες συγκρούσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η αρχαιολόγος του Διαστήματος Alice Gorman, από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία. Πύραυλος και δορυφόρος έχουν μαζί μάζα περίπου 2.800 κιλών και σχετική ταχύτητα 14,7 χλμ. ανά δευτερόλεπτο ή 52.920 χλμ./ώρα.

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 4B εκτοξεύτηκε στις 10 Μαΐου 1999, ενώ, από την άλλη, ο μη ενεργός στρατιωτικός δορυφόρος Parus χρονολογείται από τις 22 Φεβρουαρίου 1989. Ο δορυφόρος Parus, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επικοινωνία και πλοήγηση, διαθέτει βραχίονα 17 μέτρων, στοιχείο που αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου σύγκρουσης.

Να σημειωθεί ότι κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει ελιγμό από το έδαφος, καθώς είναι μη λειτουργικά διαστημικά σκουπίδια. «Η αίσθησή μου για αυτό είναι μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, απλώς για να είμαι αισιόδοξη. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», είπε η Gorman. «Ας κρατήσουμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα», πρόσθεσε.
Πηγή: iefimerida.gr 

Related Post

«Ποιος σας εξέλεξε;»: Facebook, Twitter και Google ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε μια σύγκρουση με πολιτικό πρόσημο

Posted by - Οκτώβριος 30, 2020 0
Ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών βρέθηκαν την Τετάρτη οι επικεφαλής του Facebook, του Twitter και της Google, σε μια μακρά ακρόαση με έντονο πολιτικό πρόσημο- εν όψει και…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *