Στην μουσική εκδήλωση «Από την Αλαμάνα στο Γοργοπόταμο – Από την Επανάσταση του 1821 στην Αντίσταση» με έργα του Χρήστου Λεοντή στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (φώτο-βίντεο)

114 0

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τα Γενικά Αρχεία Κράτους -Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας, διοργάνωσαν τη μουσική εκδήλωση με θέμα: «Από την Αλαμάνα στο Γοργοπόταμο – Από την Επανάσταση του 1821 στην Αντίσταση», την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η εκδήλωση έφερε την υπογραφή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Χρήστου Λεοντή και παρουσιάστηκαν τα έργα «Καταχνιά» και «Καντάτα Ελευθερίας». Η «Καντάτα Ελευθερίας» ένα σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο και γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη. Γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη, με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε με δυσκολία σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, η πρόεδρος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης Βασιλική Λάζου, ο αντιπρόεδρος Λεωνίδας Κωστόπουλος και η προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους  Φθιώτιδας Σοφία Βακιρτζηδέλη.

Εκτός από την «Καντάτα Ελευθερίας», το πρόγραμμα θα περιελάμβανε και τραγούδια από την «Καταχνιά», που αναφέρονται στην άλλη σημαντική περίοδο αγώνων του Ελληνισμού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από την κατοχή μέχρι την απελευθέρωση.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη.

*Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από το radio-net.gr

 

 

 

 

 

Related Post

Λαμία: Στον Εσπερινό παραμονή Αγίου Δημητρίου παρουσία Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ.κ Συμεών (φώτο)

Posted by - 26 Οκτωβρίου 2021 0
Το radio-net βρέθηκε στον Εσπερινό μετά αρτοκλασίας παραμονή εορτής Αγίου Δημητρίου στην εορτάζουσα εκκλησία στη Λαμία παρουσία Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ.κ.…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *