Ο Δήμος Λαμιέων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Φθιώτιδας και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Ψηφίδες της Τοπικής Ιστορίας: Η Λαμία στα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στις 2 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 9:00 π.μ. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας και ήταν ανοιχτή σε όλους.
Παρόντες στην ημερίδα μεταξύ άλλων ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, οι βουλευτές ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Κυρίτσης και Αμαλία Ποντίκα, ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης και η πρώην αντιδήμαρχος Βίβιαν Αργύρη.
Την εισαγωγή και το καλωσόρισμα στην ημερίδα έκανε η προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας και βιβλιοθηκονόμος Σοφία Βακιρτζηδέλη.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από το radio – net.gr
Οι 11 ομιλητές κάλυψαν θέματα σχετικά με την Ιστορία της Λαμίας στα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια. Μέσα από την πλούσια θεματική της ημερίδας αναδεικνύονται ψηφίδες της τοπικής μας ιστορίας. Πώς ήταν η οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή στην πόλη κατά τη διάρκεια της επανάστασης και τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου; Πώς συγκροτήθηκε η δημόσια διοίκηση, η Εκκλησία και η εκπαίδευση; Ποιος ήταν ο ρόλος των επαγγελματικών ομάδων; Ποια ήταν η πολιτιστική δραστηριότητα τον 19ο αιώνα; Τι σήμαινε για τη Λαμία να είναι συνοριακή πόλη;
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με σεμινάριο με θέμα «Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, Η Επανάσταση.