Σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

151 0

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της.

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου πραγματοποιύνται κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η υγειονομικη κρίση του νέου κορωνοϊού αλλά και μέσα σε κλίμα πολωσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Πόλωση που πυροδότησε η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες με αφορμή την επέτειο.

Οι εορτασμοί σήμερα πραγματοποιούνται υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό, με το σχέδιο της αστυνομίας να θέλει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ. Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό είναι σήμερα ο δικός μας αγώνας»

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλουχαρακτηρίζοντας την εξέγερση ως «αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας».

Η εξέγερση αποτέλεσε «μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας», συνέχισε για να τονίσει έπειτα τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες γιορτάζεται η φετινή επέτειος και τις οποίες επιβάλλει η υγειονομική κρίση. «Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης». υποστήριξε.

«Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας», κατέληξε.

Κυρ. Μητσοτάκης:Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα

Έπειτα ακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε στο ζήτημα της υπευθυνότητας.

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η επέτειος αποκτά νέο νόημα φέτος μέσα στις περιστάσεις. «Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Πορεία του ΚΚΕ στην αμερικανική πρεσβεία

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η πορεία του ΚΚΕ προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία, στην οποία τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις από τους διαδηλωτές, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςο οποίος νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο κτίριο του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ.

«Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα», δήλωσε.

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, υποστήριξε ότι «Κκάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

 

Πηγη:www.naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *