Πήγαν μια ώρα πίσω οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά και Κικίλια για χαλάρωση lockdown -Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών

84 0

Μία ώρα αργότερα μετατέθηκε η ενημέρωση για τα νέα μέτρα και την χαλάρωση του lockdown από το υπουργείο Υγείας και τους Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά .

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου και ώρα 19:00, στο υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην «μάχη» στην συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων η οποία έχει ξεκινήσει από τις 13:30.

Η ψηφοφορία για την τελική εισήγησηδεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ωστόσο οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί είναι θετικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό από πότε θα ξεκινήσει αυτό. Η μία ημερομηνία είναι τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο τραπέζι είναι η σκέψη να μην απελευθερωθούν γενικώς οι διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά να αφορούν μόνο στα ψώνια σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Σημείο-κλειδί για την επιτροπή είναι τα self test και πότε θα έρθουν στη χώρα μας, ώστε να ξεκινήσει και το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα ανέφεραν ότι τα τρία μέτρα προς χαλάρωση είναι τα εξής:

Από το Σάββατο 3 Απριλίου απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων
Ανοιγμα Λυκείων μόνο με διενέργεια self test
Ανοιγμα του λιανεμπορίου πιθανότατα μέσω click inside
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα πάνω στο τραπέζι και εξετάζονται ενδελεχώς όλες οι λεπτομέρειες προκειμένου να προκύψουν οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που το λιανεμπόριο ανοίξει με click inside, τότε θα ενεργοποιηθεί το SMS στο 13032, ο καταναλωτής θα πρέπει να στέλνει μήνυμα για να κάνει τα ψώνια του και αυτό θα έχει πιθανότατα διάρκεια 3 ώρες. Την ίδια ώρα πάντως υπάρχουν και ειδικοί που θεωρούν ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με πιο προσεκτικό τρόπο, δηλαδή με click away. Ανοιχτό είναι ακόμη αν οι προτάσεις για το λιανεμπόριο θα αφορούν και τα μεγάλα πολυκαταστήματα ή malls.

Αναφορικά με τα λύκεια, θα ανοίξουν όταν έρθουν τα self tests. Είτε την επόμενη εβδομάδα, είτε στις 12 Απριλίου.

Για την εστίαση η συζήτηση έχει επικεντρωθεί για τις 15 Απριλίου, με άνοιγμα μόνο για εξωτερικούς χώρους.

Εξαδάκτυλος, σε ένα διάλειμμα από την επιτροπή: Το λιανεμπόριο θα ανοίξει, έχει μικρότερο κίνδυνο
Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε ένα διάλειμμα από την συνεδρίαση των ειδικών είπε στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το λιανεμπόριο:

«Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Πηγή: iefimerida.gr

Related Post

Χαρδαλιάς: «Οι διοργανωτές διαδηλώσεων αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη για πιθανή υπερμετάδοση κορωνοϊού»

Posted by - 3 Μαρτίου 2021 0
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις σημερινές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κορωνοϊού αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις, προειδοποιώντας ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *