Πεζοπορική διαδρομή στη Χαλκωμάτα για τον Όμιλο Φίλων Δάσους Λαμίας

78 0

Ήταν η έκτη φθινοπωρινή πεζοπορική μας διαδρομή , αυτή τη φορά στη Χαλκωμάτα. Μια περιοχή τόσο κοντά μας , μα τόσο άγνωστη και ως τοπωνύμιο παρότι εκεί διαδραματίστηκαν διαχρονικά σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Κατευθυνθήκαμε νότια της Λαμίας προς Κόμμα – Ηράκλεια και συνεχίσαμε περνώντας τη γέφυρα του Ασωπού ποταμού στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας – Άμφισσας. Ανηφορίζοντας είναι η περιοχή της Χαλκωμάτας όπου περπατώντας συναντήσαμε διαδοχικά το μνημείο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821 στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος ιεράρχης που «έπεσε» κατά τη διάρκεια του Αγώνα.
Ο Ησαΐας γεννήθηκε το 1778 στη Δεσφίνα Παρνασσίδας. Έφερε το κοσμικό όνομα Ηλίας και σε ηλικία είκοσι ετών έγινε δόκιμος μοναχός στη Μονή Τιμίου Προδρόμου της περιοχής. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος στη Μονή Οσίου Λουκά και ονομάστηκε Ησαΐας. Στις 27 Μαρτίου 1821 με τον επίσκοπο Ταλαντίου Νεόφυτο χοροστάτησαν σε δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά και κήρυξαν την Επανάσταση.
Την 1η Απριλίου ορίστηκε μέλος επαναστατικής διοικητικής επιτροπής της Στερεός Ελλάδας που συγκροτήθηκε στη Λιβαδειά και εντάχθηκε στο σώμα του Πανουργιά ως απλός στρατιώτης. Κατά την κάθοδο του Ομέρ Βρυώνη στην Ανατολική Στερεά, σε σύσκεψη στη Χαλκωμάτα (20 Απριλίου 1821) ανάμεσα στους Αθανάσιο Διάκο, Πανουργιά και Δυοβουνιώτη, αποφασίστηκε να πολεμήσει ο Πανουργιάς στα χωριά Χαλκωμάτα και Μουσταφάμπεη, ο Διάκος στην Αλαμάνα και ο Δυοβουνιώτης στον Γοργοπόταμο.
Η σφοδρή επίθεση των Τούρκων εναντίον της Χαλκωμάτας στις 23 Απριλίου 1821 διέλυσε το σώμα του Πανουργιά και στη σκληρή εκείνη μάχη ο Ησαΐας έπεσε νεκρός, όπως και ο αδελφός του παπα-Γιάννης.

Ανηφορίζοντας με θέα τον κάμπο της Λαμίας και το υπέροχο φυσικό τοπίο που δεν λείπει από καμιά διαδρομή μας, φθάσαμε σ ένα άλλο μνημείο, της μάχης των Θερμοπυλών το 1941,
μνημείο των Αυστραλών – Νεοζηλανδών.
Εκεί το 1941 το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα (Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί) είχε υποχωρήσει και συμπτυχθεί στην περιοχή των Θερμοπυλών και του περάσματος του Μπράλου με σκοπό την καθυστέρηση των γερμανικών δυνάμεων που κατευθύνονταν στην Αθήνα.
Το 2/2 ” field regiment association Australia” Σύνταγμα Πεζικού του Βασιλικού Αυστραλιανού Πυροβολικού, υπερασπίστηκε την συγκεκριμένη τοποθεσία την 21 και 22α Απριλίου 1941, συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της Γερμανικής προέλασης για 30 κρίσιμες ώρες , έχοντας νεκρούς και τραυματίες. Στην μνήμη αυτής της μάχης πρόσφατα
κατασκευάστηκε το μνημείο από το ΚΕΥΠ με χρήματα των συγγενών των θυμάτων.
Δυο ώρες γεμάτες φύση, ιστορία και σκέψεις για την επόμενη πεζοπορική διαδρομή μας που αλλάζει μέρα και ώρα, λόγο της χειμερινής περιόδου.
Οι εξορμήσεις μας θα γίνονται τα πρωινά Κυριακής,αρχίζοντας καιρού επιτρέποντος την μεθεπόμενη Κυριακή 7 Νοεμβρίου στην περιοχή της Ανθήλης και το Δέλτα του Σπερχειού Μαλιακού
*Στις πεζοπορικές μας εξορμήσεις λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΜΙΑΣ (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ)

Διεύθυνση: Καραΐσκάκη 101

35131 Λαμία

Τηλ – fax 2231044961 κ 6932269378 (Πάρης Φούντας – Γραμματέας ΟΜΦΙΔΑΣ)

e mail [email protected]

Ιστότοπος

https://www.facebook.com/omfidas

http://omfidas.blogspot.gr/

 

Related Post

Δήμος Αμφίκλειας – Ελατείας: Του άνοιξε το κεφάλι με τσεκούρι στο Μόδι – Σε κρίσιμη κατάσταση 30χρονος Αφγανός

Posted by - 7 Οκτωβρίου 2021 0
Σε κρίσιμη κατάσταση διακομίστηκε το πρωί της Πέμπτης (7/10) στο Νοσοκομείο Λαμίας, 30χρονος Αφγανός υπήκοος, τραυματισμένος με τσεκουριές στο κεφάλι!…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *