Ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρεβόστ ονομάστηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου, Πάπας Λέων ΙΔ’, γεγονός που τον καθιστά τον 267ο ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα.
Τα πρώτα λόγια του Πάπα Λέων ΙΔ’ από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ήταν: «Ειρήνη σε όλους σας».
Ποιος είναι ο Πάπας Λέων ΙΔ
Ο γεννημένος στο Σικάγο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, 69 ετών, Υπηρέτησε για δύο δεκαετίες στο Περού, όπου έγινε επίσκοπος και πολιτογραφημένος πολίτης, και στη συνέχεια ανέβηκε στην ηγεσία του διεθνούς θρησκευτικού του τάγματος.
Καθώς πολλοί άνθρωποι αγωνιούν για το αν θα συνεχιστεί η ατζέντα του Πάπα Φραγκίσκου χωρίς αποκλεισμούς ή αν θα επιστρέψει σε μια συντηρητική δογματική πορεία, οι υποστηρικτές του Πρεβόστ τον παρουσιάζουν ως μια ισορροπημένη εναλλακτική λύση.
Ο Μισέλ Φαλκόνε, 46 ετών, ιερέας στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου, του οποίου προηγουμένως ηγείτο ο καρδινάλιος Πρεβόστ, περιέγραψε τον μέντορα και φίλο του ως «αξιοπρεπή».
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ ταυτίζεται με τον Φραγκίσκο ως προς τη δέσμευσή του προς τους φτωχούς και τους μετανάστες. Στον επίσημο ιστότοπο ειδήσεων του Βατικανού, ανέφερε πέρυσι ότι «ο επίσκοπος δεν πρέπει να είναι ένας μικρός πρίγκιπας που κάθεται στο βασίλειό του». Αντίθετα, είπε, ένας εκκλησιαστικός ηγέτης «καλείται αυθεντικά να είναι ταπεινός, να είναι κοντά στους ανθρώπους που υπηρετεί, να περπατά μαζί τους, να υποφέρει μαζί τους».
Ο Πρεβόστ, ο οποίος διορίστηκε από τον Φραγκίσκο το 2023 για να διευθύνει το γραφείο του Βατικανού που επιλέγει και διαχειρίζεται τους επισκόπους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Χειροτονήθηκε το 1982 σε ηλικία 27 ετών και έλαβε διδακτορικό στο δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη. Στο Περού υπήρξε ιεραπόστολος, δάσκαλος και επίσκοπος.
Πηγή: https://www.in.gr/