Ενοχοι κρίθηκαν οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λήψης παράνομων επιδοτήσεων στη Φθιώτιδα. «Το δικαστήριο κηρύσσει ενόχους τους κατηγορουμένους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους», είπε η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο σε 4 εκ των 13 κατηγορουμένων και επέβαλε ποινές από 6 έως 40 μήνες φυλάκιση, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Παράλληλα, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και αποφάσισε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατηγορουμένων και μαρτύρων για αδικήματα όπως ψευδής κατάθεση, ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη και ψευδής βεβαίωση.
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ομάδα φερόμενων ως «αγροτών» είχαν υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά τους χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη, και δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 13 κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν –κατά περίπτωση– τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου με σκοπό τη λήψη επιχορηγήσεων και της χρήσης πλαστού εγγράφου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 12 από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις που ελάμβανε ο καθένας να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.
Εισαγγελική πρόταση
Η εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου στην πρότασή της προς το δικαστήριο είχε ζητήσει την ενοχή και των 13 κατηγορουμένων, που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απάτης σχετικά με τις επιχορηγήσεις, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουδέποτε μισθώθηκαν, ουδέποτε αξιοποιήθηκαν αγροτικά από τους κατηγορούμενους, ενώ άφησε αιχμές για την ευθύνη του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνοντας ότι δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο και έμεινε μόνο στο περιεχόμενο των δηλώσεων των κατηγορουμένων.
«Τι ήταν ο βοσκότοπος σε καλή κατάσταση; Αρκούσε κάποιος να προβεί στην κοπή της βλάστησης και να τη διατηρεί κάτω από 70 εκατοστά. Αρα σημαίνει ότι απαιτούνταν γεωργική δραστηριότητα. Από το 2021 δεν υπάρχει πια αυτό το είδος επιδότησης γιατί το εκμεταλλεύτηκαν πολλοί», σημείωσε.
Οπως, εξήγησε, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να μεταβούν επιτόπου στο σημείο και να κάνουν έλεγχο και να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει.
«Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα και δεν χρειαζόταν καμία γεωργική δραστηριότητα για να διατηρηθεί, αφού τη δουλειά την έκαναν τα ζώα. Δεν γινόταν κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας», ανέφερε η κ. Θάνου σημειώνοντας πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ «όλως αυθαίρετα δικαίωσε όσους δικαίωσε κι έγιναν δεκτές οι ενστάσεις».
Η ίδια εξήγησε πως η εγκύκλιος απαιτούσε γεωργική δραστηριότητα, που συνίσταται έστω σε κοπή χόρτων των εκτάσεων αυτών. «Δεν προσκομίστηκαν ικανά στοιχεία ότι έκαναν εργασίες. Το να καθιστά κάποιος έναν παραγωγικό βοσκότοπο σε έκταση που πρέπει να είναι σε καλή γεωργική κατάσταση, μηδενίζει την έκταση. Πράγματι, τη δουλειά την έκαναν τα ζώα. Η ελάχιστη δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με εργατικά χέρια, όχι με εποπτεία του αν μεγάλωσαν τα χόρτα. Πρέπει να προκύπτει δραστηριότητα».
Στην αγόρευσή της, επισήμανε πως «όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειές του. Αυτή η ιστορία έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους». Η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας προκειμένου να ελεγχθούν πέντε πρόσωπα για ψευδορκία, δύο πρόσωπα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση.