Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε τοποθέτηση στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου.
Στην παρέμβασή του ο κ. Σταϊκούρας, ανέδειξε τη βαρύτητα του θέματος επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων δεν είναι απλώς τεχνικό αλλά βαθιά κοινωνικό και εθνικό, καθώς δοκιμάζει την ικανότητα να επιδείξουμε συνέχεια και σοβαρότητα σε ένα ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα της κοινωνικής εμπιστοσύνης: την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Όπως υπογράμμισε, το εν λόγω Σχέδιο Νόμου, αποτελεί επιβεβαίωση μιας στρατηγικής επιλογής ευθύνης και συνέπειας και την εξέλιξη μίας σταθερής, οργανωμένης εθνικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, συνεχίστηκε μετά εντατικά και αποτελεσματικά και, σήμερα, εδραιώνεται περαιτέρω και τεχνικά.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου υπηρετεί αυτή ακριβώς τη λογική, αποτελώντας επιχειρησιακή ωρίμανση και ενίσχυση της ευρύτερης προσπάθειας για τον σιδηρόδρομο, με βάση τον Νόμο 5167/2024, που θεμελίωσε την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωσή του.
Επεσήμανε, ότι η πρόοδος στον σιδηρόδρομο δεν είναι θεωρητική, είναι τεκμηριωμένη και αναγνωρισμένη με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα και εδράζεται σε πέντε άξονες:
Θεσμικό πλαίσιο και παρακολούθηση.
Τεχνολογικά συστήματα.
Χρηματοδοτήσεις.
Έργα, υποδομές, τροχαίο υλικό.
Προσωπικό σιδηροδρομικών φορέων και υπηρεσιών.
Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται, καθώς και όσα θα ξεκινήσουν με το παρόν Σχέδιο Νόμου, έχουν ως σκοπό τη διαρκή ενίσχυση της ασφάλειας, τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων του ανθρώπινου λάθους και τη συγκρότηση ενός σύγχρονου συστήματος λειτουργίας του σιδηροδρόμου, επεσήμανε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια με
όλα όσα έγιναν, αλλά και νέες δομές, πλατφόρμες, θεσμούς, τεχνολογία, επενδύσεις και ανθρώπους, που θα κάνουν το σιδηρόδρομο αξιόπιστο, ασφαλή και λειτουργικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το θέμα που συζητούμε είναι ιδιαίτερης σημασίας από κοινωνική και εθνική σκοπιά.
Όχι μόνο επειδή αφορά νομοθετικό έργο για κρίσιμο τομέα, αλλά γιατί δοκιμάζει την ικανότητα να επιδείξουμε συνέχεια και σοβαρότητα σε ένα ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα της κοινωνικής εμπιστοσύνης: την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Η συζήτηση δεν αφορά απλώς σε ένα τεχνικό Σχέδιο Νόμου.
Δεν είναι μία τυχαία ή μεμονωμένη πρωτοβουλία, ούτε είναι αντίδραση στην επικαιρότητα.
Είναι επιβεβαίωση μιας στρατηγικής επιλογής ευθύνης και συνέπειας.
Είναι εξέλιξη μίας σταθερής, οργανωμένης εθνικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, συνεχίστηκε μετά εντατικά και αποτελεσματικά και, σήμερα, εδραιώνεται περαιτέρω και τεχνικά.
Δυστυχώς, η μεγάλη τραγωδία ανέδειξε, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα με τα οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο σιδηρόδρομος.
Προβλήματα που επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική, συγκροτημένη, επίμονη και πολύχρονη προσπάθεια.
Το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου υπηρετεί αυτή τη λογική.
Είναι επιχειρησιακή ωρίμανση και εμπλουτισμός με βάση το Νόμο 5167/2024.
Ενός νόμου που θεμελίωσε την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση του σιδηροδρόμου.
Με το Νόμο αυτό, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2024, έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα.
Εκεί που υπήρχε πολυδιάσπαση, θεσπίστηκε η νέα ενιαία εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος», από τη συγχώνευση του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και του – κρίσιμου για τη σιδηροδρομική δραστηριότητα – κλάδου τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Μια εταιρεία σχεδιασμένη να λειτουργεί με ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης, σύγχρονο οργανόγραμμα και εποπτεία.
Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν αντικαθιστά, ούτε αναιρεί εκείνο τον νόμο.
Τον εμβαθύνει, τον συμπληρώνει, τον ενισχύει, τον ενεργοποιεί.
Είναι το δεύτερο βήμα μίας ουσιώδους και απαραίτητης μεταρρυθμιστικής πορείας.
Πορείας που θεμελιώθηκε με ευθύνη, και σήμερα συνεχίζεται με κανόνες, έλεγχο και διαφάνεια.
Με κρίσιμες ρυθμίσεις για:
την θεσμική εποπτεία,
την αξιολόγηση προσωπικού,
την τεχνολογική παρακολούθηση και επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο,
την παροχή ευελιξίας στη νέα εταιρεία,
την περαιτέρω ενίσχυση της ΡΑΣ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα νομοθέτημα που υλοποιεί θεσμικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και – κυρίως – της κοινωνίας.
Με μέτρα που βασίζονται σε τεχνική προεργασία, σε έργα που ήδη υλοποιούνται και συνεχίζονται και σε χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εξασφαλιστεί και μπορούν – βέβαια – να ενισχυθούν.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κανένας Νόμος δεν έχει αξία χωρίς να ακολουθεί η πράξη.
Και αυτή η πράξη έχει ήδη ξεκινήσει, υπάρχει το υπόβαθρο, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η πρόοδος στο σιδηρόδρομο, τα τελευταία έτη, δεν είναι θεωρητική.
Είναι τεκμηριωμένη και αναγνωρισμένη, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εδράζεται σε 5 άξονες:
1ος Άξονας. Θεσμικό πλαίσιο και παρακολούθηση.
Η νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος» ιδρύθηκε με το Ν. 5167/2024, όπως προανέφερα.
Ενισχύθηκε θεσμικά η λειτουργική ανεξαρτησία και η οικονομική αυτονομία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αυξάνοντας τις συνολικές οργανικές θέσεις και υπερδιπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του.
Υποβλήθηκε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια και τη Διαλειτουργικότητα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2026, το οποίο συνεχίζει να υλοποιείται.
2ος Άξονας. Τεχνολογικά συστήματα.
Η Σύμβαση 717, για σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, καθώς και η Σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας/πέδησης συρμών ETCS επί της γραμμής στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν, πριν τις ζημιές του Daniel.
Η Σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την αποκατάσταση των συστημάτων ETCS σε 115 μονάδες επί συρμών, προχώρησαν, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2025.
Το σύστημα τηλεπικοινωνίας GSM-R ήταν εγκατεστημένο στο 78% της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έχοντας ανατάξει τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel.
3ος Άξονας. Χρηματοδοτήσεις.
Υπεγράφη, για πρώτη φορά, πενταετής σύμβαση μεταξύ ΟΣΕ και Δημοσίου, με αύξηση της χρηματοδότησης από τα 45 στα 75 εκατ. ευρώ, και με το Νόμο του 2024 προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση του νέου φορέα.
Εξασφαλίστηκαν συνολικά 3 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ, CEF και Ταμείο Ανάκαμψης, που ήδη επενδύονται.
4ος Άξονας. Έργα, υποδομές, τροχαίο υλικό.
Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Κεντρική Ελλάδα, ολοκληρώνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαδικασία διάρκειας 18 μηνών.
Προστέθηκαν 2 Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας και 3 Κέντρα Ελέγχου Σηράγγων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 5 και 4 αντίστοιχα.
Τοποθετήθηκαν 300 κάμερες για τη συνεχή παρακολούθηση των συρμών σε σήραγγες.
Εκκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων παλαιάς τεχνολογίας, με εξασφαλισμένες πρόσθετες πιστώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά και εξασφαλίστηκαν, γραπτώς, νέα τρένα.
5ος Άξονας. Προσωπικό σιδηροδρομικών φορέων και υπηρεσιών.
Ο αριθμός εργαζομένων στον ΟΣΕ αυξήθηκε από 1.096 σε 1.317 άτομα.
Προσλαμβάνονται 140 μόνιμοι υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ.
Έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 100 ατόμων, ενώ ενισχύονται και η ΡΑΣ και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Οι δράσεις που ανέπτυξα, τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται, καθώς και όσα θα ξεκινήσουν με το παρόν Σχέδιο Νόμου, έχουν ως σκοπό τη διαρκή ενίσχυση της ασφάλειας, τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων του ανθρώπινου λάθους και τη συγκρότηση ενός σύγχρονου συστήματος λειτουργίας του σιδηροδρόμου.
Δεν ξεκινάμε από την αρχή, συνεχίζουμε.
Με όλα όσα έγιναν, αλλά και νέες δομές, πλατφόρμες, θεσμούς, τεχνολογία, επενδύσεις και ανθρώπους, που θα κάνουν το σιδηρόδρομο αξιόπιστο, ασφαλή και λειτουργικό.
Το θέμα αφορά την κοινωνία.
Αφορά την Ελλάδα.
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο χρέος μας.
Σας καλώ να στηρίξουμε το Σχέδιο Νόμου.