Οικονόμου: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέφουν στη θέση τους μια μέρα μετά την 1η δόση εμβολίου

108 0

«Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επόμενων μηνών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: την προστασία της δημόσια υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου».

Και συνέχισε: «Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων όπως οι υγειονομικοί που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην πατρίδα μας. Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί και στον υπόλοιπο κόσμο σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου: «δεν θίγουμε σε καμιά περίπτωση τον σκληρό πυρήνα του ιδιωτικού βίου αλλά όσον αφορά στο δημόσιο βίο ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους οι οποίες είναι και εκ των προτέρων γνωστές.

Απ’ την εξέλιξη εφαρμογής των μέτρων, ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά: δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανένα. Τουναντίον. Γι αυτό άλλωστε προωθείται σύντομα, αύριο κιόλα, νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Στους δύσκολους καιρούς οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν», τόνισε.

Για τα σχολεία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Όσον αφορά τα σχολεία και την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα».

Πρόσθεσε ότι: «Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.

Η κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή».

Η Ελλάδα πρωτεργάτης στην προστασία της φύσης
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, στη Μασσαλία – αφού υιοθέτησε το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, που παρουσιάστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, ανέλαβε γενναίες και φιλόδοξες δεσμεύσεις. Έξι δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου χώρου και άλλη μια που συνοψίζεται στη φράση ‘να γίνουμε πρωτεργάτες στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία της φύσης»’.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου: «Οι δεσμεύσεις αυτές για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σηματοδοτούν τη μετάβαση της χώρας μας στη ‘γαλάζια οικονομία’ και έρχονται να συμπληρώσουν τις σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την ηλεκτροκίνηση. Πολιτικές που αφορούν στην πράσινη μετάβαση και αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου ανάταξης ‘Ελλάδα 2.0’».

Θετικό έργο
Στο τελευταίο κομμάτι της εισαγωγικής τοποθέτησής του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «πέρα από τις στενές διαστάσεις της επικαιρότητας υπάρχει και το συνολικό έργο της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχει μια ζώσα κοινωνία που ενδιαφέρεται για το ουσιαστικό και όχι τόσο για το εντυπωσιακό. Ως κυβέρνηση καθημερινά κερδίζουμε μάχες, μικρές και μεγάλες, που αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών. Η αρχή μας είναι ότι χωρίς σχέδιο τίποτα δεν αρχίζει και χωρίς δουλειά τίποτα δεν τελειώνει. Η κυβέρνησή μας δεν ανήκει σε αυτές που εξαγγέλλουν απλώς, αλλά σε αυτές που πραγματώνουν όσα εξαγγέλλουν. Για αυτό θα σας παρουσιάζω, σε τακτική βάση, το κυβερνητικό έργο που συμβάλλει στην προκοπή της Πατρίδας και των ανθρώπων της».

Αναλυτικά, στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Στο τομέα της Παιδείας εκτός από τις περίπου 8.100 θέσεις σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, που διατέθηκαν μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, διατίθενται επιπλέον 20.000 θέσεις. Οι εγγραφές όσων πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού ξεκίνησαν ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται έως τις 10 του μηνός. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει στις νέες και τους νέους μια σύγχρονη Επαγγελματική Κατάρτιση, σε πεδία που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους, που καλλιεργούν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους, που μπορούν τελικά να τους προσφέρουν προοπτικές σε επαγγέλματα με ζήτηση.
Εξετάστηκαν και ολοκληρώθηκαν εντός του Αυγούστου 2021 οι προεγκρίσεις των Τευχών Δημοπράτησης τριών σημαντικών σιδηροδρομικών έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού ύψους 374 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, προέβη στην προετοιμασία των Τευχών Δημοπράτησης ενός ακόμη έργου σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., δικαιούχο του συγκεκριμένου έργου, το οποίο προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Με τις παραπάνω ενέργειες κατέστη δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας των 4 σιδηροδρομικών έργων, με την αποστολή των δημοσιεύσεων των προκηρύξεών τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώθηκε μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για 9ο συνεχή μήνα και παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν 18.753 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 12.170 τον Ιούνιο του 2020 και 9.536 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- τον Ιούλιο, η ανεργία στην χώρα μας μειώθηκε στο 14,6% τον έναντι 16,8% τον Ιούλιο του 2020.
Την ίδια στιγμή, νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας έδωσαν οι αγορές κατά την πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο 0,020%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό και αυτή του 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,675% χαμηλότερο από την έκδοση του Μαρτίου. Σημειώνεται σχετικά ότι από τον Ιούλιο του 2019, που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 21,499 εκατ. ευρώ στους πρώτους 4.270 πολίτες, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.
Σημαντικά σημεία ενημέρωσης:

Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα αυτών που έχουν ληφθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Στον δημόσιο βίο ο καθένας παίρνει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τις συνέπειες.
Δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Προωθείται τροπολογία για να επιστρέφουν στην εργασία οι υγειονομικοί την πρώτη μέρα μετά τον εμβολιασμό.
Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των φοιτητών αυξάνεται. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν οι εκπαιδευτικοί,οι μαθητές, οι φοιτητές ανταποκριθούν στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωτεργάτη για την προστασία της φύσης.
Καινούρια ενότητα στην ενημέρωση: Ως κυβέρνηση καθημερινά κερδίζουμε μάχες που αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας. Θα σας παρουσιάζω σε τακτική βάση το έργο που συμβάλλει στην προκοπή της πατρίδας.
Μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Η τροπολογία της Τρίτης θα αποτελέσει και ερέθισμα και για άλλους υγειονομικούς.
Για ανατιμήσεις: Έχουμε αυξητικές τιμές των αγαθών παγκοσμίων. Αναμενόμενη εξέλιξη.
Η αμετακίνητη απόφαση του πρωθυπουργού είναι καταρχήνα να αναβαθμιστεί η δομή θεσμικά αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Στυλιανίδης είναι ίσως ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του υπουργείου. Ήταν ο αρχιτέκτονας του Rescue, άνθρωπος με μεγάλες διασυνδέσεις, άνθρωπος με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Έχουμε ήδη προβεί σε μειώσεις ΦΠΑ, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα ζητήματα αυτά.
Γιατί δεν ήταν εξαρχής επιλογή ο Στυλιανίδης: Τα περιστατικά με το τι προηγήθηκε είναι γνωστά. Ο πρωθυπουργός έκανε μία επιλογή, την καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Προσδοκία να έχουμε την καλύτερη Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη. Θα το πετύχουμε. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης, η σοβαρότητα με την οποία ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυτούς τους τομείς αποτελούν εγγύηση ώστε πρόσωπα όπως ο Στυλιανίδης και ο Τουρνάς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του πρωθυπουργού.
Δεν έχουμε τίποτα νεότερο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Ο κ. Καλλιάνος αντιλήφθηκε το λάθος του και τους άστοχους συνειρμούς που προκάλεσε η πρώτη του ανάρτηση και επανόρθωσε ο ίδιος.
Το επόμενο διάστημα φαντάζομαι οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δουν πως θα εξασφαλίσουν να μην παρατηρηθούν προβλήματα.
Θα υπάρχει η πανεπιστημιακή αστυνομία;: Η λειτουργία της διέπνεε συγκεκριμένες διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.
Όλες οι καταγγελίες διερευνώνται για τους «μαϊμού» εμβολιασμούς.
Εμβολιαστικά κέντρα σε πανεπιστήμια;: Σε κάθε πολίτη δίνουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο Είναι μία επιλογή που εξετάζεται Θα συζητηθεί με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Το κράτος έχει χωρίς αμφιβολία τη δυνατότητα να παράσχει αυτή την επιλογή και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αν θεωρηθεί ότι είναι ένας πρόσφορος τρόπος, προφανώς και θα γίνει.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/politiki/oikonomoy-mia-mera-meta-tin-proti-dosi-toy-embolioy-stis-theseis-toys-oi-ygeionomikoi

Related Post

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Όχι από ΣτΕ σε αίτημα για αναστολή στους υγειονομικούς

Posted by - 1 Σεπτεμβρίου 2021 0
«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολές συμβάσεων ανεμβολίαστων υγειονομικών «Όχι» είπε το τμήμα Αναστολών του(Συμβουλίου της Επικρατείας…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *