Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε ο Εμάνουελ Μακρόν, ο κάποτε θεωρούμενος «ψιθυριστής του Τραμπ», κατά τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σε όλη τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθούσε να ελέγξει τα όσα έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ σε πραγματικό χρόνο, καθώς υποστήριζε πως οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία και πως έχει η ώρα να πληρωθούν πίσω.
«Αυτός ο πόλεμος κόστισε σε όλους μας πολλά χρήματα», είπε ο Μακρόν, ενώ ένας κατσουφιασμένος Τραμπ παρακολουθούσε. «Και αυτό είναι ευθύνη της Ρωσίας, επειδή ο επιτιθέμενος είναι η Ρωσία». Ο Τραμπ ξέσπασε. «Για να καταλάβετε, η Ευρώπη δανείζει τα χρήματα στην Ουκρανία», είπε. «Παίρνουν πίσω τα χρήματά τους».
«Όχι», ο Μακρόν έβαλε απαλά το χέρι του στον καρπό του Τραμπ. «Για να είμαστε ειλικρινείς, πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας… παρέχουμε πραγματικά χρήματα για να είμαστε ξεκάθαροι».
Ο Μακρόν προσπάθησε να… γλυκάνει τον εριστικό φίλο του. Επαίνεσε τον Τραμπ για την ηγετική του ικανότητα. Τον χτύπησε στην πλάτη και χαμογέλασε καθώς οι δυο τους συμπεριφέρονταν σαν παλιοί φίλοι έξω από τον Λευκό Οίκο. Σε συνέντευξή του στο Fox News, τον αγαπημένο τηλεοπτικό σταθμό του Τραμπ, ο Μακρόν χαρακτήρισε την εκλογή του «αλλαγή παιχνιδιού» και είπε ότι η πρωτοβουλία του ήταν «θετική». Αλλά ήταν επίσης σταθερός, αντιστεκόμενος στις προσπάθειες του Τραμπ να τον εξουσιάσει και υποστήριξε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τον πόλεμο.
Το χάσμα παραμένει
Παρά τις φιλικές χειραψίες όμως και το θερμό κλίμα μεταξύ Μακρόν και Τραμπ, το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης φαίνεται ακόμη αγεφύρωτο, τονίζει σε ανάλυση του o Guardian. Μακρόν και Κιρ Στράμερ, ο οποίος θα επισκεφτεί επίσης την Ουάσινγκτον μέσα στην εβδομάδα, προσπαθούν να διασώσουν τη διατλαντική συμμαχία που βιώνει μιας από τις μεγαλύτερες της κρίσης, χωρίς βέβαια ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Η στροφή του Αμερικανού προέδρου προς μια στενότερη σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δημιουργήσει μια ένταση που ήταν εμφανής τη Δευτέρα στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα κοινό ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας που καταδίκαζε τη Ρωσία τρία χρόνια αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία. Το ψήφισμα πέρασε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να το καταψηφίζουν.
Άλλοι ηγέτες όμως στην Ευρώπη έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους. Στη Γερμανία, ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) και πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ότι «απόλυτη προτεραιότητά του θα είναι η ενίσχυση της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό, ώστε, βήμα προς βήμα, να επιτύχουμε πραγματικά την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ».
«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα έπρεπε να πω κάτι τέτοιο στην τηλεόραση», δήλωσε. «Αλλά τουλάχιστον, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί – τουλάχιστον αυτό το τμήμα των Αμερικανών σε αυτή την κυβέρνηση – αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό για την τύχη της Ευρώπης».
Ο Μακρόν αποχωρεί από την Ουάσινγκτον χωρίς μια σταθερή υπόσχεση αμερικανικής υποστήριξης ή μια σαφή αλλαγή στη στάση του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Στάρμερ θα έχει επίσης πολλή δουλειά μπροστά του όταν θα συναντηθεί με τον Τραμπ την Πέμπτη. Θα προσπαθήσει και αυτός να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να απομακρυνθεί από το χείλος της ρήξης με την Ευρώπη.
«Δεν θέλουμε να εκνευρίσουμε τον Τραμπ, αυτό θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό τόσο για τα συμφέροντά μας όσο και για τα συμφέροντα της ουκρανικής και της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ένας σύμβουλος στον Guardian. «Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τι πραγματικά κάνει, παρά τι λέει. Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι υπάρχει διαφορά».
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr