Νίκος Σβέρκος
Σαφείς αποστάσεις από το σενάριο σύμπραξης με την Κουμουνδούρου πήρε η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα.
Η ηγεσία της Νέας Αριστεράς βγαίνει λαβωμένη από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς οι προτάσεις στελεχών (μεταξύ των οποίων και του Αλέξη Χαρίτση) για έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε κοινοβουλευτική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και κοινή εκλογική κάθοδο αποσύρθηκε προτού καν τεθεί σε συζήτηση. Το όργανο μάλιστα υπερψήφισε με πλειοψηφία 80 έναντι 57 μια πρόταση της πλευράς Σακελλαρίδη – Τσακαλώτου, που επισήμαινε επί της ουσίας ότι «Λαϊκό Μέτωπο μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, δε συνιστά Λαϊκό Μέτωπο».
Το παρασκήνιο της δύσκολης συνεδρίασης
Είχε προηγηθεί «πυρετός» διαβουλεύσεων τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρία «στρατόπεδα». Το πρώτο αποτελούμενο από κορυφαία στελέχη όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου και ο Νίκος Μπίστης, που πρότειναν να απευθυνθεί εκ νέου κάλεσμα για διάλογο και συνεργασία σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις. Ωστόσο, με βάση τις αρνήσεις πολλών σχηματισμών αυτή η πρόταση ουσιαστικά οδηγούσε σε συνεργασία μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους μικρότερους σχηματισμούς.
Το δεύτερο «στρατόπεδο» αποτελείτο από τον γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη και στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, οι οποίοι επισήμαιναν πως πρέπει η Νέα Αριστερά να βαδίσει σε πρώτη φάση αυτόνομα, να πραγματοποιήσει το προγραμματικό της συνέδριο και να προχωρήσει σε κοινωνικά «ανοίγματα». Η συγκεκριμένη μερίδα ήταν πλειοψηφική τόσο στο Πολιτικό Γραφείο, όσο και στην Κεντρική Επιτροπή, όπως αποδείχτηκε.
Το τρίτο «στρατόπεδο», αποτελούμενο κυρίως από τον Νάσο Ηλιόπουλο και στελέχη κοντά του, επιδίωξε τον συμβιβασμό. Πρότεινε μεν η Νέα Αριστερά να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο με άλλους σχηματισμούς, ωστόσο να προχωρήσει στο προγραμματικό της συνέδριο ώστε να ισχυροποιηθεί και να απευθύνει και εκείνη πρόσκληση για διάλογο. Η εν λόγω πρόταση ουσιαστικά μετέθετε το όλο ζήτημα για τον Σεπτέμβριο.
Η κρίσιμη απόφαση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ
Τα δεδομένα έδειχναν πως υπήρχε κίνδυνος το κόμμα να εισέλθει σε σοβαρό διχασμό και κρίση, δεν έλειπαν άλλωστε και ορισμένες έντονες τοποθετήσεις στελεχών, αλλά και ορισμένες πολιτικές αντεγκλήσεις. Ο Αλέξης Χαρίτσης «διαβάζοντας» το σκηνικό αποφάσισε να αποσύρει την πρότασή του που οδηγούσε σε άμεση συνεργασία και δημιουργία κοινής Κ.Ο. με «πρόθυμες» πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υιοθέτησε μάλιστα την πρόταση του Νάσου Ηλιόπουλου, κίνηση όμως που δε φάνηκε αρκετή να αποσυμπιέσει την κατάσταση.
Με πρόταση του γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή πολιτικής απόφασης, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Πράγματι, τα στελέχη κατάφεραν να περιορίσουν τις διαφωνίες, απορρίπτοντας τα σενάρια ρευστοποίησης της Νέας Αριστεράς και ενοποίησης της ΚΟ της με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, παρέμενε ανοικτό το ζήτημα περί του «Λαϊκού Μετώπου». Εν τέλει δεν επήλθε συνολική συμφωνία, με αποτέλεσμα να κληθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή να δώσει τη λύση.
Η πλευρά των Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσίασαν μια τροπολογία με την οποία ουσιαστικά αποκλειόταν το σενάριο της συνεργασίας με «πρόθυμους» και επέμενε πως η συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστά «Λαϊκό Μέτωπο». Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από 80 στελέχη, ενώ καταψηφίστηκε από 57.
Το αύριο της Νέας Αριστεράς
Μπορεί να αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή κρίση στη Νέα Αριστερά, ωστόσο η διαφωνία επί της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, παρά τους ελιγμούς του Αλέξη Χαρίτση που είχαν στόχο να αποσυμπιεστεί το κλίμα.
Παράλληλα φάνηκε πως η πλευρά όσων βλέπουν με δυσπιστία τα κελεύσματα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση συνεργασία είναι πλειοψηφική, εξ ου και προκρίνεται η διοργάνωση του Προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς στα τέλη Ιουνίου, ώστε το κόμμα να προσέλθει σε έναν πιθανό προγραμματικό διάλογο με περισσότερα πολιτικά εφόδια.
Τέλος, η απόφαση της Νέας Αριστεράς επηρεάζει και το εσωτερικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα εκεί στελέχη διαφωνούσαν σχετικά με τη συνεργασία με τα στελέχη της Πατησίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μερίδα στελεχών επιθυμούσαν την άμεση συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, άλλα στελέχη θεωρούσαν πως η βιασύνη θα δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά στην Πατησίων, ενώ η πλευρά Πολάκη προκρίνει μόνο την ενσωμάτωση μιας «μετανοημένης» Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr