ΟΚυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την αντιπυρική περίοδο, τόνισε πως φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων από άποψη των συνθηκών που επικράτησαν, προχώρησε στον απολογισμό της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών, ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
«Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία και έντονους ανέμους», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «αυτές τις συνθήκες θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε από εδώ και στο εξής».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, φέτος εκδηλώθηκαν 9.101 πυρκαγιές σε σχέση με 7.163 πέρυσι, ενώ κάηκαν 440.000 στρέμματα σε σύγκριση με 1.754.000 πέρυσι, την ώρα που ο μέσος όρος τα τελευταία 20 χρόνια είναι να καίγονται 500.000 στρέμματα σε κάθε αντιπυρική περίοδο.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, τόνισε, όμως, ότι «είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά». Η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά, συμπλήρωσε στη συνέχεια πριν προχωρήσει στην παρουσίαση των τεσσάρων βασικών πυλώνων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ο πρώτος πυλώνας, κατά τον πρωθυπουργό, αφορά την πρόληψη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, ενώ τόνισε ότι «το 112 έχει σώσει ζωές». Επίσης χαρακτήρισε σημαντική τη μεταρρύθμιση να μεταφερθεί η επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το υπ. Εσωτερικών στο υπ. Περιβάλλοντος, ενώ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών.
«Δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10%», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. «Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ηταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη», τόνισε.
«Η χώρα μας ελπίζουμε να μπορεί τo 2027 να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα 7 καινούργια Canadair τα οποία θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε και θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα χρειαστούμε περισσότερη υποστήριξη για μετεωρολογικές προβλέψεις, περισσότερα ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε την πρόσληψη δασοκομάντος, ενώ στάθηκε και στην υλοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Απευθυνόμενος ειδικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω», ενώ τόνισε «η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα».
Ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Να θυμίσω για ακόμα μία φορά ότι το 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε μια Πολιτική Προστασία σε ένα μέρος κτιρίου που ήταν ετοιμόρροπο και θα κατέρρεε αν είχαμε έναν ισχυρό σεισμό».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα «οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα και όχι με κορώνες», στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.