Οι εκδηλώσεις εορτασμού της τοπικής εορτής «ΔΙΑΚΕΙΑ», σε ανάμνηση της μάχης της Αλαμάνας και του μαρτυρικού θανάτου του Αθανασίου Διάκου, θα πραγματοποιηθούν στη Λαμία την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αριθμ. 73/23-07-2010, ΦΕΚ αρ.φύλλου 133/06-08-2010.
Στο πλαίσιο του Εορτασμού της ημέρας αυτής, θα λάβουν χώρα στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι παρακάτω εκδηλώσεις :
Α. ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων κτιρίων, των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και των Τραπεζών από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου, της 23ης Απριλίου 2025.
Φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 23ης Απριλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Ώρα : 08:00 π.μ. Έπαρση της Σημαίας στο Περιφερειακό Κατάστημα
Ώρα : 19.40 μ.μ. Υποστολή της Σημαίας στο Περιφερειακό Κατάστημα
Β. ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
Ώρα 09.15 π.μ. Πέρας προσέλευσης επισήμων στην Ιερά Μητρόπολη Λαμίας.
Ώρα 09.30 π.μ. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Πρωτοπρεσβύτερο Νεόφυτο Ραφαηλίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, ως εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών.
Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει ομιλία από την Διευθύντρια του 20ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, κα Παναγιώτα Αντωνίου.
Ώρα 10.00 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Αθανασίου Διάκου (Καλύβα Μπακογιάννη).
Γ. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
Στη συνέχεια ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα, θα μεταβούν στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου, στην ομώνυμη πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από τους κ. :
Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Δήμαρχο Λαμιέων
Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας
Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Δ/ντή Στερεάς Ελλάδας
Ανώτερο Διοικητή Φρουράς
Λιμενάρχη Στυλίδας
Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αθ.Διάκου
Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτίνας
Πρόεδρο της Αδελφότητας Αθανασίου Διάκου
Πρόεδρο του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθ.Διάκος»
Μετά την κατάθεση των στεφάνων θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
Λήξη τελετής.
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν την Τετάρτη 23 Απριλίου :
Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, τα σχετικά με τις ιεροτελεστίες .
Η Φρουρά Λαμίας, την απόδοση τιμών στην Καλύβα Μπακογιάννη και στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, την τήρηση της τάξης μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό .
Ο Δήμος Λαμιέων, τον σημαιοστολισμό της πόλης και την ανάρτηση του Προγράμματος στα κεντρικότερα σημεία αυτής, για να λάβει γνώση το κοινό.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ