Το Βιβλιοπωλείο Επίπεδο και οι εκδόσεις Ασίνη σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Χάρη Αθανασιάδη, την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Επίπεδο (Λαμία, Αβέρωφ 5, Τηλ: 2231 053201)
Οι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Γιάννης Γιαννιτσιώτης, επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Βασιλική Λάζου, ιστορικός και διδάσκουσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου Χάρης Αθανασιάδης, τακτικός καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι 40+1 ιστορίες του βιβλίου είναι όπως ο υπότιτλος τις ορίζει: δημόσιες. Όχι μόνο διότι θέλουν να είναι εύληπτες και ελκυστικές, έτσι που να απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, μα επίσης διότι αναμετριούνται με τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα: Ποια από τα ίχνη του παρελθόντος αναδείχθηκαν σε σύμβολα, ποια ανασύρουμε από τη σκόνη του χρόνου (και ποιοι τα ανασύρουμε), ποια αφέθηκαν οριστικά στη λήθη και γιατί; Τι γίνεται με τις δύσκολες, τις επώδυνες, τις διαιρεμένες και διαιρετικές μνήμες; Πως εξηγείται η αντοχή τους και πως επηρεάζουν τις αντοχές και τους προσανατολισμούς μας.
Οι δημόσιες ιστορίες θέλουν να φωτίσουν την ηχώ των περασμένων μα όχι αποστασιοποιημένα, με τον τρόπο του ιατροδικαστή, όχι σίγουρα ψυχρά, αλλά ασφαλώς ψύχραιμα και κάπως ίσως θερμά, με τον τρόπο του πολίτη. Προπαντός με συνείδηση των διακυβεύσεων του παρόντος- οι ιστορίες είναι δημόσιες διότι αναλύουν τις μνημονικές συγκρούσεις μετέχοντας ταυτόχρονα σε αυτές.
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Η πιο γνωστή από τις αυτοτελείς μελέτες του τιτλοφορείται Τα αποσυρθέντα βιβλία (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2015) και αποτελεί μια ανάλυση των αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται για τη σχολική μας Ιστορία και, συνακόλουθα, μια ανατομία των αναπαραστάσεων που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα για το εθνικό μας παρελθόν