Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας : «Επιτέλους ας σοβαρευτούμε ! Χάνονται άδικα ζωές….»

82 0

«Ο Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκλυση σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας . Πρέπει για μία ακόμη φορά να συνεργαστούμε για να τα καταφέρουμε .

Δεν είναι η ώρα για να αναζητήσουμε ευθύνες .

Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε δικούς μας ανθρώπους για να πιστέψουμε !

Κοινωνία , πολιτεία , ιατρική κοινότητα και εκκλησία οφείλουμε να συμπορευτούμε σε μία κατεύθυνση . Είμαστε μαζί ! Όχι απέναντι !

Παραμένουμε ψύχραιμοι , αλλά δεν υποβαθμίζουμε ούτε αρνούμαστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε .

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές ! Δεν έχουμε αυτή την “πολυτέλεια “ ως κοινωνία και ως έθνος !»

«Κραυγή αγωνίας « από το Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας γα την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοιου και στην περιοχή μας . Με ανακοίνωση –επιστολή του ζητά από όλους πολιτεία , φορείς , ιατρούς αλλά και πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους «…για να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρωπινής ζωές…»

Η Ανακοίνωση- Επιστολή :

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε ή να πανικοβάλουμε !

Δεν θέλουμε να κατευθύνουμε ή να κηδεμονεύσουμε την κοινή γνώμη !

Το μείγμα του λόγου μας δεν είναι πολιτικό! Είναι καθαρά επιστημονικό!

Δεν μας απασχολεί το ποιος θα κερδίσει πόντους στην πολιτική σκακιέρα ! Η κυβέρνηση για την διαχείριση της κατάστασης ή η αντιπολίτευση για την αυστηρή κριτική της !

Μεταφέρουμε απλά, την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων που εφημερεύουν στο τμήμα covid του νοσοκομείου προς τον κόσμο . Ακριβώς έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε προς τον ιατρικό σύλλογο.

Επιτέλους κάντε κάτι ! Σαν σύλλογος . Μιλήστε στον κόσμο ! Πείτε τους τι συμβαίνει. Έχουμε 60 νοσηλευόμενους και περιμένουμε και άλλους ! Και όλοι νέοι άνθρωποι. Με άσχημες αξονικές . Και κακή εξέλιξη συνήθως . Χάνονται άδικα ζωές ! Να προσέχουν ! Δεν είναι αστεία τα πράγματα !

Πότε πράγματι θα αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης ;

Ο covid δεν είναι νόσος της μεγάλης ηλικίας . Δεν προσβάλει μόνο τους υπερήλικες και αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας . Προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και σε νέους συμπολίτες μας ! Ηλικίες κάτω των σαράντα ! Με δυσμενή πρόγνωση και εξέλιξη ! Δεν περνάει σαν απλή γρίπη , με αντιπυρετικά και ζεστά ροφήματα ! Δεν είναι απλή γρίπη !

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μείζον υγειονομικό πρόβλημα ! Χώρες εύρωστες οικονομικά, με προηγμένα συστήματα υγείας δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση και προχωρούν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα .

Και η Ελληνική πραγματικότητα ;

Ένα σύστημα υγείας που πρέπει να αντέξει με μικρότερες δυνατότητες προσαρμογής συγκριτικά με εκείνα άλλων χωρών πιο αναπτυγμένων . Μία οικονομία που πρέπει να λειτουργήσει , μη έχοντας άλλη επιλογή . Και ένα ιατρικό δυναμικό στα όρια της ψυχικής και σωματικής κατάρρευσης που επιμένει να στέκεται όρθιο! Πιστό στον Ιπποκρατικό του όρκο ! Ουδείς Υγειονομικός ρίψασπις !

Σε τοπικό επίπεδο, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων και η επιδείνωση των δεικτών θετικότητας μας προκαλεί έντονη ανησυχία και εκνευρισμό . Γνωρίζουμε ότι 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid σημαίνουν τουλάχιστον διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων μη επιβεβαιωμένων ακόμη από στενές επαφές . Τι θα συμβεί όταν οι ανάγκες στον πληθυσμό ξεπεράσουν τις δυνατότητες ενός Νομαρχιακού νοσοκομείου όπως το δικό μας ; Και πόσο άμεσα μπορεί να συμβεί αυτό ; Ως ιατρικός σύλλογος ευχόμαστε να μη χρειαστεί να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα . Οι απαντήσεις θα είναι πολύ δυσάρεστες !

Κατανοούμε πλήρως την κόπωση των συμπολιτών μας !

Όλη αυτή η περίοδος μας συνέθλιψε .Οικονομικά , σωματικά και ψυχικά .

Η άρνηση όμως του προβλήματος δεν αποτελεί λύση !

Πρέπει να επιδείξουμε και τώρα , για μία ακόμη φορά , υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης ! Και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα .

Αδιαφορία , ελαφρότητα και αρνητισμός από μέρους μας είναι βέβαιο πως θα έχουν καταστροφικές συνέπειες! Η άρνηση της τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας δεν αποτελεί αντίσταση στην κρατική εξουσία ! Αποτελεί την αναγκαία και απαραίτητη προυπόθεση για να θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς !

Το εμβόλιο , θα συνεχίσουμε να το λέμε , ίσως κουράζοντας και εκνευρίζοντας κάποιους , αποτελεί τη μόνη μέχρι στιγμής αξιόπιστη επιλογή . Ευελπιστούμε , άμεσα, να υπάρξουν και άλλες επιλογές . Φάρμακα ή σχήματα θεραπειών . Η διεθνής ιατρική κοινότητα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση .

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και υγιεινής ( μάσκα , πλύσιμο χεριών …..) , αλλά και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή , είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης ! Αποφεύγουμε ότι δεν είναι απαραίτητο . Μεταθέτουμε ότι δεν επείγει στις κοινωνικές μας επαφές . Δίνουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή , αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων . Έτσι βοηθούμε και τους υγειονομικούς στον αγώνα τους .

Ο Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκλυση σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας . Πρέπει για μία ακόμη φορά να συνεργαστούμε για να τα καταφέρουμε .

Δεν είναι η ώρα για να αναζητήσουμε ευθύνες .

Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε δικούς μας ανθρώπους για να πιστέψουμε !

Κοινωνία , πολιτεία , ιατρική κοινότητα και εκκλησία οφείλουμε να συμπορευτούμε σε μία κατεύθυνση . Είμαστε μαζί ! Όχι απέναντι !

Παραμένουμε ψύχραιμοι , αλλά δεν υποβαθμίζουμε ούτε αρνούμαστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε .

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές ! Δεν έχουμε αυτή την “πολυτέλεια “ ως κοινωνία και ως έθνος !»

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *