Η Γαλλία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του: «Πιστός στην ιστορική δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω μια επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η επείγουσα ανάγκη σήμερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να διασωθεί ο άμαχος πληθυσμός».
Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του αναφέρει: «Πρέπει να εφαρμόσουμε αμέσως κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους και να παράσχουμε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς και να ασφαλίσουμε και να ανοικοδομήσουμε τη Γάζα. Τέλος, πρέπει να οικοδομήσουμε το Κράτος της Παλαιστίνης, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να διασφαλίσουμε ότι, αποδεχόμενοι την αποστρατιωτικοποίησή του και αναγνωρίζοντας πλήρως το Ισραήλ, θα συμβάλει στην ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή».
Αντίδραση από τις ΗΠΑ – Εξυπηρετεί την προπαγάνδα της Χαμάς
H απόφαση της Γαλλίας προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξήρε την «ιστορική» απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, παροτρύνοντας περισσότερες χώρες να λάβουν «παρόμοια θετικά μέτρα».
«Το βασίλειο επιδοκιμάζει την ιστορική απόφαση αυτή, η οποία επαναβεβαιώνει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Στην ίδια γραμμή και η Ισπανία καθώς ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας πως το διάβημα αυτό θα βοηθήσει να «προστατευτεί» η λύση των δυο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ έκανε σαφές πως «απορρίπτει σθεναρά» την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντάς τη «αψήφιστη» και κρίνοντας πως απομακρύνει «την ειρήνη».
«Αυτή η αψήφιστη απόφαση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και αποτελεί πισωγύρισμα για την (διαδικασία) ειρήνης. Είναι ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» 2023, εξεμάνη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μέσω X.
Ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι δήλωνε τον Ιούνιο πως δεν θεωρεί ότι συνεχίζει να είναι στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Θετικό βήμα λέει η Χαμάς – Καταδίκασε το Ισραήλ
Η Χαμάς εξήρε την αναγγελία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί της προσεχούς αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία, βλέποντας «θετικό βήμα» στην εξέλιξη και παροτρύνοντας άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το παράδειγμα του Παρισιού.
«Θεωρούμε πως πρόκειται για θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό μας και να υποστηριχτεί το νόμιμο δικαίωμά του για αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καλώντας «όλες τις χώρες του κόσμου –πάνω απ’ όλα τα ευρωπαϊκά έθνη κι αυτά που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης– να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας».
Ο ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου από την άλλη καταδίκασε την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως υπογραμμίζει μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με επιβράβευση της τρομοκρατίας.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση του προέδρου Μακρόν να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο Τελ Αβίβ, στον απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου (2023). Μια τέτοια κίνηση επιβραβεύει την τρομοκρατία και ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμη ενός εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα παλαιστινιακό κράτος θα αποτελούσε ορμητήριο για (σ.σ. επιθέσεις με στόχο) τον αφανισμό του Ισραήλ – όχι για να ζήσει ειρηνικά δίπλα του. Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ, επιδιώκουν ένα κράτος αντί του Ισραήλ».
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr