Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ελεονώρα Μελέτη, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας το κρίσιμο ζήτημα των πρώιμων γάμων και της πρώιμης μητρότητας στις κοινότητες Ρομά. Όπως σημειώνει, σχεδόν οι μισές γυναίκες Ρομά παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών, ενώ μία στις τρεις μένει έγκυος κατά την εφηβεία, γεγονός που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών και εντείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αναπαραγωγή της φτώχειας. «Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς απέναντι σε πρακτικές που στερούν την παιδική ηλικία, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και υπονομεύουν το μέλλον χιλιάδων παιδιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Μελέτη καλεί την Επιτροπή να αναλάβει πιο δραστικό ρόλο, ξεπερνώντας τα όρια του σημερινού στρατηγικού πλαισίου για τους Ρομά, και να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη αυτών των πρακτικών εντός της ΕΕ. Παράλληλα, ζητά την ενίσχυση της χρηματοδότησης για στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης και κοινωνικής ένταξης, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Ρομά στην κοινωνία. Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών, όπως υπογραμμίζει, οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρώπης του 21ου αιώνα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Το θέμα των πρώιμων γάμων και της πρώιμης μητρότητας στις κοινότητες Ρομά εξακολουθεί να αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Το 46% των γυναικών Ρομά παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών, ενώ μία στις τρεις μένει έγκυος κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι συγκεκριμένες πρακτικές θίγουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, καθώς εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους και τη μελλοντική τους ευημερία, και δεν συνάδουν με τις κοινωνικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Υπονομεύουν την παιδική αθωότητα, την προσωπική ανάπτυξη και την ελεύθερη επιλογή της ζωής τους. Επιβάλλοντας ενήλικες ευθύνες σε παιδιά, οδηγούμαστε συχνά σε ψυχολογικά τραύματα, κοινωνικό αποκλεισμό και διαιώνιση της φτώχειας και της ανισότητας.
Το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει το θέμα. Δεδομένου ότι η ΕΕ καταδικάζει πρακτικές γάμων ανηλίκων σε τρίτες χώρες στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής της, οφείλει να αναλάβει δράση για την καταστολή του επικίνδυνου αυτού φαινομένου και στα κράτη μέλη της.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εξάλειψη των πρώιμων γάμων και εγκυμοσυνών;
Προτίθεται να ενισχύσει τη χρηματοδότηση στοχευμένων προγραμμάτων ενημέρωσης και ένταξης για τις κοινότητες Ρομά;»