Η Ιερά Μονή Αγάθωνος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από το χωριό Υπάτη στη Φθιώτιδα, πλησίον του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, μέσα σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο.
Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από το μοναχό Αγάθωνα ο οποίος εορτάζει στις 7 Αυγούστου .
Η Ιερά μονή Αγάθωνος, τιμάται στην Παναγία, λόγω της ύπαρξης της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου, και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Είναι μια κοινοβιακή μονή της οποίας Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Γιαντσίδης. Το μοναστήρι εορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου και στις 15 Αυγούστου.
Πλήθος πιστών από τη Φθιώτιδα, την Ελλάδα αλλά και κάθε γωνιά του πλανήτη επισκέπτονται κάθε χρόνο το μοναστήρι το οποίο κατακλύζεται από πιστούς κάθε χρόνο τις ημέρες του εορτασμού του.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες ίδρυσης του μοναστηριού, ορίζεται χρονικά στις αρχές του 15ου αιώνα όταν ο κτήτορας της μονής, μοναχός Αγάθων, που εγκαταβιούσε σε άλλη μονή της περιοχής, την έκτισε με δική του χορηγία και φυσικά πήρε το όνομα του. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι αποτέλεσε καταφύγιο των αγωνιστών της επανάστασης του 1821.
Μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας, η μονή φιλοξένησε τη σχολή χωροφυλακής.
Η Ιερά μονή χαρακτηρίζεται ως οικολογική επειδή στους χώρους της ανήκει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης. Στο μουσείο προβάλλεται τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα του Εθνικού δρυμού Οίτης. Στον εξωτερικό χώρο της μονής λειτουργεί εκτροφείο άγριων πουλιών που ενισχύουν την πανίδα του δρυμού, ειδικός χώρος όπου φιλοξενούνται παγώνια καθώς και περιφραγμένος χώρος όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός ελαφιών.
Το 2006, το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα μετά την ανακομιδή του σκηνώματος του Αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου( ο οποίος τότε ήταν Ιερομόναχος), το οποίο βρέθηκε άφθαρτο. Σήμερα το σκήνωμα του αγίου Βησσαρίωνος διασώζεται σε παρεκκλήσι της μονής και μεγάλος αριθμός επισκεπτών επισκέπτεται τη μονή . Παράλληλα η εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος θεωρείται θαυματουργή.