• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
Radio NET 101,9
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • CHAMPIONS LEAGUE
    • EUROPA LEAGUE
    • FOOTBALL LEAGUE
    • SUPER LEAGUE
    • SUPER LEAGUE 2
    • ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
    • ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • EUROLEAGUE
    • NBA
  • ΒΟΛΛΕΥ
  • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
  • AUTO-ΚΙΝΗΣΗ
  • LIVE ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • CHAMPIONS LEAGUE
    • EUROPA LEAGUE
    • FOOTBALL LEAGUE
    • SUPER LEAGUE
    • SUPER LEAGUE 2
    • ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
    • ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • EUROLEAGUE
    • NBA
  • ΒΟΛΛΕΥ
  • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
  • AUTO-ΚΙΝΗΣΗ
  • LIVE ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
No Result
View All Result
Radio NET 101,9
No Result
View All Result

Γιάννης Σαρακιώτης προς Νίκη Κεραμέως: «Με το νομοσχέδιο σας επιστρέφουμε στην εποχή του “brain-drain”»

Radio NET by Radio NET
15 Ιουλίου 2022
in ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ, ΤΟΠΙΚΑ
0
Γιάννης Σαρακιώτης προς Νίκη Κεραμέως: «Με το νομοσχέδιο σας επιστρέφουμε στην εποχή του “brain-drain”»
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
0
SHARES
ShareTweet

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση περί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα και Τεχνολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στα ζητήματα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Όπως αρχικά επεσήμανε για την απουσία διαβούλευσης:
«Ενώ η κα Υπουργός αναφερόταν σε “ευρείες συναινέσεις”, ξαφνικά και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο για το οποίο επισημαίνεται: Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι “προκαλεί έντονο προβληματισμό” και “ανατρέπεται ο δημοκρατικός τρόπος διοίκησης”. Από την ΠΟΣΔΕΠ ότι “εάν ψηφιστεί, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα”. Από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως ενδεικτικά το Μετσόβιο, το Γεωπονικό, το Πάντειο, το Ιόνιο, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης ότι “πρέπει να αποσυρθεί” και ότι “δημιουργεί προϋποθέσεις άνθησης των πελατειακών σχέσεων”. Με ποιους διαβουλευτήκατε για να φέρετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία αυτό το νομοσχέδιο;»
Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι:
«Έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες άλωσης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα το 2011 με το “νόμο Διαμαντοπούλου”. Και ξέρετε ποιος είχε κρίνει τότε ως “αντισυνταγματικές” τις συγκεκριμένες διατάξεις, τις οποίες σήμερα αντιγράφετε πιστά; Ο κ. Γεραπετρίτης! Ανέφερε τότε: “Η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ έχει ως συνέπεια ότι ο νομοθέτης, κατά τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, δεν δύναται να προβαίνει σε θέσπιση ρυθμίσεων οι οποίες κατ’ ουσίαν ανατρέπουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη πλήρη αυτοδιοίκησή τους”. Παράλληλα, είχε κρίνει ως “αντισυνταγματική” την εκλογή εξωτερικών μελών του Συμβουλίου, Πρύτανη και Κοσμήτορα “από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα, χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας”. Δεν ακούτε ούτε την ακαδημαϊκή κοινότητα ούτε την ερευνητική κοινότητα. Τον συνάδελφό σας, Υπουργό της Ν.Δ., θα τον ακούσετε;»
Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι:
«Έως το 2016, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που έφυγαν στο εξωτερικό έφθασε στις 500.000, δηλαδή το 4,6% του συνολικού πληθυσμού με το 51% να αντιστοιχούν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44 ετών, και το 70%, σε απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ το κόστος του “brain drain” έχει εκτιμηθεί από μελέτες στα 15,3 δισ. ευρώ. Μετά το 2016 παρατηρήθηκε ανακοπή του φαινομένου, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για να προχωρήσουμε στο “brain re-gain”, δηλαδή στον επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, σήμερα, που βιώνουμε την εκ νέου έξαρση του φαινομένου, η Κυβέρνηση τί αντιτάσσει; Φτάνετε στο σημείο ουσιαστικά να νομοθετείτε την επισφάλεια των νεότερων επιστημόνων στο διδακτικό έργο, αλλά κυρίως στην έρευνα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 5 ετών και με χρηματοδότηση από προγράμματα ή ιδιωτικούς πόρους. Άραγε εσείς έχετε το αλάθητο και δεν γνωρίζουν οι ακαδημαϊκοί, που σας απέστειλαν επιστολή και τονίζουν ότι “τους καλείτε στην Ελλάδα για να τους υποβιβάσετε”; Όπως επισημαίνουν, η διάταξη “υπονομεύει το στόχο του brain gain”, καθώς παρά τη σημαντική καριέρα τους, με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπονται θέσεις κατώτερες εκείνων που ήδη κατέχουν στο εξωτερικό! Βεβαίως “γνωρίζετε περισσότερα” και από τον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, που εσείς τοποθετήσατε σε αυτή τη θέση. Γι’ αυτό δεν εισακούονται οι εκκλήσεις του ΕΣΕΤΕΚ».
Καταλήγοντας, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι:
«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει προσηλωμένος στην ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την επιστημονική έρευνα στα Α.Ε.Ι. και στα Ερευνητικά Κέντρα, με στόχο την άνθηση της ερευνητικής δραστηριότητας, την επαρκή χρηματοδότησή της και την ισότιμη συμμετοχή του ελληνικού ερευνητικού οικοσυστήματος στο διεθνές γίγνεσθαι. Δώσαμε τα διαπιστευτήριά μας, στο παρελθόν, με την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», το Equifund και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2018 οι δαπάνες για την Έρευνα ξεπέρασαν το 1% επί του Α.Ε.Π.. Το έργο, το οποίο ξεκινήσαμε, θα το συνεχίσουμε μετά τη διενέργεια των επόμενων εκλογών».

Previous Post

Επίσκεψη Φώτη Σερέτη, Ανδρέα Κολοκυθά, Ιωάννη Συκιώτη και Ιωάννη Σωσώνη στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων

Next Post

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Next Post
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου  από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κοινότητα Αμφίκλειας την Τετάρτη 10 Αυγούστου

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κοινότητα Αμφίκλειας την Τετάρτη 10 Αυγούστου

9 Αυγούστου 2022
Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ:  «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

9 Αυγούστου 2022
Ανακοίνωσε Γόντικα η Καρδίτσα

Ανακοίνωσε Γόντικα η Καρδίτσα

9 Αυγούστου 2022
Και επίσημα στη Νίκη Βόλου ο Δεληζήσης

Και επίσημα στη Νίκη Βόλου ο Δεληζήσης

9 Αυγούστου 2022
Έκανε το «μπαμ» με Καλντερόν η ΑΕΚ!

Έκανε το «μπαμ» με Καλντερόν η ΑΕΚ!

9 Αυγούστου 2022
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LIVE ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Τηλ: 22310 28289

© 2021 Radio NET 101,9 All rights reserved. Κατασκευή & Φιλοξενία Ιστοσελίδων 19CLOUDS

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΒΟΛΛΕΥ
  • AUTO-ΚΙΝΗΣΗ
  • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
  • LIVE ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© 2021 Radio NET 101,9 All rights reserved. Κατασκευή & Φιλοξενία Ιστοσελίδων 19CLOUDS

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist