Για την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

56 0

Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ και βρετανούς σαμποτέρ.

Η ανατίναξη της γέφυρας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας για 6 εβδομάδες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ανεφοδιασμού στους Γερμανούς και Ιταλούς. ΄Εδειξε παράλληλα τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και πύκνωσε τις γραμμές του αντάρτικου στη Ρούμελη. Κυρίως όμως φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε πόλη και χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Η ηρωική αυτή πράξη χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή.
Ο Γοργοπόταμος, έγινε ένα διαρκές και πάντα επίκαιρο σύμβολο της αντίστασης και της μάχης ενάντια στο φασισμό.

Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, έχουμε χρέος, αποδίδοντας τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον πρωτεργάτη της επιχείρησης, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη :
• Να αντισταθούμε στο φασισμό, το ρατσισμό και τις σύγχρονες εκφάνσεις τους
• Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αντιδημοκρατικές κατασταλτικές πρακτικές
• Να δώσουμε τη μάχη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας
• Να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων
• Να προασπίσουμε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, θα τιμήσει με ιδιαίτερο τρόπο την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως αρμόζει στην Εθνική Αντίσταση.

 

 

Related Post

Δεκαπέντε νέα έργα δημόσιου χαρακτήρα χρηματοδοτούνται μέσω Leader από την Αναπτυξιακή Φωκική ΑΕ-ΑΑΕ ΟΤΑ

Posted by - 8 Δεκεμβρίου, 2020 0
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, δέκα πέντε (15) δημόσια έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.374.813,65 ευρώ, χρηματοδοτούνται από το…

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες των περιθαλπόμενων του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Εύβοιας

Posted by - 22 Νοεμβρίου, 2020 0
Η δημιουργική απασχόληση των περιθαλπόμενων του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Εύβοιας, με την σημαντική βοήθεια και καθοδήγηση των εργαζόμενων του Τμήματος Εργοθεραπείας,…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *