Ο Βουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, στη διάρκεια της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, έθιξε το θέμα της ασφάλειας της Δημοκρατίας ενώπιον του κινδύνου των ξένων παρεμβάσεων.
Όπως σημείωσε στην παρέμβασή του στη θεματική «Ξένη παρέμβαση: απειλή για τη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη», η «Δημοκρατία μας απέναντι σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο είναι να μην επιτρέψουμε η πολιτική να αποκοπεί από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών, αλλά να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην παραγωγή αποτελέσματος που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ευημερία».
Αναλυτικά όσα είπε:
«Ο κόσμος έτσι όπως τον ξέραμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως διαμορφώθηκε μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, όπως τον εξελίχθηκε μετά την επέλαση της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, σήμερα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Και η εξέλιξη αυτή είτε δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή από τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, είτε δεν έχει εξηγηθεί με επάρκεια στους πολίτες. Και τα δύο αυτά είναι πολύ επικίνδυνα.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά ,εδώ και αρκετά χρόνια, εξελίσσεται μια σφοδρή σύγκρουση η οποία απειλεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Το πεδίο μάχης είναι αυτό της πληροφορίας. Και η μάχη αυτή επωάζεται καιρό.
Η τεχνολογία έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να βομβαρδίζονται από έναν τεράστιο όγκο πληροφορίων με τέτοια ταχύτητα που καθιστά την επεξεργασία τους πρακτικά αδύνατη .
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θεωρίες συνωμοσίας, ψευδείς ειδήσεις, ρητορική μίσους και διχασμού , δολοφονία χαρακτήρων, απαξίωση παραδοσιακών θεσμών και πυλώνων της κοινωνίας .
Οι αλγόριθμοί βοηθούν τους δρώντες αυτούς να ασκήσουν προπαγάνδα εστιασμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτών. Με τον τρόπο αυτά έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του δέκτη , για ζητήματα που έχουν να κάνουν με διάφορες προτιμήσεις του ,επιχειρείτε στη συνέχεια η χειραγώγηση του.
Έτσι σταδιακά πλήττονται τα θεμέλια της Δημοκρατίας αλλά και η κοινωνική συνοχή
Απέναντι σε αυτούς τους πολύ σοβαρούς κινδύνους, οφείλουμε να θωρακιστούμε το συντομότερο δυνατόν. Με θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας και των fake news , με εκτεταμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για ζητήματα διαδικτύου και social media.
Φυσικά η Δημοκρατία προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή εναντίον της ,δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εξισωθεί με τον αυταρχισμό και να διολισθήσει σε πρακτικές λογοκρισίας.
Η Δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίσει όσους δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν φοβάται την ελευθερία της έκφρασης. Ας μην ξεχνάμε όμως αυτό που John Stewart Mil ότι η ελευθέρια της έκφρασης είναι επιθυμητή επειδή υπηρετεί την αλήθεια
Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθεί η Δημοκρατία μας απέναντι σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο είναι να μην επιτρέψουμε η πολιτική να αποκοπεί από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών, αλλά να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην παραγωγή αποτελέσματος που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ευημερία».