Όλοι θα θέλαμε μια τέτοια αίθουσα στην Αθήνα αλλά για την ώρα θα ανοίξει σύντομα τις πύλες της στην Γαλλική πρωτεύουσα .
Το Παρίσι έχει να περιμένει έναν ακόμα χώρο σύγχρονης τέχνης, τη νέα έδρα του Fondation Cartier pour l’Art Contemporain. Ο τεράστιος, πολυαναμενόμενος νέος χώρος, που βρίσκεται στην Place du Palais-Royal, πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του 2025.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Cartier, ο 82χρονος Αλέν Ντομινίκ Περίν, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής το 1984 του ιδρύματος, μιλώντας στο artnewspaper δήλωσε ότι το Fondation δεν θα είναι μόνο το πιο παλιό, αλλά και το μεγαλύτερο ίδρυμα τέχνης της Γαλλίας, και ότι ελπίζει πως η νέα τοποθεσία του θα προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.
Το Fondation Cartier, που γιορτάζει φέτος την 40ή επέτειό του, θα βρίσκεται μπροστά στο Λούβρο, το οποίο υποδέχεται πάνω από 8-9 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πράγμα που θα βοηθήσει στη δυναμική ανάπτυξη του νέου χώρου.
Το κόστος της μετατροπής του χώρου δεν έχει αποκαλυφθεί. Ο Νουβέλ θα μεταμορφώσει το εσωτερικό, αλλά δεν θα αγγίξει το εξωτερικό. Νέος διευθυντής του χώρου θα είναι ο Βέλγος επιμελητής και ιστορικός τέχνης Κρις Ντέρκον, ο οποίος, μετά την Tate Modern και τη σύντομη, αποτυχημένη θητεία του στη Volksbühne (2017-2018), ανέλαβε διευθυντής στο Grand Palais (2019-2022) και στο Fondation Cartier από το 2022 μέχρι σήμερα.
Το ίδρυμα δίνει χώρο στο έργο καλλιτεχνών που είναι ήδη γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά και σε ανερχόμενους δημιουργούς. Είναι ένας χώρος αφιερωμένος σε όλες τις μορφές δημιουργίας, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, το φιλμ, το design, τη μόδα και πολλά άλλα.
Ο Περίν λέει: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να υπηρετήσουμε τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Αυτό είναι όλο. Δεν μπορούν να μπερδευτούν με την εταιρική δουλειά μας. Δεν επιτρέπεται οι καλλιτέχνες να φτιάχνουν αναπτήρες ή ρολόγια. Δεν τους ζητάμε να δημιουργήσουν τίποτα για εμάς στην Cartier. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε. Το ίδρυμα αναλαμβάνει την παραγωγή του έργου των καλλιτεχνών και πολλές φορές αγοράζουμε έργα των εκθέσεων, αλλά δεν πουλάμε ποτέ».
Πηγή : https://www.lifo.gr