«Aρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την κατάθεση του χάρτη με υφαλοκρηπίδα ως την Κρήτη από τη Λιβύη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Tην ίδια ώρα σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ διερωτήθηκε «πώς ο κ. Γεραπετρίτης δηλώνει ότι οι δύο χώρες σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές και επιλογές που είναι σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».
«Γι’ αυτό και η χώρα μας πρέπει να κάνει παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε σε γειτονικές χώρες να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα και να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Και στο θέμα της Λιβύης, η Ελλάδα έχει σοβαρότατες υποχωρήσεις στη διπλωματική της πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα απουσίαζε και από τη διαπραγμάτευση του Τουρκολιβυκού».
«Η Ελλάδα από το 2019 δεν έχει ισχυρή, πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική. Λειτουργεί ως ουρά άλλων δυνάμεων. Γι’ αυτό και βρίσκει περιθώριο και η γειτονική χώρα και κάνει συμμαχίες. Όταν διεκόπη η πόντιση του καλωδίου στην Κάσο, πού ήταν οι “ισχυρές” συμμαχίες μας;», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Φάμελλος για μεταναστευτικό
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόνισε πως «είναι πρόβλημα της Ευρώπης», αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «συμφώνησε με την ακροδεξιά να είναι η Ελλάδα δεσμοφύλακας της Ευρώπης». «Είναι η τραγικότερη συμφωνία που έχει κάνει για τα συμφέροντα της χώρας. Δηλαδή να μένουν εδώ οι πρόσφυγες-μετανάστες και να μην υπάρχει ισότιμη κατανομή σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι για να μοιράζεται τα βάρη; Γιατί δηλαδή πρέπει να πληρώνει ο κ. Όρμπαν για να κρατάμε εμείς εδώ μετανάστες και πρόσφυγες; Γιατί να μην υπάρχει ενιαίο σύστημα ασύλου; Ενιαίο σύστημα επιστροφών; Για ποιον λόγο; Τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι εξίσου διασφαλισμένα από όλη την Ευρώπη;», συνέχισε, επισημαίνοντας την ανάγκη «να γίνει άμεσα Συμβούλιο Κορυφής και να αλλάξει το σύμφωνο μετανάστευσης», ενώ απέρριψε την πρόταση να «υπάρχει μια κλειστή φυλακή-υπερδομή στην Κρήτη, στην Ελλάδα».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτήρισε «υποκριτικό και θρασύ» να λέει ο πρωθυπουργός, του οποίου η κυβέρνηση «ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», ότι «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες όταν οι κλέφτες συνεννοούνταν με κυβερνητικά στελέχη». «Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα από όλα να ελεγχθεί δικαστικά. Να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Όποιοι ευθύνονται για το ότι κλάπηκαν τα λεφτά, πρέπει να απολογηθούν», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αρνείται τον έλεγχο». «Πάνε σε εξεταστική και κοροϊδεύουν τους πολίτες. Έρχεται δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, που λέει ότι πρέπει να ερευνηθούν δύο πολιτικά πρόσωπα για το θέμα της κακουργηματικής απιστίας, της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας και ο κ. Μητσοτάκης την πετάει στα σκουπίδια. Πετάει στα σκουπίδια τη Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας πως «και στην Εξεταστική που έκανε για τη δικογραφία της 717, παραδέχτηκε ότι ήταν μια “κακιά στιγμή” και πέταξε την αλήθεια στα σκουπίδια». «Η επιλογή της Εξεταστικής είναι συγκάλυψη, και προσβολή στη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν την Προκαταρκτική Επιτροπή, «αυτό που ζητάει η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη».
«Πυρά» Φάμελλου στο ΠΑΣΟΚ
Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λάθος» που δεν επέλεξε να συνταχθεί με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς «γιατί απέναντι στη διαφθορά και απέναντι στη δεξιά οι απαντήσεις πρέπει να είναι συνολικές».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει. Επέλεξα κι εγώ από την αρχή, από τον Δεκέμβριο, να μιλήσω πρώτος για την ανάγκη συνεργασιών, για την ανάγκη να υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ένας ισχυρός αντίπαλος. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Και έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης. Γιατί μια κυβέρνηση διαφθοράς και σκανδάλων δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φάμελλος και κατέληξε: «Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, με τον Αλέξη Τσίπρα κάναμε κοινή δήλωση στην ίδια κατεύθυνση. Ήταν στο συνέδριο, έχουμε την ίδια γραμμή όσον αφορά την πολιτική της χώρας και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κεντρικός μας στόχος είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».