Για το νέο ρόλο που θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό για την προστασία του Αιγαίου, τους εξοπλισμούς των Σωμάτων και το μισθολογικό των ένστολων μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε ομιλία του στη Βουλή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
«Καταρχήν θα γίνει μια πλήρη αλλαγή δόγματος [. . .] Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού και πάμε σε μία τελείως διαφορετική λογική, με την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, που θα προστατεύει το Αιγαίο, και όλη την επικράτεια, από πυραύλους, αεροπλάνα, drones, σκάφη και υποβρύχια. Μάλιστα, θα υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτηση του, και πολύ πιο ικανό στην λειτουργία του, πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, αποκρυπτόμενων και μετακινούμενων με τεχνητή νοημοσύνη, και “command and control”, είπε ο Νίκος Δένδιας.
Από κει και πέρα, πρόσθεσε ο υπουργός, ο στόλος ελευθερώνεται, ιδίως τα νέα πλοία του στόλου, για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής και το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροσκάφη, τα Rafale και τα Mirage, που μπορούν να φέρουν στρατηγικά όπλα.
Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως, παρότι «η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, νομοθετήθηκε το 2010» έκτοτε, «δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα δεκαετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται. Και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. [. . . ] Διότι έτσι, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών, και δι’ αυτής η Βουλή των Ελλήνων, ξέρει ακριβώς τι προγραμματίζει η κυβέρνηση και ξέρει απολύτως τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό, το οποίο έχει αποστείλει ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα. Και αναμένει πότε θα συνέλθει η επιτροπή για να το συζητήσουμε».
Οι αυξήσεις στους ένστολους
Και συνέχισε ο κ. Δένδιας:
«Η Βουλή των Ελλήνων έχει ενημερωθεί για τη νέα δομή δυνάμεων εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ την ενημέρωσα και υπάρχουν και πρακτικά γι΄ αυτό. Το θυμάστε, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός και πέρασε όπως προβλέπει ο Κανονισμός από τη συγκεκριμένη Επιτροπή η νέα δομή, η οποία υλοποιήθηκε με το κλείσιμο των στρατοπέδων και με τις συγχωνεύσεις των μονάδων,. Τα είχα πει όλα αυτά.
Και είχα πει επίσης ότι το περίσσευμα που θα δημιουργηθεί από αυτό θα διανεμηθεί ως μέρισμα στους αξιωματικούς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί οι μισθοί που δίνουμε δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική. Τα είχα πει όλα αυτά τα πράγματα.
Και βεβαίως το να εμφανίζεται εδώ η εικόνα του ευφυολογήματος «επί των ημερών μας δεν έφευγαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, φεύγουν επί των ημερών σας», αυτό έχει μια πολύ προφανή απάντηση που την είχα δώσει εκατό φορές.
Όταν επί των ημερών του ερωτώντος και απευθύνοντας αυτή την ερώτηση στην Κυβέρνηση η ανεργία ήταν στο 30%, βεβαίως δεν έφευγε κανείς κυρίες και κύριοι. Τώρα όμως που η ανεργία είναι στο 9%, τα ικανά μας στελέχη φεύγουν και άρα πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς για να τα κρατήσουμε.
Και όταν το κάναμε αυτό, το ενέκρινε ο Πρωθυπουργός και το ανακοίνωσα, δεν το παρουσίασα ως κομματικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.
Το παρουσίασα ως αποτέλεσμα μιας δομής δυνάμεων που είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Αποφεύγουμε ως Κυβέρνηση να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε κομματικό όφελος από ό,τι κάνουμε σε αυτό τον τομέα, ακριβώς για να μπορούμε να δημιουργούμε εθνικές συναινέσεις».
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr