Την απειλή της Τουρκίας και τους όρους κάτω από τους οποίους η Ελλάδα ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει μια κρίση ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Κλείνοντας τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε: «Θεωρώ ότι υπάρχει απειλή και ότι επιδεινώνονται τα στοιχεία συμπεριφοράς από την άλλη πλευρά του Αιγαίου».
Όπως εξήγησε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, «πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που να επιτρέψει σε έναν πρωθυπουργό στο μέλλον, αν έρθει η κακιά στιγμή, να μη διαπραγματευτεί υπό το κράτος αδυναμίας, αλλά ισχύος, αυτή η αγωνία διέπει την ατζέντα 2030».
Σημειώνοντας ότι «υφίσταται μεγάλη και μεγεθυνόμενη απειλή», συνέχισε λέγοντας ότι «οφείλουμε να δημιουργήσουμε χθες, όχι αύριο, δυνατότητα αποτροπής» απέναντι σε «έναν ισχυροποιημένο και διεκδικητικό γείτονα».
Όπως τόνισε, «η ”γαλάζια πατρίδα” δεν υπήρχε ως θεώρημα εδώ και 8-10 χρόνια. Όλη αυτή η αντίληψη αναθεωρητισμού που πηγάζει από την Άγκυρα δεν υφίστατο σε αυτήν την ένταση και παραμένει ένα γεγονός», γι’ αυτό, κατέληξε, «ζητώ τη βοήθειά σας και τη συνεργασία σας σε αυτό».
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, «το Καστελλόριζο είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι στο Αιγαίο. Και η ΑΟΖ με την Αίγυπτο κατά το μείζον τμήμα της είναι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στο Αιγαίο», οπότε διερωτήθηκε «δεν έχει η Ελλάδα ευθύνη για το χώρο νοτιότερα και ανατολικότερα του Αιγαίου; Δεν έχει συμφέροντα, δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα; Άρα, δεν θα πρέπει να υπάρχει και μια συγκεκριμένη δομή που να ασχολείται με αυτό;»