Πολλοί πιστοί ελπίζουν ότι η δεύτερη ημέρα του κονκλάβιου θα δώσει στην Καθολική Εκκλησία και τον κόσμο έναν νέο πάπα. Ορισμένοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι η μεγάλη αναμονή την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας ήταν ένα σημάδι ότι οι καρδινάλιοι είχαν καταλήξει σε μια απόφαση, η οποία θα ήταν πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή.
Μαύρος καπνός τελικά εμφανίστηκε αργά την Τετάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη ποντίφικας.
Σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν τέσσερις ψηφοφορίες, δυο το πρωί και δυο το απόγευμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά τη σημερινή ημέρα αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεδομένου ότι το 2005 ο πάπας Βενέδικτος είχε εκλεγεί κατά την τέταρτη ψηφοφορία και ο πάπας Φραγκίσκος, το 2013, στην πέμπτη.
Πάντως, δεν υπάρχει πάντα καπνός για κάθε μία από τις τέσσερις ψηφοφορίες. Στις πρώτες ψηφοφορίες το πρωί και το απόγευμα, υπάρχει μόνο λευκός καπνός εάν επιλεγεί νέος πάπας. Διαφορετικά, υπάρχουν μόνο δύο παρτίδες καπνού – στο τέλος της πρωινής και στο τέλος της απογευματινής συνεδρίασης.
Το πρόγραμμα, που έκανε γνωστό το Βατικανό, προβλέπει ότι από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα πρόκειται να βγει καπνός γύρω στις 12:00 το μεσημέρι και στις 19:00 το απόγευμα, ώρα Ιταλίας. Στο τέλος, δηλαδή, των πρωινών και των απογευματινών ψηφοφοριών.
Σε περίπτωση, όμως, που ο πάπας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη πρωινή ψηφοφορία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ή στην πρώτη απογευματινή) ο άσπρος καπνός θα βγει αμέσως.
«Μάλλον χρειάζονται περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Costanza Ranaldi, μια 63χρονη που ταξίδεψε από την Πεσκάρα της Ιταλίας για να είναι παρούσα στην ιστορική στιγμή.
Η Chiara Pironi, μια 26χρονη που ζει στη Ρώμη, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιστρέφει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μέχρι να επιλεγεί νέος πάπας.
«Δεν θέλω να χάσω αυτή τη στιγμή», είπε.
Χθες βράδυ, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συγκεντρώθηκαν και περίμεναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα περισσότεροι από 50.000 πιστοί, κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης αλλά και πολίτες προερχόμενοι από δεκάδες διαφορετικές χώρες.
Μια παροιμία και μια προειδοποίηση
Οι Ιταλοί επαναλαμβάνουν συνεχώς μια παλιά παροιμία καθώς ο κόσμος περιμένει την επιλογή του νέου πάπα:
«Αυτός που μπαίνει στο κονκλάβιο ως πάπας φεύγει ως καρδινάλιος».
Η παροιμία προειδοποιεί για την υπερβολική αυτοπεποίθηση των επικρατέστερων στις παπικές εκλογές – εκείνοι που αναμένεται ευρέως να κερδίσουν συχνά δεν κερδίζουν, σημειώνει το Associated Press.
Στη Ρώμη, η φράση ακούγεται συχνά, από τις περιστασιακές συζητήσεις μέχρι τις ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές, όπου οι σχολιαστές τη χρησιμοποιούν για να μετριάσουν τις εικασίες.
Είναι μια υπενθύμιση της μυστικότητας και του απρόβλεπτου του κονκλάβιου, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειδωμένες πόρτες και τα αποτελέσματα μπορούν να εκπλήξουν ακόμη και τους έμπειρους παρατηρητές του Βατικανού.
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος ποντίφικας θα πρέπει να δηλώσει ότι αποδέχεται το αξίωμα, να διαλέξει το νέο του όνομα ως ταγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να εμφανιστεί στον εξώστη του Αγίου Πέτρου για να χαιρετήσει το πλήθος.
Υπολογίζεται ότι μόλις βγει ο άσπρος καπνός από τη σόμπα της Καπέλα Σιξτίνα πρόκειται να αρχίσει να συρρέει στην περιοχή του Βατικανού μεγάλος αριθμός πολιτών και ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000 ανθρώπους. Η Ιταλική Πολιτική Προστασία έχει ετοιμάσει ειδικό σχέδιο για την διαχείριση της συγκεκριμένης στιγμής.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, τέλος, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες ο νέος ποντίφικας να μπορέσει να εκλεγεί σήμερα το βράδυ ή κατά την αυριανή πρωινή ψηφοφορία.