Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως ως προς την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι βιώνουν έντονα τις πιέσεις της καθημερινότητας. Η στήριξη που αφορά το κόστος στέγασης και τα βασικά έξοδα διαβίωσης είναι μια θετική εξέλιξη, έστω και αν ήρθε καθυστερημένα, σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας.
Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται και το γεγονός της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, η οποία μπορεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αρκεί βεβαίως να φανεί στην πράξη πόσο από αυτό το ποσό κατευθύνεται πράγματι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.
Η συγκυρία της ανακοίνωσης δεν είναι τυχαία. Ήρθε στον απόηχο των στοιχείων της Eurostat, όπου το πρωτογενές πλεόνασμα δεν περιορίστηκε στην ήδη φιλόδοξη πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού 2,5% του ΑΕΠ (έναντι αρχικού στόχου για 2,1%) αλλά εκτοξεύθηκε στο 4,8%, σχεδόν διπλάσια επίδοση, μεταφραζόμενη σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό, ωστόσο, σημαίνει και κάτι άλλο: ότι η επίτευξη αυτού του πλεονάσματος προήλθε κυρίως μέσω της υπερφορολόγησης, ειδικά της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας. Η Πολιτεία επιστρέφει ένα μόνο μέρος από αυτά που εισέπραξε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έσοδα αυτά προέρχονται από την ελεύθερη οικονομία και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελληνική αγορά.
Δεν ακούσαμε μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ουσιαστικής ανακούφισης για όσους αγωνίζονται καθημερινά να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους βιώσιμες, εν μέσω αυξημένων τιμών, επιβαρύνσεων και γενικότερης αστάθειας. Οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, ιδίως στην περιφέρεια, έχουν επωμιστεί δυσανάλογα βάρη και περιμένουν πράξεις, με ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η αγορά περιμένει στοχευμένα μέτρα, τόσο φορολογικής ελάφρυνσης όσο και κινήτρων που θα δώσουν στις ΜμΕ ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή ή πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεδομένης της επιβολής δασμών στην ΕΕ από τις ΗΠΑ, κρίνεται ακόμη πιο σημαντική η συνετή δημοσιονομική διαχείριση αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με δίκαιη και ισόρροπη κατανομή στις επιχειρήσεις όλης της χώρας.
Ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας, συνεχίζουμε να καταθέτουμε προτάσεις και να ζητούμε από την Πολιτεία να ακούσει την πραγματική οικονομία. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδίως σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων, δεν μπορεί να περιμένει.
Για το Επιμελητήριο Φθιώτιδας
Ο Πρόεδρος
Χρυσόστομος Καρέλλης