ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
ΚΑΙ Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξήγγειλε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών «Πανεπιστημίων», προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις των σπουδαστών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αντιλαμβάνονται ότι φαλκιδεύεται ακόμα περισσότερο το δικαίωμα πρόσβασης σε καθολική δημόσια, δωρεάν, ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, σε μια παιδεία χωρίς εξεταστικούς φραγμούς και ταξικά εμπόδια.
Μέσω αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης μεθοδεύεται η υποβάθμιση – υποχρηματοδότηση – συρρίκνωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, η απαξίωση των πτυχίων και η εξαφάνιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Προδιαγράφεται ένα μέλλον που θα μπορούν να σπουδάσουν εύκολα μόνο παιδιά εύπορων οικογενειών, ενώ τα παιδιά των οικονομικά αδύναμων θα δυσκολεύονται έως θα αποκλείονται από την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδια κατεύθυνση υπηρετεί και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που στέλνει όσους μαθητές δεν μπόρεσαν να περάσουν, αλλά οι οικογένειες τους διαθέτουν χρήματα, ως πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια. Αλλά και η θεσμοθέτηση χρονικού ορίου ανώτατης διάρκειας φοίτησης, που πλήττει ιδιαίτερα και πριν απ’ όλα τους εργαζόμενους φοιτητές-τριες.
Για την προετοιμασία του κλίματος η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ένα nonpaper με τα επιχειρήματά της και ξεκίνησε συστηματική προπαγάνδα από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και τους κονδυλοφόρους της, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση απέναντί της από τα άλλα κόμματα του αστικού συστήματος.
Πρώτο στοιχείο είναι ο αποπροσανατολιστικός τίτλος της επιχειρούμενης αντιμεταρρύθμισης. Τη βαφτίζει «ίδρυση ελεύθερων μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», υπονοώντας ότι τα δημόσια («κρατικά» τα ονομάζει πλέον) είναι ανελεύθερα και ότι τα ιδιωτικά θα λειτουργούν για το καλό των φοιτητών και όχι για το κέρδος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. Ψευδές. Ελεύθερα δεν θα είναι ούτε για την είσοδο των φοιτητών σε αυτά αφού θα απαιτούνται δίδακτρα, ούτε για την ανάπτυξη της γνώσης που θα είναι προσαρμοσμένη στις κυρίαρχες αντιλήψεις και στην παροχή πτυχίων με εύκολο και γρήγορο τρόπο, που όλοι πλέον ξέρουν με ποια μέσα εξασφαλίζεται στα ιδιωτικά κολλέγια και ιδιωτικά πανεπιστήμια που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Ενώ είναι επίσης γνωστό ότι σε τέτοιου είδους «πανεπιστήμια» υπάρχουν χαμηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών, απουσιάζει η έρευνα και ελέγχονται διεθνώς για υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς και απάτης. Ψευδές είναι και ότι δεν θα αποβλέπουν στο κέρδος, αφού αυτός είναι ο στόχος λειτουργίας τους και θα εξασφαλίζεται με νομικά-γραφειοκρατικά τερτίπια διάσπασης των φορέων εντός αυτών των επιχειρήσεων.
Δεύτερο στοιχείο είναι η «πονηριά» της παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω της επίκλησης του άρθρου 28.
Τι αναφέρει το άρθρο 16 : «παραγρ 4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. ..παραγρ. 5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση… παραγρ. 8….H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.»
Τι αναφέρει το άρθρο 28 : « παραγρ. 1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου… και στην παραγρ. 3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της..»
Πως λοιπόν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να φέρει ένα τέτοιο νόμο παράκαμψης του άρθρου 16; Δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις (με ποιους θα υπέγραφε άραγε με επιχειρήσεις ξένων πανεπιστημίων ή ντόπιων κολλεγίων ή σχολάρχες;). Ούτε μπορεί να επικαλείται ότι δεσμεύεται από σχετική «σύμβαση που υπερισχύει άλλου νόμου». Αν αναφέρονται σε ντιρεκτίβες της Ε.Ε. ή απαιτήσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ να περιοριστεί η άσκηση της «εθνικής κυριαρχίας» τότε εγείρονται άλλα ζητήματα. Από αυτή την επίκληση αποκαλύπτεται και ο ρόλος της Ε.Ε. υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτικών ομίλων, αλλά και ότι οι φύλακες του νόμου και της τάξης αποδεικνύονται στυγνοί παραβάτες του Συντάγματος για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της ανεξέλεγκτης δράσης των πολυεθνικών και τους σχεδιασμούς τους για τον πλήρη έλεγχο της εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός φτηνού ευέλικτου δυναμικού για την «αγορά εργασίας». Σε κάθε περίπτωση και την αναθεώρηση του Συντάγματος να καταφέρουν στο μέλλον, γνωρίζουμε που οδηγεί και ποιες επιπτώσεις φέρνει για το κόστος και την ποιότητα για το λαό η ιδιωτικοποίηση στην υγεία, τους σιδηροδρόμους, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες. Ούτε η παιδεία είναι εμπόρευμα για αγορά και πώληση.
Τρίτο στοιχείο. Ότι δήθεν θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί έτσι αυτοί που έχουν χρήματα θα σπουδάζουν σε αυτά και δεν θα ξοδεύεται δημόσιο χρήμα, ούτε θα φεύγει έξω. Με αυτό το επιχείρημα επιδιώκουν να συσκοτίσουν ότι απώτερος στόχος είναι το κλείσιμο και άλλων σχολών των ΑΕΙ, η περαιτέρω συρρίκνωση των δημόσιων Πανεπιστημίων που θα δέχονται λιγότερους φοιτητές, με λιγότερο εκπαιδευτικό και χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό, η μείωση της χρηματοδότησης και το σπρώξιμο των ΑΕΙ στη σύνδεση τους με επιχειρήσεις, προγράμματα, χορηγίες.
Στοχεύουν να ενταθεί το κυνήγι για δια βίου πιστοποιήσεις και καταρτίσεις μιας χρήσης σε έναν κατακερματισμένο χάρτη εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Τελικά περισσότεροι ταξικοί φραγμοί και επιχειρηματικά πανεπιστήμια (και σε σύνδεση με επιχειρήσεις και με λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια).
Αντί αυτού εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται να ιδρυθούν περισσότερες δημόσιες σχολές και να μπορούν όλοι να παρακολουθούν και να φτάνουν στο πτυχίο με ενιαία κριτήρια. Αυτό που έχει ανάγκη η χειμαζόμενη κοινωνία, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στη γνώση, μια απελευθερωτική παιδεία στο ύψος των κοινωνικών αναγκών και όχι μια εκπαίδευση για τη λειτουργία της αγοράς και για όσα συμφέρουν τις επιχειρήσεις που μόνο στόχο έχουν το κέρδος με οποιαδήποτε τρόπο.
Χρειαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για :
· Δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση για όλους από το νηπιαγωγείο, την επαγγελματική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Ελεύθερη πρόσβαση χωρίς Eλάχιστη Bάση Eισαγωγής (ΕΒΕ), όριο χρόνου φοίτησης και εξεταστικούς φραγμούς. Δημόσια Πανεπιστήμια για όλους και δωρεάν φοίτηση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα.
· Δημόσια και όχι ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα προσφέρουν ολοκληρωμένες και σύγχρονες γνώσεις με τμήματα για όλες τις ανθρωπιστικές, τεχνικές, πολιτιστικές κατευθύνσεις.
· Πανεπιστήμια απαλλαγμένα από την σύνδεση με χορηγίες, παραγγελίες και προγράμματα επιχειρήσεων.
· Επαρκές αριθμητικά προσωπικό, λειτουργία των σχολών με πλήρη χρηματοδότηση και με όλες τις αναγκαίες υποδομές.
· Στήριξη των σπουδαστών με δωρεάν σίτιση, ποιοτική επαρκή στέγαση, συγκοινωνίες για όλους όσους τα χρειάζονται και ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν.
· Ελεύθερη ανάπτυξη της γνώσης, απελευθερωτική παιδεία που να συμβάλει στις επιστήμες και την τεχνολογία για όφελος της κοινωνίας, την πρόοδο, την εξάλειψη της φτώχειας, της στέρησης των κοινωνικών αγαθών, για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης, συνεργατικότητας, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, διακρίσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα παλέψουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί, να μην ψηφιστεί, να μην περάσει. Είναι πανκοινωνικό ζήτημα, αιτία πολέμου που μας αφορά όλους.
Θα αγωνιστούμε μαζί φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, κάτοικοι των γειτονιών μας να αποτρέψουμε με παλλαϊκό ξεσηκωμό αυτή την εξέλιξη.
ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΔΗΜΩΝ
Περιφερειακές κινήσεις
· Αν. Μακεδονία – Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.
· Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
· Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά
· Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
· Δυτική Μακεδονία : Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτ. Μακεδονία
· Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο
· Θεσσαλία: Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
· Ιόνια : Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
· Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
· Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
· Πελοπόννησος: Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την ανατροπή
· Στερεά Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Δημοτικές κινήσεις
· Αγ. Αναργύρων-Καματερού: Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές
· Αθήνας: Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα
· Αμπελόκηπων-Μενεμένης : Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
· Βύρωνα: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
· Γλυφάδας: Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας- Με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής
· Δάφνης-Υμηττού: Μαχόμενη Αριστερή Κίνηση Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.)
· Ελληνικού-Αργυρούπολης:Εκτός Πλάνου-Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης
· Ηλιούπολης: Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση
· Ηράκλειο Αττικής : Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο
· Ιλίου : Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ)
· Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα Αγωνιστικό Μέτωπο
· Καισαριανής: Ανυπόταχτη Καισαριανή – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
Καλλιθέας: Μια Πόλη στο Δρόμο” Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση
· Νέας Ιωνίας: Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
· Νέας Σμύρνης: Μια πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
· Περιστερίου: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
· Πρέβεζα : Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας