Εβδομάδα αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο ξεκινά σήμερα και οι περισσότεροι πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον συμβουλεύουν να ανακοινώσει ανασχηματισμό μια μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, που θα γίνει την Πέμπτη 13 Μαρτίου.
Διάφορα στελέχη στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι φωτογραφίες των νέων υπουργών με τον νέο ΠτΔ θα δώσει από τη μία αίσθηση «νέας αρχής» στην κυβέρνηση. Από την άλλη όμως, θα τονώσει και το σκληρό κομματικό ακροατήριο της ΝΔ. Πόσο θα πετύχει όλο αυτό, είναι άλλο θέμα…
Βουλευτές στα υπουργεία
Ο Μητσοτάκης ακούγεται πως στον ανασχηματισμό θέλει να τα «αλλάξει όλα». Και έτσι έχει αρχίσει το γαϊτανάκι της ονοματολογίας. Διάφορα κέντρα «σπρώχνουν» τους εκλεκτούς τους, άλλα αναφέρουν πως θα διώξει κάποιους «ενοχλητικούς». Συνηθισμένα πράγματα. Αυτό που φαίνεται σχεδόν βέβαιο είναι πως ο Μητσοτάκης σκέφτεται να δώσει υπουργεία σε βουλευτές που δεν έχουν «καεί» το περασμένα διάστημα από την υπερέκθεση στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα θα «τιμωρήσει» κάποιους υπουργούς που δεν έβγαλαν τα στήθια τους μπροστά για να υπεραπιστούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις τελευταίες δύσκολες στιγμές της κυβέρνησης. Όποτε ένας πρωθυπουργός, πάντως, αξιοποιεί άπειρους βουλευτές, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε πάμε σε εκλογές, είτε θέλει να ελέγξει πλήρως το κυβερνητικό έργο.
Παραμένει το γιγάντιο υπουργικό συμβούλιο
60 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κατοικοεδρεύουν στα 20 υπουργεία της Ελλάδας. Έχουμε το μεγαλύτερο υπουργικό συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να θέλει να μειώσει τους μειώσει δραστικά, άντε το πολύ πολύ να συγχωνεύσει κανά δυο υπουργεία. Το πρόβλημα όμως παραμένει: Πώς θα γεμίσουν όλες αυτές οι θέσεις; Εκεί απάνω έρχεται να αναλάβει δράση μια ξεχωριστή κατηγορία πολιτικών της ΝΔ, που αυτοπροτείνονται για διάφορες υπουργικές θέσεις. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλει, μαθαίνω, να πάρει πόστο στο Εξωτερικών, γι αυτό και η επίσκεψη στον Ερντογάν πριν μερικές εβδομάδες. Ο Νότης Μηταράκης επίσης, εύχεται να πάρει χαρτοφυλάκιο, χωρίς να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η θέση, αρκεί να έχει αρμοδιότητες που αφορούν την «ρύθμιση» αγορών με ισχυρούς παίκτες. Καλύτερα να περιμένουν οι επίδοξοι υπουργοί τις αποφάσεις του ίδιου του Μητσοτάκη, γιατί η απόσταση από την αδημονία στην απογοήτευση είναι πολύ μικρή.
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr