ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ESTIA”

87 0

Το Πρόγραμμα ESTIA χρηματοδοτούμενο και τα τελευταία πέντε (5) χρόνια έχει στεγάσει πάνω από 70.000 πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα μια σειρά άλλων παροχών και διευκολύνσεων προκειμένου να βοηθηθεί η ένταξή τους.

Η κοινή Υπουργική Απόφαση και η νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που αφορά το 2021 με τις οποίες καθορίζονται οι όροι για την υλοποίηση του Προγράμματος «ESTIA II», τη συνέχεια του Προγράμματος στέγασης κι ένταξης προσφύγων ESTIA έχει τρία (3) στοιχεία:

  1. Tη μείωση κατά περίπου 35%-45% της συνολικής χρηματοδότησης η οποία ήδη έχει επιφέρει η ριζική μείωση προσωπικού και άρα προσφερόμενων υπηρεσιών και μειώσεις μισθών.
  2. Καινούργιες αναλογίες που οδηγούν σε μείωση προσωπικού (άρα και απολύσεις) περίπου του 50% των εργαζόμενων στο Πρόγραμμα ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της χρηματοδότησης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρηθεί έστω και αυτό το 50% χωρίς οριζόντιες μειώσεις μισθών.
  3. Τη δραματική πτώση της ποιότητας στέγασης των ωφελούμενων καθώς μέχρι τώρα κατά μέσο όρο ζούσαν έξη (6) άνθρωποι σε κάθε διαμέρισμα ενώ με το νέο πλαίσιο θα στοιβάζονται μέχρι έξη (6) άνθρωποι σε κάθε διαθέσιμο δωμάτιο ενός σπιτιού. Άρα θα επέλθει αυτό που ήδη παρατηρείται σε Δήμους, η επέκταση δηλαδή των εξώσεων αφού με παλιότερη υπουργική απόφαση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παράταση της διαμονής, ούτε κάποια εναλλακτική πρόβλεψη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανίατες ή δυσίατες ασθένειες, επιζήσαντες έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων, καθώς και ωφελούμενους η παραμονή των οποίων στο πρόγραμμα επιβάλλεται για επιτακτικούς λόγους ανθρωπιστικής φύσεως.

Ζητάμε την γενναία χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Το πάγωμα των εξώσεων.

Την επαναπρόσληψη όλων όσων απολύθηκαν από το Πρόγραμμα.

Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

 

Νίκος Τράκας                                                                     Βασίλης Πετρόπουλος

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *