Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιο “ανταποδοτικών” δασμών βάζοντας στο στόχαστρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σφοδρές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Γενικευμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των νέων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόσχονται ανταπόδοση των μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/4) το σχέδιο “ανταποδοτικών δασμών” στις εξής χώρες: 34% στην Κίνα, 20% στην ΕΕ, 46% στο Βιετνάμ, 32% στην Ταϊβάν, 24% στην Ιαπωνία, 26% στην Ινδία, 25% στη Νότια Κορέα, 36% στην Ταϊλάνδη, 31% στην Ελβετία, 32% στην Ινδονησία, 24% στη Μαλαισία, 49% στην Καμπότζη, 30% στη Νότια Αφρική, 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10% στην Αυστραλία, 10% στη Βραζιλία, 37% στο Μπαγκλαντές, 17% στο Ισραήλ, 10% στην Τουρκία, 29% στο Πακιστάν, 10% στη Σιγκαπούρη.
Φον ντερ Λάιεν: «Μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία
Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά.
Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
Για την κυρία φον ντερ Λάιεν, «η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι βαθύτατα για την επιλογή αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει πάρα πολύ. Η αβεβαιότητα θα διογκωθεί και θα πυροδοτήσει άνοδο περαιτέρω προστατευτισμού. Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες υπόκεινται τώρα σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για τις συνέπειες στην καθημερινότητα των καταναλωτών, ιδίως στις αγορές τους, στα φάρμακα, στις μεταφορές. «Οι δασμοί θα πλήξουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει άμεσα αισθητό. Εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς στα καταστήματα όπου προμηθεύονται αγαθά. Τα φάρμακα θα κοστίζουν περισσότερο, όπως και οι μεταφορές. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί».
«Όλες οι επιχειρήσεις –μικρές και μεγάλες– θα υποφέρουν από την πρώτη μέρα. Από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μέχρι τη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και την επαχθή γραφειοκρατία. Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά την αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί δραστικά».
Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «χάος», για «αταξία», σημειώνοντας πως παρότι συμφωνεί με τον «πρόεδρο Τραμπ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οι δασμοί δεν είναι η απάντηση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη θα παρουσιάσει την ανταπόδοση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως ανταπόδοση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης στενά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, διότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας».
Μπερντ Λάνγκε: “Ημέρα πληθωρισμού” μάλλον, παρά “ημέρα ανεξαρτησίας”
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη.
Ο κ. Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο κ. Λάνγκε. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε.
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Λάνγκε, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν — και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.
Μάνφρεντ Βέμπερ: Ημέρα δυσαρέσκειας, όχι απελευθέρωσης
«Προς τους Αμερικανούς φίλους μας, σήμερα δεν είναι ημέρα απελευθέρωσης – είναι ημέρα δυσαρέσκειας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπερασπίζονται το δίκαιο εμπόριο· το επιτίθενται από φόβο και πλήττουν και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Ευρώπη είναι ενωμένη, έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ανοιχτή σε δίκαιες και στέρεες διαπραγματεύσεις».
Γαλλία: Θα πλήξουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Η ΕΕ, «έτοιμη για εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, προβλέπει «να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες» όταν απαντήσει στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, επεσήμανε σήμερα η Σοφί Πριμά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας.
«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα παρατηρηθεί πράγματι ύφεση στην παραγωγή», πρόσθεσε η Πριμά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί κυρίως στα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη.
Μετά την αμερικανική απόφαση η ΕΕ προετοιμάζει την απάντησή της, η οποία θα έρθει σε δύο φάσεις: «η πρώτη απάντηση θα έρθει περίπου στα μέσα Απριλίου και θα αφορά την πρώτη επίθεση (του Αμερικανού προέδρου) στο αλουμίνιο και τον χάλυβα», επεσήμανε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Και στη συνέχεια θα υπάρξει μια δεύτερη απάντηση, η οποία θα είναι πιθανόν έτοιμη στα τέλη του Απριλίου και θα αφορά το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών», πρόσθεσε η Πριμά.
Προς το παρόν «οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται» για αυτή τη δεύτερη φάση της αντίδρασής τους, εξήγησε.
«Αλλά θα πλήξουμε και τις υπηρεσίες, για παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες σήμερα δεν φορολογούνται και θα μπορούσαν να φορολογηθούν», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων και είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», υπογράμμισε η Πριμά.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι εξαγωγικές αγορές, κυρίως για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη, κλείνουν. Θα πρέπει κατά συνέπεια να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή μας», εκτίμησε.
Ο Τραμπ «θεωρεί τον εαυτό του κυρίαρχο του κόσμου (…) Είναι μια ιμπεριαλιστική στάση την οποία είχαμε μάλλον ξεχάσει, η οποία όμως επιστρέφει με μεγάλη ορμή και μεγάλη αποφασιστικότητα», κατήγγειλε η Πριμά.
Τζόρτζια Μελόνι: Λανθασμένο μέτρο – Δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χθες Τετάρτη μέσω Facebook.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.
Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από τον διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Πέδρο Σάντσεθ: Θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων δασμών που επέβαλε ο Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι η Ισπανία θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της και θα «παραμείνει αφοσιωμένη σε έναν ανοιχτό κόσμο».
Ουλφ Κρίστερσον: Δεν θέλουμε αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια
«Δεν θέλουμε αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια. Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Θέλουμε να ξαναβρούμε τον δρόμο προς το εμπόριο και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ώστε οι πολίτες των χωρών μας να μπορούν να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή».
Μιχόλ Μάρτιν: Οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν
“Βαθιά λυπηρή” χαρακτήρισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, την απόφαση των ΗΠΑ απόψε να επιβάλουν δασμούς 20% στις εισαγωγές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν. Προτεραιότητά μου, όπως και της κυβέρνησης, είναι η προστασία των ιρλανδικών θέσεων εργασίας και της ιρλανδικής οικονομίας».
Γερμανία: Η χημική βιομηχανία καλεί την ΕΕ να αποφύγει την κλιμάκωση
Η γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία έχει βασικό εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ, παρότρυνε χθες Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να «παραμείνει ψύχραιμη» αντιδρώντας στους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως ενδεχόμενη «κλιμάκωση» το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «χειροτερέψει τις ζημίες».
«Λυπούμαστε για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι σημαντικό τώρα όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία χημικών βιομηχανιών VCI, φορέας που εκπροσωπεί κολοσσούς όπως η Bayer ή η BASF.
Κάλεσε τις Βρυξέλλες να «παραμείνουν ευέλικτες στην αντίδρασή τους» και να συνεχίσουν «στενό διάλογο με την Ουάσιγκτον», καθώς κατ’ αυτήν «ο στόχος πρέπει να είναι αμοιβαία δίκαιη λύση και για τα δυο μέρη» και η Γερμανία «δεν πρέπει να μετατραπεί σε έρμαιο εμπορικού πολέμου δίχως τέλος».
«Οι ΗΠΑ υπήρξαν και παραμένουν κεντρικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία», επιμένει ο φορέας.
ΠΗΓΗ : http://www.news247.gr