Ως «θανατική καταδίκη» για τη φήμη του Χάρβαρντ ως παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου περιγράφουν στελέχη του την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει την άδεια του Ιδρύματος να εγγράφει ξένους φοιτητές.
Μια απόφαση η οποία εγείρει, όπως σημειώνει το CNN, σημαντικά ερωτήματα για τον αντίκτυπο στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην ακαδημαϊκή έρευνα.
Κλιμακώνοντας τη διαμάχη της κυβέρνησης Τραμπ με το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ivy League, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διέταξε την παύση της πιστοποίησης του Χάρβαρντ από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVP), απαγορεύοντας στο φημισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές, που υπερβαίνουν σε αριθμό το ένα τέταρτο του φοιτητικού πληθυσμού του.
Είχε προηγηθεί απόφαση του Λευκού Οίκου να παγώσει κονδύλια 2,2 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, όταν το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι δεν θα ενδώσει στις αξιώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, περιλαμβανομένης της αναμόρφωσης του προγράμματος για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
Το Χάρβαρντ ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που αντέδρασε σθεναρά στις αλλαγές που ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Το Χάρβαρντ χαρακτήρισε «παράνομη» την τελευταία κίνηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, δηλώνοντας ότι εργάζεται «για να παράσχει ταχύτατα καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς» του.
Πόσοι αλλοδαποί φοιτητές σπουδάζουν στο Χάρβαρντ;
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025 στο Χάρβαρντ ήταν εγγεγραμμένοι 6.793 αλλοδαποί φοιτητές, δηλαδή πάνω από το 27% του συνολικού αριθμού των φοιτητών του.
Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θα επηρεάσει, έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό του φοιτητικού πληθυσμού του Χάρβαρντ, η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα του οποίου αριθμεί 9.970 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του, το Χάρβαρντ παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση της δυνατότητας φιλοξενίας αλλοδαπών φοιτητών και επιστημόνων, που «προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν το πανεπιστήμιο και τη χώρα».
Τι επιλογές έχουν οι αλλοδαποί φοιτητές του Χάρβαρντ;
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, σε επιστολή της προς το Χάρβαρντ ανέφερε πως η ανάκληση της πιστοποίησής του από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVP) σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο απαγορεύεται να εγγράφει «αλλοδαπούς φοιτητές με καθεστώς μη μετανάστη τύπου F ή J» για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αλλά και ότι οι ήδη εγγεγραμμένοι αλλοδαποί φοιτητές «οφείλουν να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο για να διατηρήσουν το καθεστώς μη μετανάστη».
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποχρεούνται να έχουν πιστοποίηση SEVP της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) για να μπορούν να δέχονται στις τάξεις τους αιτούντες με φοιτητική βίζα F-1 ή M-1., αλλά και να παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για κάθε αλλοδαπό φοιτητή, συμπεριλαμβανομένων της διεύθυνσης και της ακαδημαϊκής τους κατάστασης.
Αλλοδαποί φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων που έχουν χάσει την πιστοποίηση SEVP συνήθως μπορούν να προσπαθήσουν να μετεγγραφούν σε άλλο πιστοποιημένο ίδρυμα, προτού αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.
Ο Μπράντλεϊ Μπρους Μπάνιας, δικηγόρος που εκπροσωπεί πολλούς εξ αυτών των φοιτητών αλλά όχι φοιτητές του Χάρβαρντ, είπε στο CNN ότι κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να καταθέσουν αίτηση για τουριστική βίζα με την ελπίδα να παρέμβει κάποιος δικαστής και να εκδώσει εντολή προσωρινής ακύρωσης της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την ακαδημαϊκή έρευνα του Χάρβαρντ;
Κάποια μέλη του προσωπικού του Χάρβαρντ φοβούνται πως με τη στέρηση των αλλοδαπών φοιτητών θα αποδυναμωθεί η ακαδημαϊκή ισχύς του πανεπιστημίου και πιθανώς και της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης στο σύνολό της.
«Αυτή η εκδικητική απόφαση απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινότητα του Χάρβαρντ και στη χώρα μας και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή» του πανεπιστημίου, τόνισε ο εκπρόσωπός του, Τζέισον Νιούτον.
«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το Χάρβαρντ χωρίς τους φανταστικούς αλλοδαπούς φοιτητές μας. Η υψηλή εκπαίδευση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα των ΗΠΑ και βασική πηγή της ήπιας ισχύος μας», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου, Τζέισον Φέρμαν, ενώ ένας άλλος καθηγητής εξέφρασε φόβους ότι «πολλά εργαστήρια θα αδειάσουν».
Θα μπορέσει το Χάρβαρντ να ανακτήσει την άδεια να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές;
Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Χάρβαρντ θα μπορούσε να ανακτήσει την άδειά του να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές θα ήταν να υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας λεπτομερή στοιχεία ξένων φοιτητών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούνται «παράνομες», «επικίνδυνες» και απειλητικές τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η υπουργός έδωσε προθεσμία 72 ωρών στο Χάρβαρντ να το πράξει. Η Νόεμ, στην επιστολή της προς το εκπαιδευτικό ίδρυμα, διευκρίνισε ότι τα στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τυχόν πειθαρχικά μέτρα, καθώς και ηχητικό και βιντεοσκοπημένο υλικό «οποιασδήποτε διαμαρτυρίας», που αφορά ξένους φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη.
«Η παροχή ουσιωδώς ψευδών, φανταστικών ή δόλιων πληροφοριών μπορεί να σας επισύρει ποινική δίωξη», ανέφερε, απειλώντας και «με άλλες ποινικές και αστικές κυρώσεις».