Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας διαθέτει την αξιοπιστία, αλλά και την ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών προκλήσεων και κινδύνων, δήλωσε ο Σιάο Λου, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Η κινεζική αγορά εξακολουθεί ν’ απελευθερώνει την αναπτυξιακή δυναμική της, ενώ εφαρμόζονται προοδευτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας και του εξωτερικού εμπορίου.
Η βασική τάση μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης παραμένει σταθερή, δήλωσε ο Σιάο στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπη με σημαντική αστάθεια, ιδίως στον εμπορικό τομέα, όπου και απειλείται η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Ο Τραμπ μπορεί να έκανε πίσω, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει
Και μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «πάτησε το κουπί της παύσης» στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε σε όλο τον κόσμο αναστέλλοντας τους δασμούς, ο δρόμος επιστροφής όμως σε κάτι που να ομοιάζει με την παλιά «κανονικότητα» μοιάζει μακρύς.
Αυτή φέρεται να είναι η εκτίμηση της κατάστασης, σύμφωνα με το BBC. Όπως μεταδίδει το βρετανικό μέσο, τις τελευταίες επτά ημέρες παρακολουθούσαμε τις «ηρωικές προσπάθειες» της κυβέρνησης Τραμπ να πείσουν τον κόσμο πως αυτό που συμβαίνει ήταν κάτι άλλο από το απόλυτο χάος.
Τα δύο βασικά ερωτήματα
Υπάρχει ένα κλίμα έντονης αναμονής και αγωνίας να μάθουμε τι θα επακολουθήσει. Ένα από τα ερωτήματα αφορά το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα φάρμακα, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πραγματικό λογιστικό χάος από έναν ελάχιστα αξιοσημείωτο λιμενικό φόρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε φορτηγό πλοίο που ελλιμενίζεται στις ΗΠΑ και είναι «κατασκευασμένο στην Κίνα». Πρόκειται για περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορικού στόλου – και ο φόρος πρέπει να καταβληθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Ακόμη και με τη δηλωμένη από τον Τραμπ παύση 90 ημερών για την εφαρμογή υψηλότερων δασμών, παραμένει υπερβολικά μεγάλη η αβεβαιότητα για τις εταιρείες ώστε να μπουν στη διαδικασία να αναδρομολογήσουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Από τους εμπορικούς στους νομισματικούς πολέμους
Εμπορικοί πόλεμοι τέτοιας της κλίμακας δεν περιορίζονται στη ροή των αγαθών. Τείνουν να μετατρέπονται σε νομισματικούς πολέμους. Αυτό που είδαμε το βράδυ της Τετάρτης (09/04) ήταν ότι η εμπορική αναταραχή εξαπλώθηκε στις πιστωτικές αγορές, ιδίως στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, έχοντας ήδη πλήξει τις τιμές των μετοχών. Πράγματι, υπήρξε μια ανεκτίμητη αποκάλυψη για τη θεωρία παιγνίων αυτής της σύγκρουσης. Η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε ένα βασικό σημείο πίεσης με την ανησυχία της για αγορά ομολόγων, πραγματικό «γιαπί» όπως την αποκάλεσε ο Τραμπ.
Καθώς οι συναλλαγές σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ασία, το πραγματικό επιτόκιο αυτών των ομολόγων αυξήθηκε στο 5%. Αυτού του είδους ο δανεισμός δεν θα έπρεπε να κινείται με τόσο ακανόνιστο τρόπο.
Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στο «Dash for Cash», την καίρια στιγμή της χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην αρχή της πανδημίας. Ο κόσμος είχε επικεντρωθεί στην επιβίωση ζωή τον Μάρτιο του 2020, αλλά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κρίσης μπόρεσε να «ανακουφιστεί» μόνο με έκτακτη δράση.
Ουσιαστικά, η οπισθοχώρηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια μορφή επείγουσας αλλαγής πολιτικής. Βρισκόταν η Κίνα πίσω από αυτή την έξαρση των πωλήσεων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ στην Ασία; Μάλλον όχι. Ωστόσο, αυτό που συνέβη την Τετάρτη ανέδειξε ένα τρωτό σημείο για τον Τραμπ.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος κρατικού χρέους των ΗΠΑ στον κόσμο και, αν το επέλεγε, η απόρριψη όλου αυτού του χρέους θα ήταν καταστροφική για την Αμερική. Αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν εξασφάλιζε αμοιβαία οικονομική καταστροφή – οι απώλειες για την Κίνα θα ήταν τεράστιες.
Οι ΗΠΑ έχουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει κάποια δύναμη να ηρεμεί τις αγορές ομολόγων. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ θα τρέξει για να τη σώσει. Ο σκεπτικισμός των αγορών ομολόγων απηχεί το κλίμα του ανερχόμενου υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Πιέζει τώρα τον Τραμπ να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τους συμμάχους τους, επειδή οι ΗΠΑ τους χρειάζονται για να τα βάλουν με την Κίνα.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποκαλούσαν προηγουμένως, τους ίδιους αυτούς στενούς συμμάχους απατεώνες, πλιατσικολόγους και λεηλατητές, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή, να ήταν η στρατηγική από την αρχή. «Αυτό έχει σημασία», εκτιμά το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες της G7 στο πλευρό τους όσον αφορά την Κίνα. Η Κίνα μάλλον χρειάζεται αυτές τις χώρες απλώς για να παραμείνουν ουδέτερες και να συνεχίσουν να απορροφούν τις εξαγωγές της.
Ο κόσμος είδε την κυβέρνηση Τραμπ να δυσκολεύεται να εξηγήσει την επιβολή δασμών στα νησιά των πιγκουίνων ή στις φτωχές αφρικανικές οικονομίες και είδαν τους δασμολογικούς συντελεστές να μεταβάλλονται αφού τέθηκαν σε ισχύ, καθώς και τον λάθος μαθηματικό τύπο στην εξίσωση που εφαρμόστηκε για τον υπολογισμό των δασμών.
Η ηρεμία που επικρατεί για την ώρα, παρότι ευπρόσδεκτη από όλους, δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ.
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr