Την επιβολή 104% δασμών στα κινεζικά προϊόντα ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετατρέποντας τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει σε ολοκληρωτικό. Η απόφαση του Τραμπ έγινε αφού το Πεκίνο δεν απέσυρε τους δασμούς αντιποίνων σε αμερικανικά προϊόντα μέχρι την προθεσμία της Τρίτης το μεσημέρι που όρισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με τεράστιους πρόσθετους δασμούς.
«Η Κίνα έκανε λάθος που επέβαλλε δασμούς – αντίποινα»
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, η ίδια τόνισε ότι σχεδόν 70 χώρες βρίσκονται σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία για τους δασμούς.
Όταν η Λέβιτ ρωτήθηκε για το υπό ποιες συνθήκες ο Τραμπ θα μιλούσε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπίνγκ για μια συμφωνία, απάντησε ότι ο Τραμπ «πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία». Ήταν ένα «λάθος» για την Κίνα να ανταπαντήσει, πρόσθεσε, γι’ αυτό και εφαρμόζονται οι δασμοί 104% εναντίον της. Εάν η Κίνα απλώσει το χέρι διαπραγμάτευσης, ο Τραμπ θα είναι «απίστευτα ευγενικός», αλλά θα εργαστεί προς το συμφέρον της Αμερικής, είπε ακόμη.
Την Τρίτη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό» και είπε ότι οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για πρόσθετους δασμούς 50%, αν το Πεκίνο δεν αναιρούσε τον δικό του αμοιβαίο δασμό 34%, ήταν ένα «λάθος πάνω σε λάθος».
Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία».
Δασμούς σε 60 χώρες – Η σκληρή απάντηση της Κομισιόν
Μετά την Κίνα, το Λεσότο είναι η χώρα που υφίσταται τον υψηλότερο μονομερή δασμό σε αυτόν τον γύρο, με 50% επιβάρυνση στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.
Ακολουθεί η Καμπότζη, με δασμούς 49% από την Τετάρτη, ενώ οι γειτονικές της χώρες, Λάος και Βιετνάμ, υπόκεινται σε δασμούς 48% και 46% αντίστοιχα.
Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί περιλαμβάνουν επίσης συντελεστές 20% για την ΕΕ. Σε απάντηση η Κομισιόν προτείνει ανταποδοτικούς δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο, όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.
Οι δασμοί σε κάποια αγαθά θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και κάποιοι άλλοι αργότερα μέσα στο 2025 -και συγκεκριμένα 1η Δεκεμβρίου- αναφέρεται στο έγγραφο.Από τον αρχικό κατάλογο που εξέταζε η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαιρέθηκε το μπέρμπον.
«Η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία», ανέφερε νωρίτερα σήμερα (7/4) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρότασή μας «παραμένει στο τραπέζι», αλλά παράλληλα «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας». Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ θα προστατευτεί από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου και για τον σκοπό αυτό, «θα δημιουργήσουμε μια Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών».
«Τρόμος» στις αγορές
Ο S&P έκλεισε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο την Τρίτη και πλησιάζει στο λεγόμενο Bear Market (όρος που προέρχεται από την κίνηση της αρκούδας, η οποία χτυπάει με τα νύχια της προς τα κάτω, συμβολίζοντας την πτώση στις τιμές) που ορίζεται ως 20% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του, αναφέρει το Reuters. Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 τρις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε τους δασμούς την περασμένη Τετάρτη.
Το sell off στις ασιατικές αγορές συνεχίστηκε την Τετάρτη μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί πάνω από 3% και το γουόν της Νότιας Κορέας να υποχωρεί σε χαμηλό 16 ετών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης απώλειες για πέμπτη συνεχή ημέρα στη Wall Street.Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Τρίτη σε χαμηλό τεσσάρων ετών, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης λόγω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 1,39 δολάρια ή 2,16%, στα 62,82 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate υποχώρησαν 1,12 δολάρια ή 1,85%, στα 59,58 δολάρια.
Δεν θα λυγίσει η Κίνα και αυτοί είναι οι λόγοι
Ένας από τους πιο χρήσιμους παράγοντες υπέρ του Πεκίνου είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις κινεζικές εισαγωγές απ’ ό,τι η Κίνα από τις ΗΠΑ.
Τα κυριότερα είδη που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα είναι καταναλωτικά αγαθά, όπως smartphones, υπολογιστές και παιχνίδια. Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Rosenblatt Securities προέβλεψαν ότι το κόστος του φθηνότερου iPhone που διατίθεται στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί από 799 δολάρια σε 1.142 δολάρια – και αυτό συνέβαινε όταν οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα ήταν μόλις 54%. «Ο Τραμπ δεν μπορεί αξιόπιστα να μεταθέσει την ευθύνη στην Κίνα για αυτές τις οικονομικές δυσκολίες», λέει ο Τσόιλεβα.
Αντίθετα, τα αγαθά που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ είναι βιομηχανικές και κατασκευαστικές προμήθειες, όπως φασόλια σόγιας, ορυκτά καύσιμα και κινητήρες αεροσκαφών. Είναι πολύ πιο εύκολο για τις αυξήσεις των τιμών σε αυτά τα αγαθά να απορροφηθούν πριν ο καταναλωτής βγάλει το πορτοφόλι του.
Επιπλέον από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με την Κίνα το 2018, η Κίνα έχει αυξήσει το εμπόριο με άλλες χώρες, καθιστώντας την λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.
«Στέρεψαν» από αυγά στις ΗΠΑ» – Πάρτι στα κινέζικα κοινωνικά μέσα δικτύωσης
Οι χρήστες του Weibo χλεύασαν τις ΗΠΑ που υποφέρουν από έλλειψη αυγών, με ορισμένους λογαριασμούς να μοιράζονται φωτογραφίες από άδεια ράφια με αυγά σε αμερικανικά σούπερ μάρκετ.
«Αν δεν μπορείτε να χειριστείτε ούτε ένα αυγό, γιατί πολεμάτε έναν εμπορικό πόλεμο;», έγραψε ένας χρήστης. Κινέζοι μπλόγκερ πρότειναν ότι η Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει τις εισαγωγές αμερικανικών πουλερικών και αυγών ως αντίμετρο στον εμπορικό πόλεμο, κάτι που θα αποτελούσε περαιτέρω πλήγμα για τους Αμερικανούς αγρότες.
Αποσταθεροποίηση φέρνουν οι δασμοί των ΗΠΑ
Πολυάριθμα κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια εκδηλώνουν από την 5η Απριλίου τη σθεναρή αντίθεσή τους στη μονομερή επιβολή “ανταποδοτικών δασμών” από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, εκφράζουν την ουσιαστική υποστήριξή τους στην κινεζική κυβέρνηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων αντιμέτρων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν εμπορικά επιμελητήρια εισαγωγών και εξαγωγών από πολυάριθμους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και όσων τομέων σχετίζονται με την υφαντουργία, τα τρόφιμα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα ηλεκτρονικά, τα ελαφρά βιομηχανικά αγαθά, τα φάρμακα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως επίσης, τα μέταλλα, τα ορυκτά και τα χημικά.
Απορρίπτοντας την πρόσφατη κλιμάκωση στην επιβολή δασμών που αποτελεί ακραία παραβίαση των κανόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου σύμφωνα με κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια, το Κινεζικό Επιμελητήριο Εμπορίου Εισαγωγών και Εξαγωγών για Μηχανολογικό Εξοπλισμό και Ηλεκτρονικά Προϊόντα προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες μονομερούς εμπορικού προστατευτισμού θα αποσταθεροποιήσουν την ομαλότητα του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πλήξουν εταιρικά, αλλά και καταναλωτικά συμφέροντα, ενώ θα προκαλέσουν αστάθεια και στις βιομηχανικές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Έρχονται δασμοί και στα φάρμακα
Εντωμεταξύ ο Τραμπ δεν φαίνεται να σταματά καθώς δήλωσε σε δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. ως «πολύ σύντομα μεγάλους δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δασμοί θα αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να «φύγουν από την Κίνα» και άλλα κέντρα παραγωγής και να «επιστρέψουν τρέχοντας στη χώρα μας».
Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν προτείνει την επιβολή δασμών 25% ή και υψηλότερων στα φαρμακευτικά προϊόντα.
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr