Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη να «πέσει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προκηρυχτούν εκλογές, ενώ θα επιμείνει πως υπάρχει κυβερνητική διέξοδος και δεν μπορεί παρά να είναι προοδευτική.
Βάζει στο τραπέζι την ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων
Ως μια πρώτη καλή εικόνα συνεννόησης των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης βλέπει η Κουμουνδούρου την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στην οποία κατέληξαν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητους βουλευτές. Μπορεί αυτή να άργησε σχεδόν έναν μήνα, ωστόσο το περιβάλλον του Σωκράτη Φάμελλου θέλει ο ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων να μπει στο περιθώριο, ώστε να κορυφωθεί η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς παρεμβάσεις του είναι να εμφανιστεί ενωτικός, αλλά και να επιχειρήσει να «σπάσει» το επιχείρημα πως αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ισχυρή εναλλακτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και στην ελληνική πολιτική σκηνή, στη σημερινή ιστορική συγκυρία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε στην κοινωνία. Υπάρχει διέξοδος, και η διέξοδος αυτή είναι και πρέπει να είναι προοδευτική» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος κλείνοντας την χθεσινή του ομιλία.
Με αυτές τις επισημάνσεις, που αναμένεται να επαναλάβει και αύριο στην ομιλία του στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να θέσει εκ νέου στο τραπέζι την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων σε προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο. Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν άλλωστε χτες πως φάνηκε από την συνεννόηση που είχαν τα επιτελεία των τεσσάρων κομμάτων, ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και σύμπραξης, αρκεί να αποτελεί κυρίαρχο στόχο η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην Κουμουνδούρου βλέπουν ανησυχία του Μητσοτάκη
Με ενδιαφέρον άκουσαν πάντως στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως «σέρνεται» πίσω από την Κουμουνδούρου και την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Οι ειρωνείες του», έλεγαν, «δείχνουν πως θέλει να σπείρει διχόνοια ανάμεσα στα κόμματα» και συμπλήρωναν πως «φαίνεται να τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ευρύτερης σύμπραξης των τεσσάρων κομμάτων». Ανεξάρτητα από όλα αυτά, «ο λαός δίνει τις λύσεις» συμπλήρωναν και σημείωναν πως «η κοινωνία με τα συλλαλητήρια έδειξε πως θέλει να δει πειστική εναλλακτική πρόταση».
Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν με ικανοποίηση για το γεγονός πως στο μακροσκελές κείμενο της πρότασης δυσπιστίας υπήρχαν, πέραν της τραγωδίας των Τεμπών, εκτενείς αναφορές τόσο στις υποκλοπές, όσο και στα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ακρίβειας. Τα Τέμπη αποτελούν για την Κουμουνδούρου την «κορωνίδα» στους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έλεγαν επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το πολιτικό σκεπτικό, λένε, δεν γίνεται παρά να περιλαμβάνει και όλα τα κεντρικά θέματα στα οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει μια συντηρητική πολιτική.
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr